Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Sunteţi deţinătorul sau proprietarul unui câine periculos sau agresiv? Ţinând cont de numărul mare de evenimente neplăcute declanşate de aceste categorii de animale, Guvernul României a decis să intervină pentru stoparea lor prin stabilirea unui cadru juridic adecvat, prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă numărul 55/2002. Pentru a nu avea probleme cu legea, iată ce sfătuiesc reprezentanţii Poliţiei Române pe site-ul lor oficial (politiaromana.ro).

Povară sau membru iubit de familie
Fiindcă toţi câinii au anumite nevoi care vor dura o viaţă, înainte de a vă lua un animăluţ trebuie să vă puneţi nişte întrebări. Un câine depinde de stăpânul său, care trebuie să-l îngrijească şi să-l iubească, să-l scoată la plimbare, să-l hrănească... Această dependenţă este răsplătită de câine cu un devotament necondiţionat şi o afecţiune enormă.
Un câine devine foarte repede un membru al familiei şi trebuie să fie în stare să se conformeze cu stilul de viaţă al familiei respective. Dacă este o rasă nepotrivită, adusă în casă din greşeală şi nu reuşeşte să fie la înălţimea aşteptărilor dumneavoastră, atunci, în loc să devină un membru iubit al familiei, se va transforma într-o povară. De aceea, trebuie să vă alegeţi patrupedul cu grijă dintre diferitele rase existente. Şi e foarte important ca el să fie acceptat de toţi membrii familiei, de vecinii de apartament sau de curte. În caz contrar, mai bine nu faceţi acest pas.

Consultaţi Asociaţia Chinologică Română
Când veţi alege un câine pentru o anumită utilitate trebuie să fiţi bine informat asupra aptitudinilor pe care le doriţi. În plus, e util să îl achiziţionaţi după ce consultaţi Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, în vederea recomandării unui exemplar care să fie conform dorinţelor dumneavoastră şi să se încadreze în standardul rasei.
Odată achiziţionat câinele dorit, trebuie să acordaţi o atenţie deosebită acţiunilor profilactice ce se execută în vederea prevenirii unor boli infecţioase, pentru a proteja atât sănătatea câinelui, cât şi a dumneavoastră.

Să se evite contactul direct cu gardul dinspre stradă
Indiferent de modul de întreţinere, locul de odihnă destinat câinelui trebuie să fie ales de aşa manieră, încât să evite, pe cât posibil, contactul direct cu gardul dinspre stradă sau cu poarta. În caz contrar, va fi într-o stare permanentă de nervozitate, existând riscul să muşte pe oricine intră în raza lui de acţiune.
Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică zonală şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „CÂINE PERICULOS” pe o plăcuţă având dimensiunile de 15-25 de centimetri.

Dresajul se face numai în centre speciale
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Române, pentru obţinerea unui câine viguros, rezistent, echilibrat din punct de vedere nervos, este necesar ca dezvoltarea lui fizică să fie condusă prin antrenamente judicioase, progresive, în funcţie de vârstă şi de rasă.
Atenţie! Este interzisă antrenarea câinilor în vederea dezvoltării agresivităţii cu scopul de a participa la lupte sau alte activităţi ce ar pune în pericol viaţa şi integritatea corporală a unor persoane sau animale!
Dresajul şi antrenamentul câinilor se pot realiza numai în centre special amenajate, stabilite prin hotărâri de consiliile comunale, orăşeneşti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti. În timpul jocului sau antrenamentului, evitaţi conflictele cu câinele, pentru a nu da ocazia să încerce să îşi impună propria voinţă.

Plimbările, doar cu lesă, botniţă sau ham
Indiferent de rasă, toţi câinii au nevoie de aer proaspăt şi de mâncare zilnic. Exerciţiul fizic constituie o activitate benefică atât pentru câine, cât şi pentru stăpân, şi nu poate fi subestimat sau neglijat. Însă reprezentanţii Poliţiei Române atrag atenţia că plimbarea câinilor periculoşi sau agresivi este permisă numai dacă aceştia poartă botniţă, sunt ţinuţi în lesă sau ham, şi se poate realiza numai în locuri special amenajate. Apoi, cei care scot la plimbare aceste animale trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
Deţinătorii/proprietarii de câini periculoşi sau agresivi sunt obligaţi să îşi înregistreze animalele la Asociaţia Chinologică zonală, să îi sterilizeze şi să depună actele la sediul Poliţiei în a cărei rază se află imobilul unde este ţinut câinele. Fiecare câine va avea un carnet de sănătate unde vor fi înscrise vaccinările efectuate, iar în cazul câinilor periculoşi (prevăzuţi la art. 1, lit. a, din OUG 55/2002), sterilizarea va fi confirmată în acest document de medicul veterinar care a efectuat intervenţia.

• Persoanele cu un temperament coleric nu trebuie să-şi achiziţioneze câini periculoşi sau agresivi, întrucât pornirile agresive ale omului, pe care educaţional el le stăpâneşte, le poate transmite telepatic câinelui, iar acesta poate ataca un om sau un animal fără nicio comandă

Rasele „răutăcioase“, grupate în două categorii

Conform Ordonanţei de Urgenţă, prin „câini periculoşi” se înţeleg câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
- categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
- categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
„În categoria câinilor agresivi nu intră animalele care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine; orice patruped folosit de unităţile de poliţie, de jandarmerie, de alte unităţi militare, vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie şi pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a muşcat o persoană”, ne-a declarat şi avocatul Marius Coltuc.