Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

586 24 1de Dana Purgaru

După 83 de ani, un zăgan survolează din nou România. Pasărea se numește Adonis şi este una dintre zburătoarele menite să contribuie la refacerea populației de zăgani din... Franța.

Urmărit prin satelit

Zăganul (Gypaetus barbatus) este una dintre cele patru specii de vulturi care au cuibărit cândva și la noi în țară, dar care nu a mai fost văzut din 1933. În cadrul unui proiect European - Life Gypconnect -, pasărea a fost eliberată în Masivul Central Francez din 2014, dar nu a rămas acolo. A plecat din Franța și a hoinărit prin mai multe țări. Traseul ei este urmărit cu ajutorul unui emițător satelitar și a indicat zboruri prin Danemarca, Slovacia, Belarus, Polonia, Ucraina și acum România.

În România, ultima semnalare documentată a zăganului datează din secolul trecut, adică din anul 1933. Atunci era vorba despre unul dintre ultimii zăgani care mai cuibăreau în România, în Carpații Meridionali.

Are nume dacic

Numele zăgan vine din limba dacilor, dar mai este cunoscut și sub denumirea de vultur-bărbos. Este o pasăre de pradă diurnă caracteristică zonelor muntoase și este prezentă în mod obișnuit la altitudini cuprinse între 500 m şi 4.000 m, dar a fost întâlnită și la 7.500 m altitudine în Himalaya, după cum arată Agerpres. Are un penaj ce îmbină portocaliul ruginiu cu negrul într-o combinație inegalabilă, fiind unul dintre cei mai mari vulturi din lume. Atinge penajul de adult după cinci ani. Păsările tinere au o culoare închisă. Mănâncă la fel ca majoritatea vulturilor hoituri, însă, ca particularitate, se hrănește în proporție mare cu măduva oaselor, la care ajunge după ce aruncă oasele de la înălțime pe stânci, pentru a le sparge.

Zăganul măsoară 105-125 cm, cântăreşte în medie 6,2 kg, iar anvergura aripilor este cuprinsă între 235 cm şi 275 cm

Add comment


Security code
Refresh