Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

547 24 1de Dana Purgaru

Parcurge în doar o secundă o distanță echivalentă cu de 322 de ori lungimea corpului său, cam cu 2.000 km/h dacă echivalăm performanța cu a unui om aflat în alergare. Nu este un animal mare, agil și aerodinamic, ci o insectă incredibil de mică în raport cu capacitățile sale de deplasare.

A detronat ghepardul

Paratarsotomus macropalpis, o căpușă din California, SUA, i-a lăsat muți de uimire pe oamenii de știință, deoarece se deplasează cu o viteză uimitoare. În comparație cu ea, un ghepard poate parcurge doar de 16 ori lungimea corpului său într-o secundă, iar cărăbuşul tigru australian - cel care deținea până acum titlul de cel mai rapid animal terestru - se deplasează cu de 171 de ori lungimea propriului corp într-o secundă.

Descoperire revoluționară

Cel care a făcut descoperirea este Samuel Rubin, student la Colegiul Pitzer din California, care a studiat o vară întreagă aceste căpuşe. Alături de colegii săi şi de profesorul Jonathan Wright, Samuel s-a documentat, și-a dat seama că noile informaţii pot schimba modul în care cercetătorii privesc limitările fiziologice ale fiinţelor vii privind mişcarea şi a realizat că este necesar să se declare un nou record mondial.

I se studiază modul de deplasare

Această căpuşă „vitezomană” este originară din sudul Californiei şi poate fi văzută pe roci sau pe trotuare. Deşi a fost descoperită în 1916, oamenii de știință nu știau prea multe despre ea, însă, ca urmare a concluziilor uimitoare ale lui Rubin, în acest moment insecta se bucură de toată atenția. Pe lângă faptul că se deplasează cu o viteză foarte mare, ea îşi schimbă foarte rapid şi direcţia, iar oamenii de știință îi studiază corpul pentru a înțelege cum e posibil să se ajungă la asemenea performanțe fizice.

Add comment


Security code
Refresh