Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

503 24 3de Dana Purgaru

Câinele dresat pentru detectarea explozivilor, care a murit pe frontul din Afganistan în numele Coroanei Britanice, a fost decorat, post-mortem, cu medalia Dickin, echivalentul Victoria Cross, cea mai înaltă distincție militară pentru fapte de vitejie.

Împușcat alături de stăpân

Sasha, o cățelușă din rasa Labrador, în vârstă de 4 ani, și-a dovedit loialitatea și priceperea pe frontul din Afganistan și a reușit să depisteze 15 dispozitive explozive, salvând astfel viața multor soldați și civili. Din păcate, ea a decedat la 24 iulie 2008, în timpul unei misiuni de patrulare, fiind prinsă într-o ambuscadă talibană alături de stăpânul său, caporalul Kenneth Rowe. Amândoi au fost împușcați mortal.

Al 65-lea titlu onorific

503 24 4Armata britanică, ce ridică la rang de eroi pe cei care au dat dovadă de curaj în fața inamicului, fiind un exemplu de urmat pentru frații lor, i-a făcut această onoare Sashei. „Kenneth a adorat dintotdeauna animalele și i-a plăcut să lucreze cu câinii săi. Suntem foarte mândri de Sasha și știm că și ea ar fi incredibil de mândră că îi este recunoscut curajul”, a declarat mama caporalului Rowe. Sasha a devenit astfel cel de-al 65-lea animal din istorie care primește medalia Dickin, titlu creat în 1943, și va rămâne pentru eternitate în Panteonul consacrat animalelor, printre care se mai numără 32 de porumbei călători din Al Doilea Război Mondial, trei cai și o pisică.

Primele trei medalii, acordate unor porumbei

Medalia Dickin este un titlu inaugurat în 1943 de Maria Dickin, cea care a fondat, în 1917, organizația umanitară Dispensarul de Stat pentru Animale Bolnave. Premiul s-a dorit a fi o recunoaștere a meritelor oricărui animal care dă dovadă de eroism în slujba Coroanei Britanice. Primele trei medalii au fost acordate la trei porumbei, în decembrie 1943, pentru faptele lor deosebite în slujba armatei aeriene din timpul războiului.

Add comment


Security code
Refresh