Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

518 23 1de Dana Purgaru

În ciuda a ceea ce se spune în popor, contrariile nu se atrag. Asemănările sunt cel mai importante în alegerea partenerului, iar genele joacă un rol semnificativ în acest proces, arată un studiu efectuat recent.

Genele au un cuvânt greu de spus

518 23 2Până acum se descoperise că oamenii tind să îşi aleagă parteneri de viață cu care se aseamănă în ceea ce priveşte nivelul de educaţie, categoria socială, rasa, chiar şi greutatea corporală. Fenomenul este numit cuplare asortativă. Noul studiu arată însă că similarităţile de care, inconştient, ţinem seama în alegerea partenerului se extind şi la nivelul genelor. Cercetarea, efectuată la Universitatea din Colorado, SUA, a analizat date genetice de la 825 de americani de rasă albă nonhispanici, comparând ADN-ul partenerilor din cuplurile căsătorite şi ADN-ul unor persoane din perechi alcătuite la întâmplare de către cercetători. Rezultatele arată că similarităţile ce stau la baza împerecherii asortative se extind şi la nivel genetic: la persoanele din cuplurile căsătorite, mai multe segmente de ADN erau similare, comparativ cu situaţia observată la persoanele din perechile alcătuite întâmplător.

Efectul asortativ al educaţiei este de trei ori mai puternic decât cel asortativ asociat genelor

Add comment


Security code
Refresh