Main menu

header

496 18 1de Raluca Grințescu

Cercetătorii au calculat că o persoană din trei reacționează la schimbările bruște ale vremii. Din motive necunoscute, femeile suferă de două ori mai mult decât bărbații. Simptomele obișnuite sunt epuizare, amețeală, transpirație puternică, neliniște și dureri de tipul migrenei. În realitate, vremea în sine nu produce nicio neplăcere, ci doar ajută la evidențierea unor probleme de sănătate.

Puneți în funcțiune mecanismele de apărare

Dacă toate procesele noastre metabolice sunt foarte regulate, sistemul circulator este folosit pentru rapida dilatare sau contractare a vaselor de sânge, avem „nervi de oțel” și gândirea noastră este dominată de idei optimiste, atunci vremea schimbătoare nu are niciun efect asupra noastră. În cele ce urmează vă propunem un test rapid, care va evalua cât de sensibili sunteți la schimbările vremii:

  1. Simțiți că nu aveți astâmpăr?
  2. Dimineața transpirați din abundență?
  3. Vă simțiți obosiți dimineața? Vă este greu să vă dați jos din pat?
  4. Vă simțiți mai bine când este răcoare?
  5. Presimțiți când vremea se va schimba?

Dacă veți fi răspuns „da” la doar una dintre aceste întrebări, nu sunteți sensibili la vremea schimbătoare. Două răspunsuri pozitive înseamnă că nu aveți motive să intrați în panică, însă ar trebui să luați măsuri pentru a împiedica „sensibilitatea la vreme”. Patru răspunsuri pozitive înseamnă o puternică sensibilitate și o acută nevoie de a lua măsuri imediate. Pentru a dobândi o toleranță la schimbările de vreme, trebuie să lucrați la „călirea” sistemului nervos și a vaselor de sânge. Efectuați cu regularitate următoarele metode, care vă vor ajuta să vă puneți în funcțiune mecanismele de apărare și să faceți din vreme un aliat.

Masaj relaxant al mâinii

496 18 2Această metodă de masaj relaxează sistemul nervos, îmbunătățește circulația și vederea și încetinește procesul de îmbătrânire. Așezați-vă confortabil, relaxați mușchii (în special mușchii feței) și închideți ochii. Închipuiți-vă că vă aflați într-un peisaj natural, de pildă cu ocean, păduri și munți. Inspirați adânc pe nas și expirați ușurel pe gură, cu buzele rotunjite. Când vă veți simți relaxați, începeți să masați degetul mic al mâinii stângi între degetul opozabil și arătătorul mâinii drepte. Mișcarea ar trebui să imite strângerea unui șurub. Continuați să masați celelalte degete ale mâinii stângi, după care faceți același lucru cu mâna dreaptă. Fiecare deget ar trebui să fie masat aproximativ un minut.

Dușuri succesive fierbinți și reci

496 18 3S-a ajuns la concluzia că prin simpla aplicare de apă rece și fierbinte putem obține rezultate neașteptate în lupta împotriva multor boli. Importanța utilizării alternative a apei fierbinți și reci constă în faptul că apa caldă stimulează suprafețele corpului nostru și mărește fluxul sangvin spre piele, în vreme ce apa rece mărește fluxul sangvin către organele interne. Astfel, tratamentul cu dușuri succesive reci și fierbinți devine o cură miraculoasă pentru multe boli, întrucât reglează circulația sangvină, ne întărește mușchii și inima și ne îmbunătățește sistemul imunitar. Ajustați temperatura apei astfel încât să fie plăcută, confortabilă, timp de 40 de secunde. După aceea folosiți robinetul de la apă rece pentru a micșora temperatura (fără a părăsi zona de confort) timp de 20 de secunde, apoi măriți temperatura, folosind același robinet. Urmăriți modelul: 40 de secunde cald, 20 de secunde rece. Repetați timp de trei-cinci minute, în funcție de cum vă simțiți. Când sunteți sub duș închipuiți-vă că tonusul muscular și tensiunea nervoasă sunt luate de apă și duse departe. Obișnuiți-vă să faceți alternativ dușuri calde și reci atât dimineața, cât și seara, dar și când vă simțiți obosiți, nervoși sau slăbiți. Niciun fel de schimbare a vremii nu vă va mai afecta vreodată.

Masaje succesive calde și reci

Masajele alternativ reci și calde scad sensibilitatea organismului la rece și la cald și ne reîmprospătează sistemul nervos. Ele sunt recomandate în special persoanelor în vârstă, pentru că reduc înclinația acestora spre oboseală excesivă și transpirație abundentă, sensibilitatea mușchilor și articulațiilor ca și reacția acestor persoane la vremea schimbătoare. Efectele sunt cu atât mai benefice dacă în apa folosită pentru aceste masaje se adaugă mușețel, salvie sau alte plante medicinale. Acestea aduc un îndoit beneficiu pentru pielea ofilită. Umeziți un prosop mic în apă rece, stoarceți-l și apoi masați cu el unul dintre brațe. Repetați pentru celălalt braț, pentru piept, spate și picioare. Timpul total pentru masarea întregului corp ar trebui să fie de trei-cinci minute. Cel mai bine este să se folosească acest tratament în fiecare dimineață, după unul dintre dușurile reci și calde. Lăsați pielea să se usuce puțin, aproximativ două minute, înainte de a folosi prosopul.

Exerciții terapeutice de respirație

Mulți au dureri de cap, amețeli și neliniște ori de câte ori se apropie un front atmosferic de înaltă presiune. Este în special valabil pentru persoanele cu tensiune sangvină redusă. Pe măsură ce se apropie un front atmosferic cald, corpul nostru produce cantități mari de adrenalină. Ritmul cardiac crește și începem să fim neliniștiți. În același timp, vasele de sânge se dilată și avem o senzație de lipsă de aer. Toate aceste simptome sunt legate direct sau indirect de un nivel redus al oxigenului în organism. Alte simptome includ: anxietate exacerbată, insomnie sau, dimpotrivă, somnolență și depresii nervoase.

Exercițiu împotriva anxietății, insomniei și durerilor de cap

Țineți în gură un pai și stați drepți, cu capul ridicat. Inspirați pe nas și expirați prin pai. Efectuați acest exercițiu într-o manieră relaxată timp de trei-cinci minute. Paiul se află acolo pentru a încetini expirația, iar aceasta ajută la înlăturarea substanțelor dăunătoare din plămâni. Este o metodă simplă, dar eficientă de a mări nivelul oxigenului din sânge.

Exercițiu care normalizează ritmul cardiac

Respirați numai pe nas. Expirați încet și complet, și apoi inspirați rapid, scurt. Încercați să imitați cât mai bine un suspin. Exercițiul ajută la eliberarea tensiunilor musculare și din sistemul nervos produse de traume sau de situațiile stresante. De asemenea, înlătură atacurile de panică, eliberează senzaţia de greutate din zona inimii şi măreşte circulaţia sângelui. Repetați exercițiul de cel puțin 20 de ori.

Pentru a dobândi o toleranță la schimbările de vreme, trebuie să lucrați la „călirea“ sistemului nervos și a vaselor de sânge

Prizarea de picături de valeriană

Cei mai mulți dintre noi știm că stimularea partiției nazale cu mirosuri amoniacale are drept rezultat imediat ieșirea din stările de leșin sau de intoxicație cu alcool. Fosele nazale sunt responsabile pentru echilibrul fiziologic al tuturor organelor corpului. Prin stimularea lor cu diverse mirosuri putem influența direct și eficient funcționarea multor organe și sisteme. Mirosirea picăturilor de valeriană ajută la reducerea tensiunii sangvine, liniștește sistemul nervos și îmbunătățește somnul și imunitatea. Tratamentul ar trebui efectuat zilnic, înainte de culcare, timp de trei-patru luni. De obicei, efectele sunt remarcate deja după prima lună, sub forma unei întineriri generale și a unei puteri mărite. Nu este neobișnuit ca în momentul acestui tratament părul cărunt să redevină închis la culoare. Folosiți numai picături de valeriană în alcool pur, care nu conțin niciun fel de medicamente de inimă. Inhalațiile ar trebui să fie lente și profunde. Acoperiți una dintre nări cu un deget, țineți picăturile de valeriană lângă cealaltă nară și inspirați și expirați încet de trei până la cinci ori, apoi faceți același lucru cu cealaltă nară.