Main menu

header

26-07-1de Gabriela Militaru

- Exotica actriţă din serialul „Modern Family” a câştigat bătălia împotriva cancerului tiroidian, dar trebuie să urmeze un tratament pentru tot restul vieţii

Uitându-te la zâmbetul Sofiei Vergara ai crede că viaţa sa a fost şi este un şir nesfârşit de bucurii, ca şi cum nimeni şi nimic nu i-a creat vreodată griji. Cu toate acestea, dincolo de atitudinea pozitivă şi de statutul de femeie fatală, actriţa în vârstă de 40 de ani a ascuns pentru o vreme secretul cancerului cu care a fost diagnosticată în urmă cu mai bine de zece ani.

Diagnostic la 28 de ani
La vârsta la care cele mai multe femei se bucură de tinereţe, Sofia Vergara a fost diagnosticată cu cancer tiroidian. Avea la vremea aceea numai 28 de ani. Recent, ea a acceptat să vorbească despre starea actuală a sănătăţii sale în cadrul emisiunii „Good morning, America”.
Cu ocazia interviului, actriţa a mărturisit că după aflarea diagnosticului, în urmă cu 12 ani, viaţa sa s-a schimbat complet. Şocului iniţial i-a urmat disperarea de a-şi salva viaţa. „Tot procesul care a urmat
m-a făcut să devin alt om, cu alte priorităţi. Mi-am dat seama că, indiferent cât de mulţi bani ai avea, cât de frumos sau faimos ai fi, dacă nu ai sănătate, nu ai nimic, pentru că nu poţi face nimic”, a spus ea.
Imediat după confirmarea diagnosticului de cancer tiroidian, Sofia a urmat recomandările medicilor, fiind supusă unei operaţii de extirpare a glandei tiroide şi radioterapie.

A făcut radioterapie
Actriţa a mărturisit că a decis să accepte extirparea tiroidei pentru a reduce riscul unei recidive. Apoi a urmat o lungă perioadă de tratament cu radioterapie. Aceasta este o modalitate de tratament care utilizează radiaţii ionizante. Utilizarea radiaţiilor în tratamentul cancerului se bazează pe posibilitatea de a obţine distrugerea celulelor tumorale, fără a determina alterări grave şi ireversibile asupra ţesuturilor sănătoase din jurul tumorii. Din nefericire, extirparea glandei tiroide nu a rămas fără urmări pentru îndrăgita actriţă. Ca urmare a eliminării glandei tiroide, Sofia Vergara a fost diagnosticată cu hipotiroidism. Aceasta este o afecţiune ce constă în deficienţa hormonilor tiroidieni, influenţând toate procesele metabolice din organism. Acest gen de afecţiuni ale glandei tiroide sunt mai des întâlnite în rândul femeilor. Hipotiroidismul se instalează atunci când glanda în formă de fluture nu produce suficienţi hormoni meniţi să regleze bătăile inimii, presiunea sângelui, temperatura şi greutatea corpului. Semnele hipotiroidismului sunt: letargia proceselor mentale, reducerea ritmului cardiac, sensibilitatea crescută la frig, amorţeală sau înţepături în mâini.

26-07-2„Sănătatea mea este sub control”
Pentru a-şi ţine sub control nivelul hormonal, Sofia a fost nevoită să înceapă să-şi administreze un medicament în fiecare zi pentru tot restul vieţii. „Faptul că iau zilnic Synthroid m-a ajutat să nu mai am niciodată probleme şi a făcut ca simptomele bolii să dispară”, a spus ea.
Ca urmare a bolii, Sofia este nevoită să aibă o dietă strictă şi un program de administrare a medicamentelor foarte riguros. „Am avut cancer acum 12 ani. Faptul că mi-a fost extirpată glanda tiroidă necesită să iau tratament zilnic. Acum totul este perfect, pentru că sănătatea mea este sub control”, a spus ea.
În fiecare dimineaţă, imediat după ce se trezeşte, Sofia ia o pilulă de Synthroid. Timp de 30 de minute după aceea ea nu are voie să mănânce nimic. Actriţa a glumit, spunând că acesta este în prezent cel mai mare neajuns al tratamentului său. Ea a mărturisit că, de cele mai multe ori, simplul fapt că mintea este conştientă de restricţia la mâncare îi produce foame. De aceea, în fiecare dimineaţă, ea face duşuri prelungite pentru a avea o ocupaţie înainte să mănânce. „Pentru mine este o tortură să aştept ora potrivită pentru micul dejun. Pur şi simplu număr minutele. 29, 30, şi gata pot să mănânc”, a glumit ea. În continuare a adăugat pe un ton serios că, în realitate, nu este atât de greu să respecţi prescripţia medicală în afecţiunea hipotiroidiană. „Este ca orice alt lucru din viaţă cu care ajungi să te obişnuieşti”, a spus ea.

Face sport pentru a evita complicaţiile
Deşi aşteaptă cu nerăbdare micul dejun în fiecare dimineaţă, Sofia Vergara a mărturisit că mănâncă moderat. De obicei, ea preferă să consume porţii echilibrate de mâncare, bogate în legume, proteine şi fibre. Acest regim nu o împiedică pe actriţă să trişeze uneori şi să-şi permită o gustare dulce. De aceea, fiecare desfătare culinară este urmată de o perioadă în care încearcă să compenseze consumul de alimente nesănătoase cu unele sănătoase. De asemenea, Sofia face sport. Deşi nu este modalitatea sa preferată de a-şi petrece ziua, actriţa este conştientă că mişcarea o menţine în formă. „Cred că toţi oamenii ar trebui să mănânce sănătos şi să facă sport. Chiar şi când vine vorba despre înaintarea în vârstă, cu cât ai mai mare grijă de organismul tău, cu atât te vei simţi mai bine”, a explicat actriţa, mamă a unui fiu în vârstă de 21 de ani.

„Multe femei nu ştiu că au o problemă cu glanda tiroidă. Din nefericire, hipotiroidia poate cauza multe probleme de sănătate. Pot să apară modificări ale stării emoţionale, probleme de fertilitate, când de fapt totul poate fi detectat cu o simplă analiză de sânge“

Promovează lupta împotriva acestei boli

O dată ce a câştigat lupta împotriva cancerului, Sofia a devenit purtătorul de cuvânt al campaniei „Follow the Script” („Urmează reţeta”). În calitate de membră a campaniei, actriţa este implicată în numeroase acţiuni menite să le facă pe femei conştiente că un simplu test de sânge le poate scuti de complicaţii cauzate de tiroidă. Actriţa, care în prezent urmează un tratament cu Synthroid, spune că, graţie medicamentaţiei administrată zilnic, nu mai are niciun fel de probleme. De aceea, ea le sfătuieşte pe femei să nu-şi neglijeze sănătatea, pentru a putea avea o viaţă liniştită. Actriţa insistă, de asemenea, ca tot mai multe femei care au fost deja diagnosticate cu hipotiroidie să devină conştiente de importanţa administrării tratamentului prescris de medic. „După diagnosticare mi-am dat seama că va trebui să iau pastile toată viaţa şi că nu mai am glanda tiroidă. Prin urmare a trebuit să încep să am mare grijă de corpul meu.
De-a lungul anilor am respectat întotdeauna prescripţia medicului, am mers regulat la control şi mi-am făcut analizele de sânge”, a spus ea.