Main menu

header

18-06-1de Cătălina Tăgârţă

Aplicată cu succes de mii de ani în tratarea a numeroase boli, terapia cu lipitori, numită ştiinţific hirudoterapie, este recunoscută în multe ţări dezvoltate drept una dintre cele mai benefice metode complementare de tratament. Doctor Grigore Şeremet, medic specialist boli interne şi coloană vertebrală, ne-a spus mai multe despre terapie şi aceste mici vietăţi, cunoscute ca medicament şi, totodată, ca dispozitiv medical.

„Sângele pierdut, înlocuit cu aceeaşi cantitate de ţesut nou”
- Domnule doctor, vă rog să explicaţi pe înţelesul tuturor în ce constă hirudoterapia sau terapia cu lipitori...
- Pentru început, trebuie amintit faptul că lipitorile folosite în scop medicinal sunt crescute în ferme specializate. Noi le luăm când ajung la maturitate, însă oamenii nu au de ce să se teamă, fiindcă cele bolnave nu se lipesc şi nu există niciun risc pentru sănătate. Poate nu ştiţi, dar când fiica lui Benz, şeful companiei Mercedes, s-a îmbolnăvit grav, medicii nu i-au dat nicio şansă. Când specialiştii în hirudoterapie au reuşit să o salveze, Benz a promis că va face cea mai scumpă şi bună companie de maşini şi că va pune ca siglă lipitoarea în timpul terapiei. Deci semnul pe care îl vedeţi pe maşinile tip Mercedes reprezintă de fapt ventuza şi mandibula lipitorii în timp ce lucrează.

- Oamenii se tem ca aceste mici vietăţi să nu le sugă mai mult sânge decât e nevoie. E fondată grija lor?
- Nu. Este vorba undeva în jur de 300-500 ml sânge pe toată durata curei, dar acesta e înlocuit cu aceeaşi cantitate de ţesut nou. În plus, nici după ce lipitoarea e luată de pe piele nu va curge mai mult sânge decât trebuie.

„În caz de accidente vasculare se recomandă şi şase proceduri pe zi”
- Câte lipitori sunt folosite pentru tratament într-o şedinţă?
- De la una până la 50, dar, în medie, între trei şi şase.

- Cam cât durează o şedinţă? Cât timp stă pacientul efectiv cu lipitorile pe corp?
- În medie cam 20-30 de minute, dar prima oară poate sta mai mult, chiar şi două ore, dacă nu cad mai devreme.

- De câte şedinţe e nevoie şi la ce interval de timp se fac?
- Prima cură de obicei este de 10-25 de şedinţe, care se fac zilnic sau de două ori pe săptămână, apoi se recomandă câte o şedinţă săptămânal. Dar în cazuri speciale, ca de exemplu accidentele vasculare, se pot face şi trei-şase proceduri pe zi.

„Unii simt că îi pişcă, dar nu e nimic de speriat”
- E dureroasă procedura?
- Unii spun că simt ca o înţepătură de ac, alţii că îi pişcă, unii suportă mai uşor, alţii nu. Dar nu e nimic de speriat.

- E ceva ce mai trebuie să ştie pacientul despre asta?
- Vindecarea genei afectate se petrece cu creşterea temperaturii. Mulţi pacienţi se sperie să nu se fi infectat, dar febra e un lucru normal. Ea dispare fără antibiotic, după primele două-trei zile de la începerea terapiei. Alte reacţii individuale pot fi: înroşirea, sângerarea, pruritul, dar aceste lucruri sunt normale, noi le vorbim pacienţilor despre ele şi nu au de ce să se teamă dacă fac exact ce le indicăm.

„Regenerează discurile intervertebrale”
- Pentru ce sunt utilizate lipitorile?
- Pentru probleme cervicale, în cazul durerilor articulare, dar şi în ginecologie, căci reglează funcţia hormonală. Noi am observat că în urma tratamentului se reglează orice problemă legată de ciclul menstrual, prostată şi altele. Dar hirudoterapia poate fi utilizată şi în scop estetic. Spre exemplu, Demi Moore a apelat la hirudoterapie pentru rezolvarea celulitei şi pentru mărirea numărului de celule stem din organism, despre care se ştie că încetinesc procesul de îmbătrânire... Tocmai de aceea hirudina, substanţa activă produsă de lipitori, este folosită mult şi în produsele cosmetice.

- Pacienţii dumneavoastră, de exemplu, pentru ce vă solicită cel mai des?
- Noi suntem solicitaţi în special pentru problemele coloanei vertebrale. E cunoscut faptul că discurile intervertebrale regenerează, iar aplicând lipitorile, acest lucru se întâmplă şi mai repede. Le mai folosim pentru restabilirea circulaţiei limfatice, pentru restabilirea microcirculaţiei după transplant sau în cazul pacienţilor cu boală varicoasă, cu tromboflebită. Rezultatele sunt nesperat de bune dacă aceştia din urmă nu au făcut înainte alte intervenţii...

„Nimeni nu face legătura între antibiotice şi cancer”
- Cam în cât timp este posibilă regenerarea discurilor în cazul herniilor de disc?
- Între patru şi 16 luni, depinde de la caz la caz. În substanţa activă eliberată în urma inciziei sunt cam 100 de componente, dintre care 53% e doar ponderea hirudinei (care are acţiune anticoagulantă foarte pronunţată), iar 47% sunt alte substanţe, printre care şi analgezice, antiinflamatoare. Terapia stimulează regenerarea ţesutului (fapt pentru care e utilă şi în afecţiunile cardiace), are acţiune de vaccinare (de exemplu, păsările din Deltă sunt tratate anual de lipitori) şi de creştere a cantităţii de celule stem.

- Dar pentru tratamentul cancerului pot fi folosite?
- Se cunosc cazuri de vindecări spectaculoase. Cel mai greu e în stadiul patru, dar şi în acest caz lipitorile sunt utile, pentru că ameliorează condiţia vieţii. Din păcate, curba utilizării antibioticelor s-a observat în ultima vreme că merge în paralel cu curba cancerului. Acest lucru nu s-ar întâmpla dacă am şti să ne îngrijim bacteriile, căci toate bolile pornesc de la depopularea organismului de bacterii. De aceea, medicii, dar şi pacienţii ar trebui să ştie că utilizarea antibioticelor frecvent sau în exces nu e o practică sănătoasă. Adesea, doi-trei ani mai târziu explodează cancerul, dar nimeni nu face legătura între cele două.

„Pentru boala varicoasă pot fi folosite şi acasă”
- Există anumite puncte în care trebuie aplicate lipitorile pe corp?
- Da. Dar dacă omul nu are cunoştinţă de acestea le poate aplica direct pe locul dureros. Lipitorile au rolul de a fluidiza sângele, dar nu doar în zona pe care au fost puse, ci în tot corpul. Acestea nu regenerează doar discurile intervertebrale, ci şi glandele endocrine, hipofiza, tiroida, suprarenalele, pancreasul... terapia este foarte utilă şi în cardiologie.

- Lipitorile pot fi folosite şi acasă?
- Da. Pacienţii cu boală varicoasă ar fi bine să înveţe ei să le aplice. În două-trei şedinţe se pot acomoda să facă asta singuri. E mai ieftin şi mai comod.

- Am înţeles că lipitorile sunt de unică folosinţă...
- Într-adevăr. Ministerul Sănătăţii spune că lipitorile utilizate în scop medical sunt de unică folosinţă. Dar, ca să nu le fac rău, prefer să le pun într-un borcănel şi să le dau pacienţilor acasă. Ce fac cu ele, e treaba lor... Pot să le pună într-un acvariu, căci ele echilibrează spaţiul, elimină undele nocive ale telefoniei, emană ultrasunete... Se ştie că unele dormitoare au supraelectromagnetism, de aceea mulţi pacienţi dorm cu ele lângă pat.

Au capacitatea de a trezi oamenii din beţie

- Există contraindicaţii în hirudoterapie?
- În toate cărţile scrie despre hemofilie (n.r. - boala în care sângele nu se coagulează), iar printre contraindicaţiile parţiale se numără sarcina, bolile psihice şi cele infecţioase, dar sunt cazuri în care aplicăm terapia şi acestor pacienţi. Şi, evident, nu vor fi folosite în caz de reacţie individuală la hirudină. Dar lipitorile fac adevărate minuni în multe situaţii. Spre exemplu, la un moment dat am reuşit să trezim un coleg beat după ce i-am aplicat terapia (zâmbeşte).