Main menu

header

19-07-1de Gabriela Niculescu

- Prevenţie şi tratament prin masajul Shiatsu

Shiatsu se traduce literal prin „exercitare de presiune asupra punctelor-cheie”, presiune care oferă posibilitatea de a primi şi de a transmite informaţii. Shiatsu este un stil de masaj fondat în Japonia prin combinarea de tehnici de masaj oriental cu noţiuni moderne de anatomie şi fiziologie din medicina modernă. Se poate spune că este acupunctură fără ace. Masajul Shiatsu s-a răspândit ulterior cu rapiditate în Statele Unite şi Europa datorită succesului său, pentru că echilibrează psihic şi emoţional, având efecte deosebite în prevenirea, alinarea sau vindecarea unor suferinţe de natură fizică.

Trebuie susţinut printr-un stil de viaţă corespunzător
Shiatsu constă predominant în tehnici de aplicare de presiune cu degetele, palmele sau cotul în punctele de acupunctură. Secundar, sunt folosite tehnici de stretching, tehnici de eliberări neurocraniene şi tehnici din masajul clasic suedez.
Prevenirea bolii şi întreţinerea sănătăţii constituie sintagmele-cheie ale filosofiei Shiatsu. Fiinţa umană are capacităţi native şi ancestrale care îi permit să-şi reechilibreze energiile, acestea putând fi stimulate şi prin presiunile specifice tehnicii Shiatsu.
Shiatsu se recomandă atât omului sănătos, dar care este preocupat de prevenirea apariţiei unor boli, cât şi celui bolnav. Numărul tratamentelor se stabileşte în funcţie de fiecare individ în parte. Pentru afecţiunile mai grave sau cronice se recomandă tratamente timp de câteva săptămâni. Eficienţa este direct proporţională cu atitudinea, concepţiile şi stilul de viaţă, inclusiv regimul alimentar.

Are rol analgezic, relaxant, tonifiant, de echilibrare
Shiatsu are rol analgezic, relaxant, tonifiant, de echilibrare. Poate ameliora cu succes afecţiuni ca tendinitele, întinderile musculare, migrenele, durerile de gât şi de umeri, sciatică, durerile de spate, durerile articulare, tensiunile musculare, nevralgiile, insomnia, nervozitatea, problemele menstruale, circulatorii, cele legate de stres, constipaţia, anxietatea, oboseala cronică, stresul. După cum vedeţi sunt probleme frecvente şi aparent „banale”, dar pentru care medicina clasică este uneori ineficientă.
Tratamentele Shiatsu sunt relaxante datorită presiunii aplicate blând. Intensitatea presiunii este ajustată în funcţie de persoană, astfel încât confortul să fie maxim. Zonele tensionate pot fi uşor dureroase în timpul tratamentului, însă după aplicarea presiunii durerea este mult ameliorată sau chiar eliminată.

Medicul Liang: „Qi-ul care circulă - sănătate, cel care stagnează - boală”
Degetele practicianului de Shiatsu, precum acul celui care practică acupunctură, urmăresc atingerea qi-ului (sau ki în japoneză). Medicul chinez Liang spune: „Conceptul qi este nelimitat. Orice mişcare, mai restrânsă sau mai amplă, de scurtă sau de lungă durată, rapidă sau lentă, este determinată de qi. Atunci când qi-ul se concentrează o numim materie, iar atunci când se dispersează o numim spaţiu. Atunci când qi-ul se reuneşte o numim viaţă, iar când se dispersează o numim moarte. Atunci când circulă o numim sănătate, iar când stagnează - boală”.

Abordează 12 meridiane principale
În Shiatsu se intervine prin apăsări ale degetului mare sau ale întregii mâini, de-a lungul anumitor „trasee” specifice, numite meridiane. Dintre nenumăratele canale de transmitere şi circulaţie a anumitor energii în corp, în Shiatsu sunt abordate 12 meridiane principale. Acestea se disting prin proprietăţile lor energetice, ce guvernează funcţionarea organismului. Cele 12 meridiane sunt situate perfect simetric în partea dreaptă şi în cea stângă a corpului.
De-a lungul fiecărui meridian există un număr variabil de puncte deosebit de receptive, numite puncte de acupunctură. Asupra câtorva dintre ele se insistă în Shiatsu. Fiecare punct are un nume, care, adesea, îi denotă utilitatea. În paralel cu numele chinezesc sau japonez le corespund şi numere ce formează un cod internaţional în acupunctură.

Se doreşte obţinerea unui flux unic şi neîntrerupt
Dacă Shiatsu se practică pe suprafaţa întregului corp, adică pe toate meridianele, indiferent de boala ce a atins corpul sau o parte a sa, acest lucru se întâmplă în vederea stabilirii unei comunicări neîntrerupte între meridiane, organe, ţesuturi şi starea psihică. Adresându-se, sistematic, fiinţei în totalitatea sa, Shiatsu reglează fluxul energetic datorită presiunii, zonele „vide” sau slabe vor fi tonifiate, iar zonele „în plenitudine” sau prea tonice vor fi temperate.
Conform legii corespondenţelor celor cinci transformări, teorie fundamentală în medicina tradiţională chineză, fiecare organ hrăneşte un ţesut al corpului: pielea, ţesuturile musculare, conjunctive, osoase etc. Altfel spus, calităţile substanţiale şi funcţionale ale unui ţesut depind, în mare parte, de eficacitatea funcţională a unui organ. Presopunctura are menirea de a ameliora calitatea şi eficienţa acestor ţesuturi.

Şedinţa completă se efectuează într-o oră

O şedinţă completă de Shiatsu se desfăşoară după cum urmează:
Prima fază: masajul Shiatsu al spatelui şi al picioarelor. Pacientul fiind întins pe burtă se practică un Shiatsu al spatelui, al picioarelor şi al labelor picioarelor.
A doua fază: masajul Shiatsu al unei întregi laturi a corpului. Cu pacientul stând pe o parte, efectuaţi un Shiatsu pe o parte a corpului, a gâtului, a braţului, pe o parte a spatelui şi a picioarelor. Faza a doua se repetă şi pe cealaltă parte.
Şedinţa completă se efectuează într-o oră. Chiar dacă în Shiatsu nu lucrăm decât cu mâinile, simplitatea mijloacelor îşi dovedeşte eficienţa graţie tratamentului global aplicat corpului, printr-o abordare mereu mai subtilă, ce rezultă din diferitele reveniri asupra aceleiai zone.

• Supranumit şi „Calea echilibrului“, Shiatsu completează fericit remediile medicinei moderne, precum fizioterapia, homeopatia, fitoterapia sau chiar psihoterapia, menţinând starea de sănătate prin unitatea şi armonia ansamblului corp-spirit-inimă.

Procedura se practică pe sol

Shiatsu prezintă avantajul de a putea fi practicat aproape oriunde. Ideal este să dispuneţi de o încăpere specială pentru Shiatsu sau de un loc amenajat în acest sens. Shiatsu e rareori practicat în spaţii deschise, în natură. Nu există nicio contraindicaţie în acest sens, însă, atunci când se lucrează în aer liber, simţurile sunt mai solicitate, ceea ce afectează şi puterea de concentrare. Acest procedeu nu e promovat în Occident doar pentru a da un aer exotic şedinţei. Această poziţie, prin diferitele puncte de lucru pe care le oferă solul (degetele de la picioare şi genunchii), facilitează utilizarea puterii energetice a abdomenului.