Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Dacă timpul duce la uitare, alinarea şterge durerea sau temperează patimile, apa, ca element purificator, duce cu ea bolile, neîmplinirile, aduce belşug sau dezvăluie adevărul. Pentru că apa ne atrage, ne bucură şi ne vindecă. Să descoperim împreună sursele de fortificare şi de vindecare fizică şi psihică ale apei.

Are putere tămăduitoare
Zămislită potrivit tradiţiei populare din bucuria şi jocul zânelor, roua se spune că are puteri tămăduitoare. Despre puterea magică a bobiţelor de rouă ne vorbeşte medicina populară românească, mersul desculţ prin rouă, tăvălitul prin rouă, spălatul pe faţă sau pe mâini cu rouă având puteri vindecătoare nemaiîntâlnite. În Evul Mediu, însuşi alchimistul Paracelsus vindeca orice boală doar cu rouă culeasă de pe flori, pe care o administra intern bolnavului. Roua era culeasă chiar de alchimist, în anumite momente astrologice, remediul fiind dat pacientului chiar în aceeaşi zi. Tradiţia spune că leacurile sale cu rouă nu dădeau niciodată greş. Potrivit studiilor, bobiţele de rouă au proprietăţi cu totul deosebite, fiind unul dintre tipurile miraculoase de apă din care s-ar putea face adevărate elixiruri.

Mersul desculţ pe iarbă revitalizează
Una dintre metodele cel mai eficiente pentru a ne căli organismul şi a-l revitaliza este călcatul prin rouă. Procedeul se face dimineaţa, pe un loc cu iarbă curată, bolnavii trebuind să umble desculţi vreme de câteva minute. Ulterior, aceştia se vor încălţa fără să-şi şteargă picioarele, apoi vor face o scurtă plimbare, pentru a pune sângele în mişcare. Tratamentul are rolul de a ne căli corpul, mai ales în zona inferioară, făcându-l rezistent la bolile infecţioase ale rinichilor, ale vezicii urinare şi ale aparatului genital. Făcut în fiecare dimineaţă, tratamentul are şi rolul de a ne curăţa de emoţiile neplăcute, aducându-ne o vioiciune şi un tonus excelente. Călcatul pe iarba udă de rouă tratează afecţiunile urinare şi renale cronice (nefrita, cistita, uretrita), tulburările de circulaţie la nivelul picioarelor, dermatozele infecţioase cronicizate la nivelul labei piciorului, bolile produse de sedentarism, sensibilitatea la infecţii bronşice şi pulmonare, astenia, obezitatea, surmenajul psihic, nevrozele produse de cauze diverse.

Spălarea pe faţă tratează durerile de cap
Acest procedeu se recomandă a se face tot dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui. Pacientul îşi va trece mâinile prin iarba curată, frecându-le una de alta, apoi îşi va spăla faţa şi gâtul. Bolnavul nu se va şterge cu prosopul, ci va lăsa faţa să se usuce singură. Procedeul datează încă din vremea romanilor, care, de sărbătoarea Paliilor, trebuiau obligatoriu să se purifice prin spălarea cu rouă. Potrivit specialiştilor, spălatul cu rouă tratează durerile de cap (se recomandă ca bolnavul să se spele trei zile la rând pe faţă, pe frunte şi pe ceafă cu rouă), ochii dureroşi, care obosesc repede sau lăcrimează des (se vor spăla ochii în fiecare zi), bolile de piele şi bubele de orice fel. Se crede că dacă se spală chipul cu două zile înainte de lună plină, acesta reîntinereşte şi capătă strălucire. Mai mult, înainte de a începe procedura, pacientul trebuie să spună de trei ori rugăciunea Tatăl Nostru, să nu discute cu nimeni vreme de un ceas, iar în acea zi să facă doar fapte bune. Spălatul cu rouă vindecă fobiile, depresiile, angoasele şi nevrozele rebele.

Rostogolirea prin iarba udă, recomandată pentru psoriazis
Obicei întâlnit aproape pe toate continentele, rostogolitul prin iarba udă are efecte de revitalizare şi reîmprospătare cu totul deosebite. Tratamentul se face folosind o iarbă foarte curată. În costum de baie, bolnavul se va întinde pe spate, se va rostogoli în stânga şi în dreapta, având grijă ca toată suprafaţa corpului să intre în contact cu roua. La început, procedura va dura doar două-trei minute, iar în timp durata se va mări la cinci minute. Imediat după rostogolitul prin rouă, pacientul se va îmbrăca în haine din fibre naturale, fără a se şterge cu prosopul, apoi va face câteva mişcări pentru a se încălzi. Rostogolitul prin iarba udă este indicat pentru a trata psoriazisul, epiteliomul în fază incipientă, alergiile, dermatozele rebele la alte forme de tratament, sciatica, lombosciatica, afecţiunile renale şi urinare ca nefrita, pielonefrita, cistita, metroanexita, reumatismul cronic, durerile musculare, tulburările nervoase diverse, astenia psihică şi fizică, somnolenţa, sedentarismul, dereglările de apetit, digestia leneşă.

• Tratamentele doctorului Bach se bazează pe apa de izvor în care este ţinută, timp de câteva ore, o anumită cantitate de ierburi şi flori

Un excelent remediu în bolile hepatice

Specialiştii afirmă că apa poate „împrumuta” puterile binefăcătoare ale răsăritului de soare, ale lunii, ale plantelor, ale aurului ori ale cuvântului rostit sau scris. În Munţii Apuseni se spune că apa căpăta puterea vindecătoare a aurului dacă era preparată astfel: se scobea o rădăcină de morcov, se turna în ea apă de fântână peste un ban sau un inel de aur, se lăsa câteva ore, apoi se bea. Tratamentul era indicat bolnavilor cu afecţiuni hepatice.

• Roua de pe flori, impregnată de razele solare, era folosită contra bolilor de piele şi a deochiului