Main menu

header

533 11 3de Cătălina Tăgârță

Sucul de grepfrut face minuni. Dacă beți zilnic câte un pahar, vă menţineți sănătatea vaselor sangvine şi țineți la distanță bolile de inimă. Asta arată un studiu realizat de cercetătorii de la French National Institute for Agricultural Research din Clermont-Ferrand, publicat în „American Journal of Clinical Nutrition”.

Îmbunătățește structura pereților vaselor de sânge

Oamenii de ştiinţă au descoperit că grepfrutul este bogat în flavonoide, substanţe care se pot găsi în toate tipurile de plante şi fructe, fiind responsabile de coloritul acestora, ce asigură organismului uman un supliment de vitamina C şi îmbunătăţesc structura pereţilor vaselor de sânge. Potrivit dailymail.co.uk, studiul amintit a fost realizat în Franţa, pe un eşantion de 48 de femei cu o stare de sănătate bună, cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani, acesta fiind unul dintre grupurile cu cel mai ridicat risc în dezvoltarea unei boli de inimă. Jumătate dintre femeile incluse în studiu au primit zilnic 340 ml suc de grepfrut care conţinea flavonoide, în timp ce jumătatea cealaltă a primit o băutură asemănătoare ca aspect, însă fără să conţină substanţele naturale.

Atenție! Interferează cu medicaţia

După şase luni, rezultatele au arătat că, după un consum regulat de suc de grepfrut care conţine flavonoide, s-a înregistrat o îmbunătăţire a sănătăţii vaselor de sânge ale participantelor la acest studiu. În ceea ce priveşte al doilea grup, nu s-a înregistrat nicio modificare la cele 24 de femei. Elasticitatea pereţilor arterelor trebuie să fie cât mai mare pentru a permite sângelui să circule cu uşurinţă spre inimă. „Sucul obişnuit de grepfrut consumat de femei sănătoase, aflate la vârsta a doua, este benefic pentru artere. Acest efect poate fi legat de flavonoidele prezente în fruct”, se arată în raportul întocmit de cercetători.

În acelaşi timp, pacienţii care suferă deja de o boală a inimii trebuie să aibă grijă când vine vorba despre consumul sucului de grepfrut, pentru că acesta interferează cu medicaţia. Nivelul medicamentelor folosite pentru scăderea colesterolului sau a tensiunii arteriale poate creşte semnificativ în sânge după un pahar cu suc de grepfrut, expunând pacienţii la un risc mai mare al efectelor secundare.

Un alt studiu realizat pe baza datelor oferite de două cercetări desfăşurate pe o perioadă îndelungată arată o anumită asociere între consumul de citrice şi melanomul malign. Participanţii care au consumat citrice de două-patru ori în şapte zile prezentau un risc de melanom cu 10% mai ridicat

Add comment


Security code
Refresh