Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

572 23 1de Dana Purgaru

Timp de zece ani, 8.700 de persoane au participat la un amplu studiu efectuat la Universitatea din Ohio, SUA, pe tema traiului în concubinaj versus căsătorie. Rezultatele au fost neaşteptate.

Obiceiurile se schimbă repede

După ce studiile efectuate la începutul anilor ’90 arătau că persoanele aflate într-o relaţie manifestă sentimente mai puternice pentru partenerii lor în momentul în care păşesc în faţa altarului, în prezent se pare că actul mariajului nu mai constituie decât o formalitate. Există însă o diferenţă între persoanele care nu au mai avut o relaţie stabilă până în momentul căsătoriei şi cele care au trecut prin astfel de experienţe. În cazul bărbaţilor care se află la prima experienţă amoroasă, impactul sentimental dat de experienţa căsătoriei este mult mai intens decât dacă ar fi trăit până atunci în concubinaj. Pe de altă parte, femeile nu resimt atât de puternic diferenţa dintre mariaj şi convieţuirea nelegitimă.

Femeile resimt mai intens intrarea într-o relaţie

În cazul persoanelor care au avut mai mulţi parteneri până în momentul căsătoriei, discrepanţa dintre căsnicie şi concubinaj este insesizabilă. „Tinerii pe care i-am studiat şi-au ales parteneri mai buni pentru a-şi continua viaţa, pentru că au acumulat în timp experienţa necesară selectării perechii potrivite”, a declarat Claire Kamp Dush, cercetător în cadrul Universităţii din Ohio, SUA. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că diferenţa dintre sexe se regăseşte în atitudinea pe care o au partenerii vizavi de instituţia căsătoriei. Astfel, s-a demonstrat faptul că bărbaţii se implică mai mult decât femeile în relaţii ce nu se concretizează în faţa stării civile. Cu toate acestea, impactul emoţional provocat de intrarea într-o relaţie este mult mai puternic în cazul femeilor decât în cel al bărbaţilor.