Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

513 24 1de Dana Purgaru

Evenimentul anual tradiţional „Ziua Cârtiţei” („Groundhog Day”), foarte popular în Statele Unite ale Americii, a fost anul acesta marcat de o întâmplare neobişnuită. Jimmy, cârtiţa care ar fi trebuit să „comunice” în cadrul ceremoniei venirea primăverii sau, după caz, prelungirea iernii, şi-a dat în petic şi l-a muşcat de ureche pe primarul oraşului Punxsutawney.

Inedita pățanie a stârnit haos printre toţi cei care aşteptau verdictul.

După ce Jonathan Freund, edilul localităţii, s-a chircit de durere, a proclamat că Jimmy a prezis o primăvară timpurie, însă, potrivit îngrijitorilor Jerry şi Mariei Hahn, hârciogul ar fi prezis, de fapt, încă şase săptămâni de iarnă. Municipalitatea a clarificat lucrurile ulterior, decretând că numai primarul poate traduce previziunile lui Jimmy, aşadar, pe americani îi aşteaptă o primăvară timpurie.

Un obicei vechi de 128 de ani

513 24 2Obiceiul „Ziua Cârtiţei” datează din 1887 şi se spune că a fost adus de imigranţii nemţi care au populat zona actualului stat american Pennsylvania, la începutul anilor 1700. În fiecare dimineaţă de 2 februarie, animăluţul este scos din cuşca găzduită de biblioteca oraşului Punxsutawney, Pennsylvania, unde stă 364 de zile pe an, cu temperatura reglată automat şi cu mâncare controlată biologic și organoleptic. Rozătoarea este dusă în afara oraşului şi este pusă pe buturuga-scenă. Dacă îşi vede umbra şi fuge înapoi în cuşcă e semn că iarna va mai dura. În schimb, dacă petrece mai mult timp alături de miile de oameni veniţi să o vadă, atunci e clar că primăvara este foarte aproape. Apoi, cârtiţa va „şopti” prognoza la urechea maestrului de ceremonii - primarul -, care, la rândul său, va face public anunţul. Tradiţia este respectată cu sfinţenie an de an, iar cârtiţa poartă numele generic Punxsutawney Phil.

Add comment


Security code
Refresh