Main menu

header

533 24 2de Dana Purgaru

Liniştitul oraş australian Goulburn, din regiunea New South Wales, a fost recent scena unui fenomen înfricoşător: milioane de pui de păianjeni au căzut literalmente din cer pentru a se stabili în sat, acoperind peisajul cu o pătură albă, înfricoşătoare.

Se repetă în fiecare an

Fenomenul nu este nou şi chiar tinde să se repete în fiecare an în regiune. Păianjenii nu sunt măturaţi de furtună înainte de a ateriza undeva mânaţi de vânt. Ei decid singuri să se deplaseze în colonii mari, urcă într-un punct înalt, unde îşi desfăşoară benzile lor de mătase pentru a capta curenţii, şi decid unde se stabilesc. O tehnică uluitoare, care le permite să călătorească mulţi kilometri, uneori şi la înălţimi de trei kilometri de la sol. Fenomenul migraţiei păianjenilor a fost observat şi în Belgia şi în Franţa.

Fenomenul este denumit „ballooning”

Cercetătorii au denumit această manifestare bizară „ballooning” sau „părul îngerilor”, din cauza pânzelor fine pe care arahnidele le ţes. „Se mai confruntă cineva cu milioane de păianjeni care cad din cer chiar acum? Sunt la zece minute de mers în afara oraşului şi poţi vedea clar sute de pui de păianjeni care plutesc pe pânzele lor, şi toată casa mea e acoperită de ei. Să cheme cineva un om de ştiinţă!”, a scris pe Facebook Ian Watson, unul dintre localnici. „Ballooning nu este un comportament neobişnuit al păianjenilor. Se caţără pe o zonă mai înaltă, îşi scot fundul în afară şi emit pânza de păianjen. Apoi pur şi simplu decolează”, a explicat Rick Vetter, arahnolog pensionat de la Universitatea California.

Add comment


Security code
Refresh