Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

511 24 2de Dana Purgaru şi Silviu Dobrescu

Cățeii și pisicile nu sunt feriți de diabet. Această boală, din ce în ce mai răspândită la oameni, îi afectează deopotrivă și le cauzează neplăceri atât lor, cât și stăpânilor. Potrivit dr. Daniel Lescai, doctor în medicină veterinară și șef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, această boală nemiloasă poate fi depistată din timp și ținută sub control cu succes.

Lipsa insulinei declanșează hiperglicemia

Diabetul zaharat sau diabetus mellitus la câine și la pisică este cauzat de un deficit de insulină - substanță necesară pentru a controla nivelul de glucoză din sânge. „În lipsa insulinei, animalul va deveni hiperglicemic, adică are o valoare a glucozei din sânge peste nivelul maxim admis în mod normal”, ne-a spus dr. Daniel Lescai, care a afirmat că semnele clinice se desprind din această depășire cronică și că, în majoritatea cazurilor, afecțiunea este produsă de distrucția imună a celulelor producătoare de insulină din pancreas.

La pisici, boala apare ca urmare a obezității

„Rezistența la insulină poate fi observată și în cazul cățelelor necastrate, în hiperadrenocorticism și în pancreatită. Dacă diabetul nu este tratat, grăsimile devin preponderent sursă de energie, rezultând cetone, deshidratare și dezechilibru electrolitic. Această stare este cunoscută ca fiind cetoacidoza diabetică, adică o stare toxică în întregul organism al câinelui sau pisicii”, potrivit medicului veterinar. Câinii necesită tratament cu insulină în toate situațiile. În cazul pisicilor, este mai des întâlnită rezistența la insulină, ca urmare a obezității. „Aceste pisici pot produce insulină, dar celulele nu răspund la aceasta și, ca urmare, se produce hiperglicemia persistentă. Pisica poate fi, în mod surprinzător, și de bun augur pentru stăpânii iubitori, doar temporar diabetică și poate fi tratată cu medicație hipoglicemiantă orală”, a explicat specialistul.

Simptome: apetit crescut și sete excesivă

Semnele clinice ale diabetului la câine și la pisică sunt: poliuria/polidipsia (urinare în cantități mari și consum mare de apă) și apetit crescut (polifagie) cu pierderea greutății, iar semnele clinice înrăutățite apar în urma cetoacidozei diabetice. Acestea sunt: vomă, diaree, anorexie, depresie, colaps. Alte semne clinice includ cataractă, la câine, și postura plantigradă, la pisici. În cazul în care observați semne care ar indica o posibilă problemă, duceți-l la un control de specialitate, pentru a putea depista dacă este vorba despre diabet. „Tratamentul implică administrarea subcutanată de insulină. Pacienții supuși anesteziei necesită supravegherea glicemiei în timpul intervenției și se administrează, la nevoie, ser fiziologic cu dextroză. În cazul rezistenței la insulină, cauza principală trebuie tratată (rezolvarea hiperadrenocorticismului, castrarea femelelor diabetice)”, ne-a mai spus specialistul.

Pentru diagnostic, se efectuează analize specifice de sânge și de urină

Add comment


Security code
Refresh