Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

535 23 2de Dana Purgaru

Majoritatea pisoilor mici, salvați de proprietari de pe stradă, au probleme de dezvoltare osoasă din cauza lipsei unei diete adecvate vârstei lor. Același lucru se petrece și în cazul puilor crescuți în casă, care nu au beneficiat de o alimentație corespunzătoare perioadei de creștere. Aceste probleme pot duce la rahitism, după cum atrage atenția dr. Daniel Lescai, doctor în medicină veterinară, șef de clinică la Spitalul Veterinar Salvavet Ilioara din București.

Hrana maternă este unică

Fiecare pui de pisică trebuie să sugă suficient de mult lapte matern pentru ca dezvoltarea să fie armonioasă. Acest lapte are o compoziție unică de proteine, de vitamine și de minerale, ce nu poate fi substituit cu alt tip de lapte, deoarece nevoile nutriționale ale unui pisic în creștere sunt diferite față de orice altă specie. „O pisică are nevoie ca în hrana pe care o are la dispoziție să se regăsească neapărat vitamina A, taurină, acizi grași esențiali, vitamina D, calciu și fosfor. De aceea, hrana de pisică este unică și trebuie să respecte o serie de criterii de calitate în ceea ce privește compoziția chimică și încărcătura energetică. Ca urmare, cel mai des întâlnite cazuri de rahitism sunt la pisoii care, din păcate, au fost abandonați sau au fost salvați și hrăniți după o dietă necorespunzătoare”, ne-a spus medicul veterinar.

Modificările osoase pot persista toată viața

Rahitismul este așadar des întâlnit în cazul animalelor tinere, aflate în creștere, care au deficiențe de vitamina D. „Animalul afectat este incapabil să absoarbă calciul din intestin, ducând la o reducere a mineralizării osoase la nivelul zonelor de creștere. Semnele clinice includ șchiopătură, articulații tumefiate, oase curbe”, potrivit dr. Lescai, care a adăugat faptul că diagnosticul poate fi pus doar în urma unei examinări radiologice. În lipsa acesteia, modificările osoase pot rămâne ascunse. Tratamentul poate fi realizat cu succes prin modificarea dietei. „Efectele tratamentului se vor vedea în decursul câtorva săptămâni. În funcție de vârsta depistării, modificările osoase pot rămâne vizibile pe tot parcursul vieții și să predispună la probleme de deplasare, fătări distocice, probleme de respirație și altele”, a mai atras atenția specialistul.

Add comment


Security code
Refresh