Main menu

header

de Daniela Anton

Rambutanul este un fruct exotic ce provine din Malaiezia şi, în ciuda aspectului exterior bizar, este foarte moale şi dulce, asemănător cu litchi. Gustul seamănă cu cel al strugurilor.
Rambutanul poate fi folosit în salate, deserturi sau alături de preparate din carne de pui sau porc. Puteţi face sucuri, compoturi sau chiar vinuri spumante. Reţetele variază enorm, de la salate exotice delicioase de fructe sau sorbetto până la rambutan umplut cu pastă de usturoi sau preparat pane.

Rambutanul este un fruct perisabil şi poate fi găsit în cutii, dar şi proaspăt la raioanele cu fructe exotice de la supermarketuri. Cele mai proaspete fructe sunt cele care nu au pete negre pe spinii de culoare verzuie. Consumat ca atare ajută în reducerea HTA (hipertensiunea arterială), scade riscul de diabet zaharat, ajută procesul de digestie şi, aplicat sub formă de măşti cosmetice, tratează acneea şi are efect cicatrizant la nivelul leziunilor cutanate. Mai mult, pulpa fructului este extrem de bogată în vitamina C.

Pont! Nu tăiaţi niciodată rambutanul proaspăt pe jumătate cu tot cu sâmbure. Sâmburele trebuie ocolit.

Reţete

Cremă de rambutan
Ingrediente: 1 cană cu zahăr, 1 cană cu lapte, 6 gălbenuşuri, 6 fructe de rambutan.
Mod de preparare: se mixează miezul fructelor de rambutan cu jumătate de cană cu lapte. Într-un alt vas se amestecă cealaltă jumătate de cană cu lapte cu zahărul, se toarnă compoziţia peste gălbenuşuri, se pune pe foc şi se amestecă timp de cinci minute. Se ia de pe foc compoziţia şi se adaugă crema de rambutan. Se amestecă bine întreaga compoziţie.

Desert delicios
Ingrediente: 10 mere roşii, 1 cană cu zahăr, 3 căni cu apă, 2 beţişoare de scorţişoară. Pentru crema de rambutan: 1 cană cu lapte, 6 gălbenuşuri, 6 fructe de rambutan, 130 g zahăr.
Mod de preparare: puneţi la fiert apa, scorţişoara şi zahărul. Adăugaţi merele. Fierbeţi 10 minute, apoi lăsaţi merele să se răcească. Mixaţi miezul fructelor de rambutan cu jumătate de cană cu lapte. Într-un alt vas mixaţi jumătate de cană cu lapte cu zahăr şi turnaţi-l peste gălbenuşuri. Puneţi compoziţia pe foc şi amestecaţi cinci minute. După ce o luaţi de pe foc, adăugaţi crema de rambutan şi amestecaţi până când se răceşte.