Main menu

header

22-08-1de Cătălina Tăgârţă

A înlătura stresul sau a lupta împotriva lui sunt două atitudini la fel de nerealiste. Pe de o parte, stresul nu poate fi eliminat în totalitate, iar, pe de altă parte, a lupta împotriva lui, mai ales cu îndârjire, este o situaţie care amplifică şi mai mult nivelul general de stres, în loc să îl diminueze. Terapeutul Mihai Albu (foto), reprezentantul Cabinetului Safe Place, ne-a dezvăluit câteva trucuri şi exerciţii prin care nivelul de stres poate fi micşorat simţitor.

„Modul natural de funcţionare a organismului presupune activitate şi apoi pauză”
Într-un anumit sens, fiecare îşi găseşte mecanismele necesare pentru reducerea nivelului de stres: unii ascultă muzică, alţii fac o plimbare, pictează sau aleargă. Însă, de multe ori, se întâmplă ca oamenii să cedeze totuşi în faţa situaţiilor generatoare de stres cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi. În acest caz e bine să se găsească totuşi un alt mod de a reduce stresul, care să alterneze modalităţile deja ştiute. „Stresul are multe definiţii, unele ştiinţifice, altele metaforice, seci sau savuroase. Mie mi-a atras atenţia următoarea povestioară metaforică: în cadrul unui seminar, profesorul a fost întrebat ce e stresul şi cum acţionează el. Pentru că avea un pahar în faţă, acesta l-a umplut cu apă şi, ţinând braţul întins în faţă, a răspuns tot cu o întrebare: cât de greu este acest pahar? Aprecierile au fost între 100 şi 500 ml, iar răspunsul său a fost: «Nu contează neapărat greutatea obiectivă a paharului, ci contează cât timp voi ţine mâna întinsă»! Sau, parafrazând cuvintele lui Buddha: «O strună prea întinsă se rupe, iar la una insuficient tensionată nu se poate cânta». În concluzie, doar «tensiunea» optimă între efort şi relaxare, între pauză şi acţiune ne permite să ne bucurăm cu adevărat de viaţă, să îmbinăm armonios eforturile noastre din sfera socială cu cele din cea personală, să găsim acea «cale de mijloc» între materie şi spirit, între necesităţile materiale şi cele spirituale. Să nu uităm că modul natural de funcţionare a organismului presupune activitate fizică sau intelectuală şi apoi pauză, relaxare. Priviţi natura şi veţi găsi acest curs al vieţii pretutindeni”, a declarat terapeutul Mihai Albu. În plus, specialistul ne-a dezvăluit că principalele „unelte” folosite de el în lupta cu stresul sunt artterapia şi body awarenes.

Oferiţi-vă zilnic 20-30 de minute de linişte
Terapeutul Mihai Albu susţine că pentru a reduce nivelul de stres oamenii trebuie să meargă la culcare în preajma orei 22:00, astfel încât intervalul orar 22:00-24:00 să îi prindă dormind, iar meridianul „trei focare” să aibă condiţii optime pentru a transporta energia în întregul corp, permiţând astfel refacerea acestuia. Principalul beneficiu rezultat este că veţi face faţă mai bine situaţiilor stresante, datorită unui nivel energetic ridicat şi unui corp odihnit. De asemenea, acesta sfătuieşte să puneţi un ghiveci cu flori în încăperea în care vă petreceţi cel mai mult timp. Acest lucru vă va determina să îngrijiţi planta, să o priviţi din când în când, iar astfel veţi uita de problemele zilnice, chiar şi pentru un minut. În plus, pe lângă bucuria estetică, verdele induce şi o stare de relaxare şi contribuie la detensionarea ficatului, unul dintre organele cel mai afectate de stres. „Consumaţi multe fructe şi legume crude şi veţi beneficia de hrana vie, atât de necesară unui organism viu. De asemenea, nu uitaţi să vă oferiţi zilnic măcar 20-30 de minute în care să reduceţi stimulii exteriori la minimum. Găsiţi un loc liniştit, închideţi telefonul, televizorul, radioul, reduceţi la minimum lumina, muzica şi staţi pur şi simplu. Îndepărtaţi din minte obsedantul «nu sta degeaba», pentru că atunci când nu faceţi nimic e în folosul vostru, pentru binele vostru personal, şi practic «faceţi» ceva ce nimeni nu poate face în locul vostru, vă relaxaţi”, mai spune Mihai Albu.

Exerciţiu pentru detensionarea sistemului nervos
Un alt exerciţiu simplu, dar foarte eficient pentru relaxare, este cel în care vă opriţi din activitatea pe care o faceţi şi vă frecaţi palmele una de alta până se încălzesc, apoi le puneţi pe ochi. „Beneficiul exerciţiului cu palmele încălzite puse pe ochi este relaxarea oferită de căldura acestora şi de întunericul creat. Astfel se energizează două meridiane care străbat întregul corp şi al căror punct de plecare se găseşte în preajma ochilor: meridianul vezicii biliare şi cel al vezicii urinare. Nu în ultimul rând, pauza oferită de executarea acestui exerciţiu vă oferă momentele necesare detensionării sistemului nervos şi decontractării musculaturii oculare”, a explicat reprezentantul Cabinetului Safe Place. Acest exerciţiu poate fi practicat şi înainte de culcare, pentru a vă asigura starea de relaxare şi deconectarea despre problemele zilnice.

Reiki Tradiţional creşte tonusul general

Persoanele care au dureri de cap, depresie, anxietate, oboseală, insomnie, probleme cu stomacul, irascibilitate, atenţie deficitară, mâini reci, explozii de mânie, puls ridicat (peste 60-70 de bătăi pe minut în condiţii normale), stare de spirit proastă sau deficit de concentrare pot participa la cursuri de management al stresului prin Reiki Tradiţional. „Pe lângă reducerea stresului, Reiki Tradiţional poate trata răcelile frecvente cu perioada de recuperare îndelungată, excesul de alimente şi alcool, senzaţia de rău după mese, fluctuaţiile în greutate, senzaţia de nisip în ochi sau senzitivitate la lumină ori slăbiciunea, durerile sau rigiditatea musculară”, a mai spus terapeutul Mihai Albu. În plus, potrivit acestuia, Reiki Tradiţional asigură un nivel crescut de energie, tonus mental şi emoţional, o atitudine diferită faţă de viaţă, recuperarea mai rapidă din situaţiile stresante, plus prevenirea şi reducerea simptomelor şi manifestărilor psihosomatice.

Remediile florale Bach pot fi de ajutor

Terapia florală Bach reprezintă un mijloc eficient de a ţine stresul sub control. Sistemul descoperit de doctorul Edward Bach cuprinde 38 de remedii de bază. De obicei, în urma discuţiei cu pacientul, consultantul alege între una şi şapte tincturi, din amestecul cărora realizează un tratament personalizat. Totuşi, în situaţia în care persoana stresată simte că a ajuns la capătul puterilor, e tot timpul obosită şi lipsită de viaţă, dar nu poate ajunge în timp util la un terapeut, poate apela la soluţii de urgenţă. „«Rescue remedy» e util în caz de stres sau de tensiune. Acesta se poate găsi la magazinele de remedii naturiste şi poate fi administrat cu încredere, întrucât nu are efecte adverse sau contraindicaţii. Apoi, pentru oboseală puteţi lua «Olive», pentru şoc emoţional este indicat «Star of Bethleem», iar pentru oscilaţii în comportament e recomandat «Scleranthus». Ideal e ca tratamentul să fie personalizat, însă nici aceste excepţii nu sunt dăunătoare”, a declarat Mihai Albu. În cazul în care terapeutul nu a făcut alte precizări, remediile florale Bach trebuie administrate timp de circa trei săptămâni.

„Găsiţi un loc liniştit, închideţi telefonul, televizorul, radioul, reduceţi la minimum lumina, muzica şi staţi pur şi simplu“ - Mihai Albu