Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

625 24 5de Dana Georgescu

Câinii latră ca să transmită informaţii foarte importante atât semenilor, cât şi oamenilor, au concluzionat recent oamenii de ştiinţă în urma celui mai recent studiu privind modul de comu- nicare al acestor patrupede. Acesta este primul studiu asupra vocalizărilor câinilor realizat în mediul normal de viaţă al acestor animale, respectiv în locuinţele oamenilor.

Sunt atenţi la mesajele transmise de semeni

Câinii fac deosebirea între lătratul semenilor pe care îi cunosc şi cel al patrupedelor străine şi răspund diferit la fiecare dintre aceste categorii, au concluzionat specialiştii. În cercetarea lor, ei au utilizat înregistrări realizate în două situaţii diferite: când animalul care lătra era singur şi când lătra la un străin oprit în dreptul gardului curţii. S-a observat că atunci când auzeau lătrând un patruped străin, câinii testaţi stăteau, în general, mai aproape de poarta curţii şi un timp mai îndelungat decât atunci când auzeau lătratul unui animal cunoscut. Însă, atunci când auzeau un câine necunoscut şi singur, câinii rămâneau aproape de casă şi departe de poarta curţii. De asemenea, ei stăteau mai aproape de casă când auzeau un câine cunoscut şi lătrau mai des ca răspuns la lătratul unui câine străin.

„Vorbele” lor pot fi cu adevărat descifrate de oameni

Acest studiu vine să confirme că cel mai bun prieten nu latră ca să se afle în treabă, ci este extrem de atent la tot ce transmit alţi câini şi extrage informaţiile detaliate din lătrăturile acestora. În 2005, un grup de cercetători a arătat că oamenii pot spune dacă un câine se simte singur, bucuros sau dacă este agresiv doar descifrându-i lătratul.