Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

547 19 3de Gabriela Niculescu

Pedeapsa şi recompensa sunt cele care ne motivează de-a lungul vieţii, pornind din copilărie. Pentru fiecare boacănă, copilul trebuie mustrat, aşa cum şi adultul este penalizat în societate pentru greşelile sale. La fel de bine funcţionează metoda răsplatei pentru lucrurile bune. În vreme ce copiii primesc diverse cadouri, adulţii primesc măriri salariale sau bonusuri. Cum baza, „temelia” caracterului, este consolidată în copilărie, cele două lucruri trebuie atent puse în practică de părinţi.

Măsura este necesară în toate

Prima regulă a pedepselor şi recompenselor este măsura. Niciodată nu trebuie să exageraţi cu ele, deoarece veţi risca să traumatizaţi copilul, respectiv să-l răsfăţaţi prea tare. Faptele copilului trebuie analizate conform vârstei sale, a capacităţii de înţelegere şi a gravităţii lor.

Cea de-a doua regulă a pedepselor şi recompenselor este să nu fie de fiecare dată aceleaşi, altfel, în loc să fie utile în formarea unui caracter integru, ele pot deveni arme ce se pot întoarce împotriva personalităţii copilului, transformându-l într-un revoltat sau răsfăţat, două extreme ce nu sunt de dorit. Repetarea pedepselor va duce la obişnuinţă şi nu vor mai avea nicio eficienţă. Iar dacă recompensa este mereu aceeaşi, nu-l va mai stimula.

De la incapabil, la răsfăţat

Uneori, este bine să analizaţi motivele pentru care copilul greşeşte repetitiv şi să-l dojeniţi verbal. Un copil pedepsit foarte des va avea o imagine de sine denaturată, se va considera o persoană slabă, incapabilă, iar mai târziu nu va fi în stare să-şi ducă până la capăt acţiunile, de teamă să nu eşueze şi să nu fie „taxat”.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul recompenselor: dacă va primi câte un cadou de câte ori s-a purtat frumos, copilul va ajunge să nu mai facă nimic fără a primi ceva în schimb, şantajând pe oricine. Important este să apelaţi mai ales la recompensele nemateriale, cum ar fi laudele, îmbrăţişările şi sărutările, care îl vor învăţa pe copil să aprecieze sentimentele celor din jur şi să-şi preţuiască familia.

SFAT. Este important să vă străduiţi mai mult să încurajaţi comportamentul bun al copiilor decât să-l pedepsiţi pe cel rău.

Add comment


Security code
Refresh