Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

558 19 3de Dana Purgaru

Oamenii de știință de la Universitatea din Siracuza au studiat de cât timp este nevoie ca să ne îndrăgostim. Concluzia a fost uimitoare: doar o secundă.

Creierul și inima conlucrează în acest proces

Atunci când ne îndrăgostim, 12 arii cerebrale lucrează la un loc, eliberând substanțe chimice ce provoacă o stare de euforie similară celei declanșate de consumul de cocaină. Este vorba despre dopamină, oxitocină și adrenalină, ce se secretă în maximum o secundă. „Este atunci amorul o chestiune mai mult «cerebrală» decât una «de inimă»?” „Eu aș zice că depinde de creier, dar și inima este implicată, deoarece conceptul complex de dragoste este alcătuit din ambele procese, care de la creier merg la inimă și viceversa. De exemplu, activarea anumitor părți ale creierului poate genera niște stimulări ale inimii, faimoșii fluturi în stomac”, a declarat Stephanie Ortigue, coordonatoarea studiului.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au mai descoperit și că diferitele tipuri de dragoste activează zone diverse din creier. Spre exemplu, dragostea necondiționată, cum este cea dintre mamă și copil, este declanșată în ariile cerebrale centrale, în vreme ce în caz de dragoste pasională sunt implicate zona recompensei și alte arii dedicate unor funcții cognitive sofisticate.

Add comment


Security code
Refresh