Main menu

header

474 18 1de Cătălina Tăgârță

Fără a fi medic sau psiholog, ci doar un fumător înrăit, care ajunsese la 100 de țigări pe zi, Allen Carr și-a creat propria metodă antifumat în 1983. De atunci, organizația fondată de el s-a răspândit pretutindeni în lume, reușind să vindece peste 10 milioane de fumători din 53 de țări. În tot acest timp, reputația metodei Allen Carr s-a clădit pe recomandările foștilor fumători, întrucât ea chiar funcționează. Mărturie stau rezultatele: peste 90% rată de succes, înregistrată la nivel mondial. Iar pentru că este ridicol de ușor să vă lăsați de fumat, metoda s-a numit „Easyway” („Metoda ușoară”) și până acum a fost deja încercată și de mulți români.

La finalul primei sesiuni plecați acasă nefumător

Metoda Allen Carr constă în sesiuni de terapie antifumat, de grup, la finalul cărora participanții pleacă acasă nefumători. Asta pentru că terapia se bazează pe argumente logice, raționale și de bun-simț, prin intermediul cărora se înlătură complet dorința de a mai fuma, lucru cu care fumătorii se luptă cel mai mult atunci când încearcă să renunțe pe cont propriu la acest obicei. Nu e vorba despre motivele pentru care oamenii își doresc să se lase de fumat, ci metoda mai degrabă atacă acele motive din pricina cărora persoanele fumează. De exemplu: fumează ca să se concentreze, ca să se calmeze, ca să se recompenseze, și așa mai departe, se arată pe site-ul allencarr.ro. În plus, mulți fumători se tem că, renunțând la tutun, de acum înainte nu vor mai putea face tot ce fac în prezent. Acest lucru transformă renunțarea la țigări în ceva extrem de greu. De aceea, procedeul se adresează mai ales celor care, pur și simplu, nu știu cum să acționeze sau simt că nu pot face asta. Odată ce faceți primul pas și vă adresați unui „specialist Allen Carr”, totul devine mai ușor.

O întâlnire de circa cinci-șase ore vă poate schimba viața

474 18 2O sesiune de terapie durează, în medie, cinci-șase ore legate, iar în majoritatea cazurilor o singură întâlnire (care, de obicei, are loc în weekend) este de ajuns pentru a deveni nefumător. Totuși, în cazurile în care participanții nu sunt siguri pe deplin de ceea ce fac, ei pot beneficia de alte două sesiuni de back-up, ambele cu un conținut diferit, pentru succesul deplin, se mai arată pe site-ul allencarr.ro. Toate aceste sesiuni sunt asigurate de garanția unică Allen Carr: succes sau toți banii înapoi. În plus, taxa achitată oferă asistență și suport din partea terapeutului după sesiune, se arată pe site-ul amintit.

Mitul acestui „drog” este demontat

În timpul terapiei Allen Carr este demontat fiecare mit care îi ține pe fumători legați de acest drog. Toate celelalte tratamente convenționale antifumat au un numitor comun: voința. Cu alte cuvinte, oamenii sunt îndemnați să renunțe la acest viciu „strângând din dinți” și au senzația că lasă în urmă un prieten drag (țigara), în loc să fie încurajați să scape de un dușman. Dacă fumatul ar fi prietenul dumneavoastră, ce fel de prieten ar fi? Unul care vă ia mereu banii (de multe ori, chiar și ultimii din buzunar), unul care vă „împute”, de parcă ați umbla cu un vagabond alături, unul care nu vă lasă să savurați o masă sau o cafea fără să-i dați și lui un tribut, unul care vă demolează sănătatea și vă ucide încet?

Tocmai de aceea metoda voinței, în cele mai multe cazuri, transformă fumatul într-un fruct oprit. Mulți spun, de exemplu: „Am rezistat o lună!”. Dar șansele ca, mai devreme sau mai târziu, să vă reapucați de acest drog sunt foarte mari. În schimb, metoda antifumat Allen Carr redesenează tiparele de gândire, astfel încât să nu mai vedeți țigara drept un prieten drag și un companion desăvârșit. De aici și rata ei mare de succes.

Amintiți-vă de gustul oribil al primei experiențe

Pentru a vă face o idee referitor la ce se întâmplă într-o sesiune Allen Carr amintiți-vă ce gust neplăcut avea prima țigară pe care ați pus-o în gură. Așa-i că nu știați cum să trageți din ea, că avea gust oribil și ați amețit după aceea?! Ei bine, toate țigările de după prima țigară au avut același gust și au provocat, mai mult sau mai puțin, aceleași efecte. Chiar dacă nu sunteți conștienți de asta, e bine să știți că, de fiecare dată când inhalați tutun, timp de o milisecundă, creierul se oprește din funcționare pentru a se proteja de sufocare. Iar asta nu seamănă deloc cu relaxarea pe care mulți o dau exemplu pentru a justifica ceea ce fac, nu-i așa?

Plasturii nu vor avea niciodată același efect

474 18 3Apoi, s-a tot vorbit despre dependența de nicotină. Pe scurt, fumatul e un drog, și fumătorii sunt dependenți de nicotină, sunt victime ale unei plăceri sau curiozități inițiale (prima țigară). De aceea, nu vor avea niciodată efect plasturii şi guma cu nicotină. Și aici nu este vorba doar despre gest, ci de faptul că nicotina acționează ca un drog încă de la prima doză și că își cere tributul în organismul vostru.

Justificarea că „vă place” nu e suficientă. Imaginați-vă că vă place pepenele, de exemplu. Ei bine, în acest caz ați purta douăzeci de felii de pepene zilnic după dumneavoastră, doar ca să nu vă enervați și să vă concentrați mai ușor sau de frica sevrajului?! Așadar, e momentul să realizați că fumatul nu e o plăcere, și niciun prieten drag ori un produs gustos, ci e doar un drog care s-a strecurat în viața voastră și care nu vă mai lasă să faceți fără el lucrurile pe care înainte le făceați foarte bine. Altfel, cum vă explicați faptul că nefumătorii funcționează de minune fără niciun „sprijin”?

Nu se folosesc spray-uri nazale, inhalatoare sau medicamente

Metoda Allen Carr funcționează pentru orice fumător, indiferent că are acest obicei de doi ani sau de 30 de ani și indiferent dacă fumează cinci țigări pe zi sau cinci pachete, cum era cazul lui Allen Carr înainte să se lase de fumat și să conceapă „Metoda ușoară”. Procedura nu folosește: plasturi/gume cu nicotină, pastile, spray-uri nazale, inhalatoare, ace, fotografii șocante sau medicamente. E nevoie doar de rațiune.

Și, dacă vă întrebați cu ce e diferită terapia față de alte metode, aflați că: în realitate, sevrajul nicotinic nu e deloc chinuitor, nu există efecte secundare și nici vorbă de kilograme în plus. Mai mult, câștigați totul și nu veți pierde nimic, n-o să vă mai fie dor de țigări.

PONT. În urma sesiunilor antifumat marca Allen Carr, nouă din zece oameni pleacă acasă nefu­mători