Main menu

header

de Iulian D. Moleianu

de primăvară provoacă deseori stări accentuate de slăbiciune şi dureri de cap. Pentru a evita aceste neplăceri şi a ne putea bucura de învierea naturii, fitoterapeuţii ne recomandă remedii naturiste menite să ne ajute să scăpăm rapid de aceste simptome sâcâitoare.

Ceaiul de sunătoare vă salvează de depresie
Sunătoarea, o plantă foarte răspândită, este renumită pentru proprietăţile sale antidepresive, fiind frecvent recomandată ca tratament adjuvant în terapia împotriva stărilor de slăbiciune şi a deprimării. În asemenea cazuri, specialiştii ne propun o infuzie din una, două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Produsul obţinut trebuie băut în doze de câte una, două căni pe zi, iar rezultatele obţinute sunt miraculoase. Totuşi, trebuie să fiţi foarte atenţi la doza zilnică recomandată. Potrivit medicilor apifitoterapeuţi, consumul excesiv de ceai de sunătoare favorizează apariţia migrenelor. De asemenea, în timpul curei cu ceai de sunătoare se vor evita o serie de alimente, precum brânzeturile fermentate, drojdia de bere, ciocolata şi castraveţii muraţi în oţet. Pentru a obţine rezultate pozitive, cura se ţine 21 de zile.

Valeriana, sedativul perfect
Un alt remediu eficient antiastenic este valeriana. Planta este originară din Asia Centrală şi Orientală şi s-a răspândit, treptat, în Europa şi în America de Nord. În România, valeriana creşte în flora sălbatică prin tufişuri, fâneţe, luminişuri de pădure, locuri umede, lunci, zăvoaie şi margini de pâraie din zonele deluroase şi montane. În popor, planta este cunoscută sub diferite denumiri, precum odolean, iarba-pisicii, guşa-porumbelului şi năvalnic. Valeriana are acţiune sedativă, antidepresivă şi miorelaxantă. Se recomandă câte zece picături de tinctură de valeriană, de câte trei ori pe zi, până la dispariţia simptomelor. De asemenea, valeriana poate fi administrată şi sub formă de capsule. Medicii ne sfătuiesc să consumăm între două şi patru capsule zilnic, în funcţie de severitatea simptomelor.

Urzicile înlătură oboseala
Ceaiul de urzică vitaminizează, remineralizează şi echilibrează sistemul imunitar, eliminând stări de anemie sau de astenie. Se iau două mâini de frunze de urzică şi se pun în 200 ml apă, într-un vas de ceramică, iar apoi se lasă la macerat, timp de trei ore. Ulterior, amestecul se strecoară. Apa rezultată se bea, iar frunzele se pot prepara. Urzicile sunt recunoscute pentru acţiunea antidepresivă datorată conţinutului bogat în vitamine (A, B2, C) şi minerale (magneziu, fier), care înlătură oboseala.

• În această perioadă a anului, consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete, de sezon. Puteţi, de asemenea, să le combinaţi în shake-uri