Main menu

header

480 18 1de Daniela Anton

Zerul este un lichid galben-verzui care rămâne după obținerea diverselor brânzeturi. În funcție de tipul de brânză, zerul poate fi dulce sau acru. Poate proveni din lapte de vacă, oaie, capră sau bivoliță. Deşi este valorificat prea puţin în dieta cotidiană, zerul de lapte este un nutrient extrem de valoros, care conţine multe vitamine, minerale precum calciu, potasiu şi magneziu, dar şi unii acizi lactici, care pot fi absorbiţi repede de organism. Iată efectele terapeutice ale zerului.

Îndepărtează anemia

Zerul de lapte conţine acid orotic, cunoscut sub numele de vitamina B13, care ajută la scăderea colesterolului, protejează flora intestinală, previne îmbătrânirea precoce, unele tulburări hepatice, combătând anemia. În plus, fixează magneziul la nivel celular și crește valoarea energetică a celulelor mușchiului inimii, mărind astfel rezistența la efort și stres. Zerul metabolizează acidul folic (vitamina B9), important mai ales pentru femeile însărcinate sau pentru cele care alăptează, deoarece previne anomaliile sistemului nervos şi ale coloanei vertebrale la făt.

Împiedică dezvoltarea tumorilor

În tratamentul cancerului, zerul este un leac foarte cunoscut. S-a constatat că, în mai multe cazuri de cancer, administrarea zilnică a unui litru de zer, timp de șase luni, a dus la regresia tumorilor, normalizarea hemoglobinei și a numărului de limfocite. De asemenea, elimină toxinele din organism şi reglează tranzitul intestinal. Terapia cu zer este recomandată și celor care suferă de alte afecţiuni, precum: artroză, hipertensiune arterială, colită, cistită sau spasmofilie. Mai mult, în cazul intoxicaţiilor cu plumb sau cu tutun, cura cu zer ajută la detoxifierea organismului.

Eficient în curele de slăbire

480 18 2Dieta cu zer este benefică și în curele de slăbire. Zerul este cunoscut pentru acțiunea sa de topire a grăsimilor. Dacă mergeți și la sală sau practicați sport, este indicat să beți zilnic un pahar cu zer, pentru a vă ajuta la dezvoltarea musculaturii. Trebuie să știți că un pahar cu zer conține doar 48 kilocalorii și îl puteți bea în locul unui pahar cu apă, deoarece îndepărtează și setea. Mai mult, în cazul în care sunteți răciți, băutura pe bază de zer, în care să adăugați și fructe, este extrem de eficientă în tratarea acestei probleme.

Ameliorează iritațiile tenului

Aveți tenul sensibil și se înroșește frecvent? Atunci, trebuie să știți că zerul este bogat în albumină, calmează iritațiile și ajută celulele în procesul de regenerare. Amestecați trei lingurițe cu zer cu o linguriță cu zeamă de lămâie, aplicați pe față și masați ușor cu vârful degetelor. După zece minute vă spălați cu apă călduță. În plus, dacă aveți mâinile aspre, puteți folosi același truc, însă trebuie să stați cu mâinile în acest amestec obținut timp de 15 minute. De asemenea, zerul conține vitamina B, calciu, iod și potasiu, substanțe care vă fac pielea mai sănătoasă și vă dă strălucire părului.

Previne osteoporoza

Un alt beneficiu al terapiei cu zer este că proteinele din acest aliment sunt cele care îmbunătățesc absorbția calciului și ajută la prevenirea osteoporozei. Totodată, zerul crește densitatea minerală osoasă, deoarece substanțele din zer sunt foarte repede asimilate de corp și acționează într-un timp foarte scurt.

Regimul durează 20 de zile

Foarte eficient în terapie este zerul obţinut din lapte de capră, dar rezultate bune se obţin şi cu cel de vacă. Cea mai eficientă cură cu zer durează 20 de zile. Începeți acest regim cu un litru de zer pe zi, apoi măriți porţia la 250 ml, până ce ajungeți la doi litri pe zi, băuţi în patru reprize, timp de două săptămâni. Apoi, scădeți porţia treptat, astfel încât, în ultima zi a curei, să ajungeți din nou la un litru de zer. Terapia se poate repeta după o lună.

Se găseşte şi se consumă în mai multe moduri

Zerul se poate găsi și consuma în mai multe moduri: lichid, adăugat în mâncăruri sau ca băutură. De asemenea, îl găsiți și sub formă de praf în magazinele naturiste, sub formă de urdă, ricotta, în smoothie-uri în loc de apă sau lapte, în pâine și produse de panificație, pentru frăgezirea aluatului, sau în shake-uri.

Shake cu zer, piersică și mentă

Ingrediente: 1 conservă cu piersici, 2 lingurițe cu zahăr pudră, 4 fire de mentă, 300 ml zer, 1 lingură cu suc de lămâie.

Mod de preparare: amestecați piersicile din compot cu sucul și pasați-le într-un blender, apoi presărați zahărul pudră. Spălați firele de mentă, rupeți-le frunzulițele, apoi amestecați-le cu zerul și cu sucul de lămâie și turnați totul peste piersicile pasate. Dați amestecul încă o dată prin blender, apoi turnați-l în pahare.

În România, în județul Buzău, dar și în străinătate, în stațiuni montane, se practică turismul terapeutic cu zer. Se fac băi, cure de detoxifiere și se mănâncă brânzeturi obţinute din zer