Main menu

header

19-06-1de Cătălina Tăgârţă

- Dr. Anca Maria Petca, director general LaurusMedical, despre o procedură unică în ţară

Durerile articulare, mobilitatea limitată şi oasele fragile sunt cauzate adesea de degenerarea sau de uzura anumitor tipuri de ţesut. Boli cum ar fi artroza (boala degenerativă a articulaţiilor) şi osteoporoza (reducerea densităţii minerale osoase) impun adesea restricţii grave oamenilor. E drept că ele nu pot fi vindecate în totalitate, însă simptomatologia poate fi ameliorată simţitor, iar meritele sunt ale unui aparat unic în România în momentul de faţă. E vorba, mai exact, despre MBST - Terapia cu Rezonanţă Magnetică de Rotaţie, disponibilă în Clinicile LaurusMedical din Bucureşti şi din ţară.

Bazată pe principiul investigaţiei prin rezonanţă magnetică
MBST sau Terapia cu Rezonanţă Magnetică se bazează pe principiul investigaţiei prin rezonanţă magnetică (RMN), procedură ce permite medicilor să vizualizeze imagini ale ţesuturilor, cum ar fi ligamentele şi cartilajul. RMN-ul este una dintre metodele cel mai precise şi mai sofisticate de diagnosticare disponibile în prezent. Efectele sale terapeutice au ieşit prima oară la lumină atunci când pacienţii care sufereau de osteoartrită au raportat că durerea lor s-a calmat în mod semnificativ după ce au făcut testul de diagnostic. Aceste rapoarte au fost practic şi sursa de inspiraţie pentru echipa care a investigat în continuare acest fenomen şi care a dus în cele din urmă la inventarea Terapiei cu Rezonanţă Magnetică. „MBST a fost adusă în România în ianuarie 2012. Aparatele au funcţionat la început în Bucureşti, apoi în Cluj şi Galaţi, iar momentan se pot bucura de ele pacienţii din nouă centre LaurusMedical din toată ţara. Osteoporoza şi artroza sunt procese degenerative pe care nu le poţi vindeca, dar refacerea cartilagiului, îmbunătăţirea densităţii osoase precum şi ameliorarea simptomatologiei reprezintă un beneficiu fantastic. Deci putem spune că terapia MBST este soluţia modernă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor”, ne-a declarat medic chirurg Anca Maria Petca (foto), director general al Clinicii LaurusMedical.

Acţionează direct asupra cauzelor ce stau la baza bolii
Pacienţii cu afecţiuni osoase e bine să ştie că MBST - Terapia cu Rezonanţă Magnetică - este o procedură inovatoare, ce acţionează exact pe acea parte a corpului care se ocupă cu producerea de semnale ce stimulează regenerarea organismului. MBST cuprinde o unitate de tratament extrem de sofisticată, care generează câmpuri electromagnetice. Acestea acţionează asupra celulelor ţesutului afectat, stimulând astfel metabolismul celular şi procesele regenerative. Cu alte cuvinte, în contrast cu celelalte metode de tratament, MBST acţionează asupra cauzelor care stau la baza unor boli, mai degrabă decât asupra simptomelor lor. „Principalul avantaj al acestei terapii este că acţionează direct asupra cauzelor care stau la baza bolii, stimulând metabolismul celular şi procesele regenerative. Clinicile noastre au trei mari caracteristici: calitate, unicitate şi forţă. Aşadar, ne mândrim că suntem primii care au adus aparatele în ţară. Suntem un fel de «deschizători de drumuri», încă de la proctologie şi tratamentele pentru hemoroizi. Chiar dacă ulterior metodele au fost preluate şi de alţii, noi am fost primii care au adus «unicitatea». Că tot am atins acest subiect, aş dori să amintesc câteva metode inovative ce se găsesc în Clinicile Laurus. E vorba despre servicii medicale cum ar fi: crioterapie împotriva căderii părului, tratamente faciale medicale, cauterizarea cu radiofrecvenţă, dermatoscopie digitală prin care se stabileşte diagnosticul precoce al melanomului malign, lucru cu atât mai important cu cât incidenţa cancerului de piele a crescut în ultimii ani de până la zece ori”, a mai spus reprezentanta centrului medical.

„Nu este asociată cu niciun efect advers”
Tratamentul cu MBST este personalizat. Implică zece şedinţe de o oră (efectuate câte una pe zi) pentru osteoporoză şi nouă şedinţe pentru artroză. „La circa şase luni de la finalizarea pachetului se recomandă încă trei-cinci şedinţe de întreţinere. Câmpul generat de echipamentul MBST este de aproximativ 10.000 de ori mai slab decât cel utilizat în imagistică prin rezonanţa magnetică. Prin urmare, MBST nu este asociată cu niciun alt efect advers. Este perfect sigură şi nedureroasă”, a adăugat şi doctor Mihaela Mihail, medic coordonator MBST România. În momentul tratamentului, pacienţii stau relaxaţi şi liniştiţi. Timpul petrecut în cadrul terapiei poate fi fructificat citind sau meditând, aparatul lucrând singur pentru pacienţi.

Concepută să acţioneze în zone specifice
La începutul secolului al XX-lea, oamenii de ştiinţă au descoperit efectele câmpurilor electromagnetice mai întâi asupra celulelor umane. Astăzi, suntem conştienţi că ele nu afectează numai celulele, dar că acest efect diferă în funcţie de tipul de câmp electromagnetic. Faptul că procesele naturale metabolice ale unui organism sunt parţial controlate de câmpuri electromagnetice, prin expunerea lor face să afecteze pozitiv structurile celulare prin utilizarea unui dispozitiv extern (de exemplu MBST), care a fost conceput a acţiona pe ţesuturi specifice, precum celulele cartilajului. „În noul centru LaurusMedical din Bucureşti se oferă la standarde de calitate europene consultaţii şi tratamente în 20 de specialităţi medico-chirurgicale, aşa cum am obişnuit deja pacienţii în aceşti şapte ani de când funcţionăm pe piaţa din România. Calitatea şi inovaţia sunt la ele acasă în LaurusMedical, indiferent dacă vorbim despre kinetoterapie, masaj medical sau metodele moderne nechirurgicale alese pentru vindecarea în ambulatoriu a hemoroizilor şi varicelor”, a mai spus doctor Anca Maria Petca. Mai multe detalii despre serviciile oferite pot fi obţinute la numărul de telefon 021.40.777.88 (centrul din Bucureşti) sau de pe site-ul www.laurusmedical.ro.

„Ligatura, standardul de aur în tratarea hemoroizilor“

„Tehnica utilizată de noi e foarte simplă: pacientul vine la două-trei săptămâni pentru o ligatură - care e standardul de aur în lume, iar în câteva şedinţe problema e rezolvată, fiind vorba despre o tehnică neoperatorie. Orice sângerare anală trebuie investigată colonoscopic, pentru că în 90% dintre cazuri ea e cauzată de hemoroizi, dar la restul de 10% poate fi vorba despre un cancer de colon”, a atras atenţia doctor Horia Roman, medic primar chirurg, director medical LaurusMedical. Totodată, acesta a adăugat că în clinicile lor calitatea serviciilor este pusă întotdeauna pe primul loc. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor, noul centru LaurusMedical din Bucureşti pune la dispoziţia acestora şi alte tehnologii medicale de ultim moment, precum crioterapia, cauterizarea cu radiofrecvenţă, fotodermocoagularea în spectru infraroşu sau scleroterapia ghidată ultrasonografic.

„Calitatea şi inovaţia sunt la ele acasă în LaurusMedical, indiferent dacă vorbim despre kinetoterapie, masaj medical sau metodele moderne nechirurgicale alese pentru vindecarea în ambulatoriu a hemoroizilor şi varicelor“ - doctor Anca Maria Petca