Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Indiferent că sunteţi o persoană sedentară sau foarte activă, câteva minute de masaj sunt oricând binevenite. Iar când vine vorba despre femeile gravide, relaxarea şi starea de bine au un rol şi mai important, întrucât schimbările nu se produc doar în corpul viitoarei mămici, ci şi la nivel psihic. Aşadar, contrar părerilor unora, gravida nu doar că are voie să facă efort şi masaj, ci acest lucru este chiar indicat. Marilena Drăgan, kinetoterapeut la „Columna Medical Center” din Bucureşti, ne-a spus mai multe despre această temă.

„La multe apar edeme, prezintă stări de stres”
- Marilena, care este principalul motiv pentru care graviduţele apelează la serviciile unui kinetoterapeut sau masor?
- Din cauza modificărilor hormonale şi fizice ce apar în sarcină, foarte multe gravide, pe măsură ce înaintează în trimestre, încep să aibă dureri de spate. În plus, din cauza modificărilor suferite de curburile coloanei vertebrale şi schimbării centrului de greutate, la multe dintre ele apar edeme, prezintă stări de stres, sunt mai irascibile. În aceste condiţii, masajul este chiar indicat, fiind o metodă eficientă pentru a relaxa graviduţa, pentru a elibera disconfortul creat. Efectuat prin mişcări delicate, masajul îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, reduce durerile musculare, edemele, umflarea picioarelor şi îmbunătăţeşte calitatea somnului.

- Când e indicat să înceapă gravida şedinţele de masaj?
- Este indicat ca masajul să înceapă după săptămâna a 16-a de sarcină, cu acordul medicului curant. Masajul are o importanţă deosebită chiar şi în timpul travaliului, deoarece o ajută pe viitoarea mămică să se relaxeze şi să facă faţă mai uşor contracţiilor, ceea ce duce la reducerea secreţiilor de adrenalină, care, în cantităţi crescute, induce starea de teamă, de anxietate, ajută la stimularea secreţiei de endorfine - hormoni naturali anestezici, acestea împiedică senzaţia de durere să fie resimţită, stimulează circulaţia sangvină, favorizând transportul de nutrienţi şi de oxigen către muşchi, care sunt implicaţi în producerea contracţiilor.

„Şedinţele sunt contraindicate în caz de vomă sau diaree”
- Deci gravidele aflate în primul trimestru de sarcină au voie să meargă la masaj? Spre exemplu, ştiu că persoanele care fac inseminare artificială au nevoie de repaus la pat pentru câteva zile. Are legătură cu acest lucru?
- Nu. Am spus că e indicat să se înceapă după săptămâna a 16-a de sarcină, pentru că atunci începe viitoarea mămică să ia proporţii mai mult şi simte nevoia de relaxare. Dar masajul poate fi făcut oricând, şi din prima zi de sarcină, evident, exceptând situaţiile speciale, când medicul recomandă altceva.

- Există totuşi şi contraindicaţii?
- Da. Masajul gravidei este contraindicat în ultima săptămână de sarcină, dar şi în momentul în care femeia însărcinată prezintă sângerări, temperatură crescută, senzaţie de vomă, diaree sau pachete varicoase.

„Îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi limfatică”
- Ce mai trebuie să ştie graviduţa despre acest subiect?
- E bine de ştiut că masajul nu se efectuează în forţă şi nu prezintă niciun risc pentru ea sau pentru făt. Acesta se face doar în poziţia decubit lateral, deci stând pe-o parte, sau aşezată pe scaun, niciodată în decubit ventral, adică stând pe burtă, pentru a nu declanşa contracţii sau chiar un travaliu prematur.

- Pe piaţă există multe tipuri de masaj. La ce tehnică se apelează în acest caz?
- Terapeutul are două scopuri: relaxare şi tonificare. Şi se adresează atât musculaturii trunchiului, cât şi zonei lombosacrale şi fesierilor (care formează centura pelvină) şi zonei cervicale. Apoi, masajul picioarelor se face atât pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, cât şi a celei limfatice. Retenţia de apă este cauzată de creşterea cantităţii de progesteron în sânge, de încetinirea circulaţiei venolimfatice de întoarcere, de relaxarea pereţilor vasculari, realizându-se dinspre periferie spre regiunea inghinală. Masajul este denumit masaj centripet, el constând în mişcări circulare, dar şi de-a lungul traseului marilor vase ale membrelor inferioare.

„Pentru gimnastică e nevoie de acordul medicului curant”
- Cât de des trebuie efectuat masajul?
- Masajul este indicat să se facă cel puţin o dată pe săptămână, aşa cum am spus, din prima săptămână de sarcină până în săptămâna a 38-a, dar bineînţeles că în ultimul trimestru e nevoie de o blândeţe deosebită, cuvântul de ordine fiind relaxarea şi, eventual, drenajul limfatic al membrelor inferioare dacă este cazul. Meloterapia este recomandată, de asemenea, ca terapie, pentru un plus de relaxare.

- În timpul sarcinii este indicată şi gimnastica?
- Programul de pregătire prenatală poate începe din primele săptămâni de sarcină şi poate dura până în apropierea naşterii, dar cu acordul medicului curant. Împreună cu masajul, gimnastica ajută la prevenirea simptomelor mai puţin plăcute ale sarcinii, cum ar fi durerile lombare.

„Exerciţiile fizice scad riscul de ruptură la nivelul perineal“

- Poate multe femei însărcinate nu reuşesc să meargă la masaj. În acest caz, ce exerciţii fizice sunt recomandate?
- Exerciţiile fizice pot fi făcute fie în paralel cu masajul, fie separat, în ultimele săptămâni de dinainte de naştere punându-se accent pe cele de respiraţie, care ajută foarte mult la naştere. Apoi, e vorba despre exerciţii de tonifiere a musculaturii perineale, care scad riscul de ruptură la nivelul perineal şi de apariţie a hemoroizilor atât înaintea naşterii, cât şi după aceea, şi care ajută la relaxarea sistemului nervos vegetativ.

- Ne puteţi da exemple concrete de exerciţii?
- În funcţie de trimestrul de sarcină, acestea sunt mai complexe, mai intense la început, iar pe măsură ce sarcina înaintează, se adaptează în funcţie de starea pacientei gravide. Spre exemplu, pentru coloana cervicală se fac flexii, extensii, răsuciri ale capului stânga-dreapta. Pentru umeri se fac rotiri alternative ale umerilor, apoi simultane, către înainte şi înapoi. La fel şi pentru braţe. Pentru trunchi sunt recomandate răsucirile stânga-dreapta cu mâinile la ceafă, iar pentru glezne şi genunchi, flexii-extensii. Pentru spate e valabilă orice postură din programul Williams sau mişcări uşoare stând în şezut pe mingea de fitball. Şi întotdeauna la final se face Shiatsu, pentru echilibrarea sistemului nervos vegetativ, pentru relaxare, somn liniştit în timpul nopţii şi stare de bine.