Main menu

header

de Dana Purgaru

Doi cimpanzei au obţinut oficial statul de „persoană” după ce o instanţă din New York a hotărât acest lucru. Totul cu un scop bine definit: eliberarea din captivitate a lui Hercules şi a lui Leo.

O premieră în istoria Statelor Unite

Maimuţele sunt utilizate ca animale de laborator pentru diverse studii de cercetătorii de la Universitatea Stony Brook, însă acum cimpanzeii beneficiază de Habeas Corpus, adică au devenit „persoane” din punct de vedere legal, iar ţinerea lor în captivitate devine ilegală. Aceasta a reprezentat o premieră în istoria Statelor Unite, şi totul se datorează avocatului lui Hercules şi al lui Leo, care a reuşit să obţină în instanţă un astfel de drept.

Cazul primatelor a fost susţinut în instanţă de o asociaţie pentru drepturile animalelor Nonhuman Rights Project, care a depus o plângere în acest sens la Curtea Supremă din New York.

Magistraţii americani au mai stabilit că reprezentanţii universităţii unde cei doi cimpanzei erau captivi trebuie să se prezinte în instanţă cu un motiv întemeiat legal pentru a păstra cei doi cimpanzei.

Add comment


Security code
Refresh