Main menu

header

536 24 1de Alexandra Rotărescu

Vegetariană convinsă, mare iubitoare de animale şi o ferventă susţinătoare a drepturilor tuturor vieţuitoarelor, actriţa hollywoodiană a vizitat, în 2012, capitala ţării noastre, în încercarea de a oferi soluţii pentru câinii comunitari. Bucureştiul s-a numărat printre numeroasele oraşe vizitate cu acest scop de vedeta care, atunci când nu filmează, oferă cu generozitate din timpul şi din banii săi cauzelor nobile care-i implică pe simpaticii patrupezi.

„Patrupezii nu mă judecă niciodată”

536 24 2În 2012, după ce a răspuns afirmativ invitaţiei celor de la Vier Pfoten, Hilary a venit în România pentru două zile. Actriţa a participat la câteva dintre acţiunile desfăşurate de asociaţia pentru protecţia animalelor şi a vizitat un adăpost de câini de pe lângă Bucureşti, conform celor publicate de ziarul „Adevărul”. Mesajul transmis românilor de starul hollywoodian e de compasiune pentru orice vietate: „Animalele iubesc necondiţionat şi nu te judecă niciodată. Părinţii mei mă iubesc şi totuşi mă judecă. Câinii nu mă judecă niciodată. Ei vor doar să fie cu mine şi să ne jucăm. Aşadar, sfatul meu este de a steriliza câinii nedoriţi din România, în loc de a-i eutanasia!”

Dorinţă din copilărie

536 24 3Dar de unde şi până unde această dragoste a lui Hilary pentru animale? E posibil ca primul rol pe care l-a jucat chiar în şcoala generală, Mowgli din „Cartea Junglei”, să-i fi stârnit vedetei interesul pentru necuvântătoare. Actriţa are însă altă explicaţie: „Mi-am dorit atât de mult să am animale de companie când eram mică, dar părinţii mei n-au vrut să-mi facă pe plac. Şi când m-am măritat i-am spus lui Chad (n.r. - actorul Chad Lowe): «Fii atent că, atunci când aduc acasă vreun animal, trebuie să-l accepţi!» Spre norocul meu, şi el iubeşte animalele, aşa că formăm cu toţii o familie mare şi fericită!” Familia fericită s-a destrămat, din păcate, după divorţul celor doi actori, însă membrii clanului Swank au continuat să crească.

Grădină Zoologică

536 24 4Prima vietate adoptată de vedetă, la numai 18 ani, imediat ce a părăsit casa părintească, a fost o corcitură de Labrador negru şi Ciobănesc german, pe nume Lucky. Dar vedeta nu s-a oprit la un singur animal de companie! De-a lungul timpului, lista prietenilor necuvântători s-a tot întregit! Luna este iepurele pe care Hilary l-a primit cadou chiar de la fostul său soţ în ziua în care a împlinit 25 de ani. „Chad voia să-mi dăruiască un set de bagaje de mii de dolari, iar eu l-am refuzat şi i-am spus că-mi doresc o minunăţie de iepure pe care l-am văzut de vânzare la Pet Shop”, a mărturisit vedeta, plină de încântare. Deuce, pisica neagră adoptată de Swank în 2000, a reuşit să ţină piept majorităţii canine de pe proprietatea vedetei, iar Tanner, o frumuseţe de căţel negru, era nelipsit de la şedinţele de jogging pe care actriţa le făcea prin New York. Cea mai în vârstă vieţuitoare din casa actriţei este, în prezent, Seuss, un papagal vorbitor din Africa de Sud, pe care Swank l-a crescut încă de când era în ou. „Imediat ce se trezeşte, ne întâmpină cu «Bună dimineaţa!», iar, pe timpul zilei, ne transmite tuturor: «La revedere! Te iubesc!». El e şeful întregii case!”, povesteşte celebra iubitoare de animale despre ierarhia din menajeria sa. Dar Seuss nu este singura înaripată din casa vedetei. Angel, un papagal verde, se întrece în triluri şi în autoritate cu acesta. Ultimul sosit pe proprietatea Swank este Rumi, un Golden Retriever luat dintr-un adăpost de căţei din Los Angeles în octombrie 2008.

Căţelul Karoo, star de cinema

Dintre toţi, cea mai emoţionantă poveste de viaţă se pare că a avut-o Karoo, cel de-al doilea căţel adoptat de vedetă. „L-am întâlnit când filmam în oraşul Karoo din Africa de Sud. A venit la mine şi am vrut doar să mă asigur că era în regulă. Avea vreo 8 săptămâni, era plin de purici, avea paraziţi şi vreo şapte căpuşe într-o ureche şi şase în cealaltă, deci avea mare nevoie de ajutor. Am zis că trebuie neapărat să-l consulte un veterinar şi l-a consultat, dar, între timp, m-am cam ataşat de el…”, a declarat Hilary. Şi de-atunci au fost nedespărţiţi. Karoo şi-a făcut apariţia chiar şi într-o secvenţă din filmul „O fată de milioane”, care i-a adus actriţei cel de-al doilea Oscar. După pierderea mult îndrăgitului patruped, în 2012, Hilary şi-a înfiinţat propria fundaţie, Hilarro (denumirea este o combinaţie între numele actriţei şi al fostului său căţel), care are rolul de a-i sprijini pe tinerii aflaţi în dificultate cu ajutorul animalelor abandonate.

Voluntar în adăposturile de câini

Au trecut mai bine de două decenii de când Hilary a adoptat primul său animal de companie şi a început o muncă asiduă cot la cot cu asociaţiile care protejează animalele. S-a oferit voluntar în adăposturile de câini, pentru a încerca să găsească stăpâni unui număr cât mai mare de patrupezi. De asemenea, se numără printre puţinele celebrităţi americane care nu şi-a împrumutat numai numele unor ONG-uri faimoase, ci a preferat să-şi suflece mânecile şi să se apuce chiar ea de treabă. Imediat după atacul terorist din septembrie 2011, Hilary a aflat despre un căţel care era blocat de patru zile într-un apartament. În loc să deplângă situaţia bietului animal pe toate posturile tv sau să delege pe cineva să salveze căţelul, Swank a urcat într-un suflet 31 de etaje, pentru a ajunge la înspământata căţeluşă Lola şi a o reda ulterior stăpânilor săi.

Donaţii anonime

Mai mult de-atât, vedeta a cheltuit sute de mii de dolari pentru a salva viaţa cât mai multor necuvântătoare. Şi-a făcut un obicei din a plăti factura de la veterinar în locul stăpânilor de căţei care nu-şi permit tratamentul medical. „Mulţi veterinari din Los Angeles ştiu pe de rost numărul de telefon al lui Hilary Swank”, a declarat, pentru presa americană, un apropiat de-al vedetei. Astfel de gesturi altruiste i-au adus starului hollywoodian aprecierea iubitorilor de animale de pretutindeni şi distincţii din partea unor asociaţii care militează pentru drepturile animalelor.

După atacul terorist din septembrie 2011, actriţa a aflat despre un căţel care era blocat de patru zile într-un apartament. A urcat într-un suflet 31 de etaje, pentru a ajunge la înspăimântata căţeluşă Lola şi a o reda ulterior stăpânilor săi

„Sunt precum copiii mei“

Hilary este atât de ataşată de animăluţele sale, încât a făcut o declaraţie în 2010 care a deranjat mulţi părinţi: „Animalele pe care le am sunt precum copiii mei.” Cu toate astea, există o limită peste care nu va trece niciodată actriţa în ceea ce priveşte extinderea „familiei” sale: „N-am şerpi şi nu cred că voi avea vreodată. Dar respect orice vietate.”

Add comment


Security code
Refresh