Main menu

header

572 24 2de Dana Purgaru

Până recent se credea că numai oamenii au cultură, adică unele comportamente învăţate, ce se răspândesc la nivelul unei populaţii şi apoi la următoarele generaţii. Un nou studiu arată că cimpanzeii pot învăţa comportamente noi de la alţi cimpanzei.

Nu este vorba doar despre instinct

Cercetările au demonstrat că cimpanzeii din sălbăticie știu să se folosească de beţe în moduri diferite pentru a vâna furnici, ceea ce sugerează că aceste comportamente nu se datorează doar instinctului. Un nou studiu, publicat în jurnalul ştiinţific PLoS ONE, a surprins de curând cimpanzei ce trăiesc în captivitate exact în momentul în care au învăţat noi metode de folosire a instrumentelor. „Studiul prezintă primele dovezi experimentale ce atestă existenţa transmisiunii sociale a unei tehnici mai eficiente de folosire a instrumentelor, tehnică ce a fost inventată de un alt membru al grupului”, au explicat autorii cercetării de la Universitatea Kyoto din Japonia şi de la Universitatea Kent din Anglia.

Copiază tehnicile mai eficiente

572 24 3Oamenii de știință au oferit paie de băut cimpanzeilor din două grupuri şi i-au dus pe aceştia în camere în care se găseau cutii cu sucuri montate pe un perete. Cimpanzeii din primul grup au introdus paiele într-o gaură din cutia cu suc, iar cimpanzeii din cel de-al doilea grup au început să sugă lichidul cu ajutorul paielor. Evident, cea de-a doua metodă era de 50 de ori mai eficientă - un cimpanzeu putea consuma 50 ml suc în 30 de secunde, pe când cei din primul grup, care doar înmuiau paiele și apoi le lingeau, aveau nevoie de zece minute pentru a obţine 20 ml suc.

Când cercetătorii au pus în aceeaşi cameră un cimpanzeu din primul grup şi unul din cel de-al doilea, au descoperit că exemplarul care era obişnuit să înmoaie paiul învăţa repede metoda mai eficientă atunci când o observa în acţiune.

Concluzia cercetătorilor: au cultură

Clipurile video realizate de cercetători arată cum un cimpanzeu curios şi-a pus faţa la câţiva centimetri în faţa altui cimpanzeu care bea cu paiul, iar la scurt timp a luat şi el paiul pentru a încerca noua metodă de băut. „Cimpanzeii schimbă tehnicile atunci când propria lor metodă nu-i mai satisface. Aşadar, necesitatea şi oportunitatea par să fie elementele necesare pentru evoluţia culturală”, au concluzionat cercetătorii.

„Cimpanzeii schimbă tehnicile atunci când propria lor metodă nu-i mai satisface. Aşadar, necesitatea şi oportunitatea par să fie elementele necesare pentru evoluţia culturală“