Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

578 11 1de Raluca Grințescu

Considerat „fructul simbolic al Africii”, marula creşte în sălbăticie, iar produsele provenite de la el, precum uleiul sau pulpa fructului, sunt fair trade. Responsabilitate din punct de vedere ecologic şi social este cuvântul-cheie în privinţa unuia dintre remediile naturiste ale sudului Africii cel mai iubite.

Rădăcina, utilizată împotriva mușcăturilor de şerpi

Exact ca şi nuca de shea, fructul marula este adunat şi procesat manual de femeile din zonele rurale, care decortichează nuca prin spargere şi presează uleiul, considerat magic, din miezul ei moale. Metoda de prezervare a calităţilor uleiului după extragere este considerată aici o „artă”. Atât nenumărate legende africane şi ritualuri, cât şi industria locală ne arată că nu numai nuca, dar şi miezul ei, coaja copacului şi frunzele sunt în totalitate folosite. De aceea, marula este unul dintre remediile naturiste cel mai iubite.

La ce sunt folosite: ornamente de lemn, pigmenţi şi răşini pentru a crea culori (maro sau roşu), coaja fructului e un bun fertilizator, coaja copacului se foloseşte în ritualuri de purificare, iar frunzele sunt utilizate pentru inhalații antimalarie sau pentru arsuri ale pielii.

Rădăcinile sunt folosite pentru ceaiuri împotriva mușcăturilor de şerpi sau a diverselor afecţiuni medicale, iar triburile Ndebele le folosesc pentru purificarea corporală şi spirituală.

Fructele sunt bogate în minerale şi în vitamine (fiecare fruct de marula conţine 194 mg vitamina C). Ele sunt cunoscute şi ca „afrodiziacul elefanţilor”, atunci când cad pe pământ şi fermentează. Sunt folosite pentru băuturi precum tradiţionala bere de marula, lichioruri, brandy-uri, vinuri sau pentru mâncăruri, şi au un gust aromat şi dulce-acrişor.

Uleiul, ideal pentru masajul nou-născuţilor

Uleiul de marula are proprietăţi antioxidante excepţionale şi conţine 28% proteină. El poate fi comparat la gust cu uleiul de măsline. Sâmburii pot fi folosiţi ca mirodenii.

În produse cosmetice precum creme sau uleiuri de baie, marula ajută la restabilirea balanţei sănătăţii pielii şi este ideal ca ulei de masaj chiar şi pentru nou-născuţi. El are proprietăţi hidratante şi conferă pielii o textură catifelată.

Tipic culturii africane, copacul marula este folosit eficient şi în totalitate, ceea ce demonstrează eficiența acestei industrii, dar mai ales este o dovadă clară că primele uleiuri pentru îngrijirea pielii au pornit de aici, din Africa.

Add comment


Security code
Refresh