Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Oricine ar vrea să scape cât mai repede de pistrui, negi sau aluniţe. Doar că în lupta cu aceştia e nevoie de multă tenacitate şi mai ales de răbdare. Chiar dacă rezultatele apar în timp, terapiile naturiste prezentate mai jos fac adevărate minuni.

Nufărul pielii
Excrescenţe ale pielii inofensive, de altfel, negii se răspândesc destul de uşor prin contact direct cu papilloma virusul uman, astfel încât, prin folosirea comună a prosoapelor sau a lamelor de ras se pot infecta şi alte persoane. La fel de inofensive sunt şi aluniţele, ce reprezintă de fapt nişte modificări care apar prin înmulţirea celulelor pigmentare care dau culoarea pielii. Dacă apar însă în locuri vulnerabile, unde există posibilitatea de tăiere, înţepare sau lovire, atunci devin o problemă de luat în seamă. Ceaiul de arpacaş, cunoscut şi sub denumirea de nufărul pielii, este unul dintre cele mai bune remedii prin care negii sau aluniţele dispar. Problema negilor şi a aluniţelor nu dispare însă după consumul câtorva ceşti cu ceai de arpacaş, specialiştii recomandând un tratament cu o durată de la o lună la trei luni. Pentru prepararea ceaiului se folosesc 300 g arpacaş, bine spălat, care se fierbe într-un litru de apă. Când bobul a „înflorit”, se scurge foarte bine apa, apoi se adaugă 750 ml apă plată şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se vor consuma zilnic două căni cu ceai, neîndulcite, dimineaţa şi seara. Ceaiul de arpacaş este foarte bun şi în combaterea constipaţiei sau în cazul lipsei de vitamine. Excelentă în tratarea negilor este şi rostopasca. Tratamentul este foarte uşor şi are o eficienţă maximă: se rupe tulpina, iar sucul se picură direct pe neg. Terapia durează trei săptămâni şi va fi făcută de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Utilizate în tratarea negilor şi a aluniţelor sunt şi gălbenelele. Tratamentul constă în aplicarea de comprese cu tinctură sau ceai, de două ori pe zi. După zece minute, locul se spală cu apă călduţă.

De ajutor este şi sucul de leurdă
Un leac vechi împotriva negilor folosit încă din vechime este şi sucul de leurdă. Se pun câteva picături de suc proaspăt de leurdă sau frunze zdrobite peste negi. Efectul este uimitor! Excepţional este şi sucul de urechelniţă. Se înmoaie un tifon în suc proaspăt de urechelniţă şi se leagă peste negi. Procedeul se repetă până când negii încep să se usuce. Cu o eficienţă verificată de bunicii noştri este şi sucul de păpădie. Tratamentul constă în tamponarea zilnică a negilor cu sucul lăptos de păpădie. Ca remediu de îndepărtare a negilor se recomandă şi ceaiul de grâuşor, preparat din două linguri cu plantă la un litru de apă. În această compoziţie se va înmuia o batistă cu care se va lega strâns negul. Compresa se va reînnoi de câteva ori pe zi.

Foiţa de ceapă scoate rădăcina
Uleiul de ricin face minuni şi în ceea ce priveşte negii şi aluniţele. Tratamentul durează trei luni, iar în această perioadă negii se ung cu ulei de ricin de două-trei ori pe zi. O foiţă de ceapă ţinută în oţet timp de două ore şi pusă peste neg are darul ca în doar câteva zile să scoată negul cu rădăcină cu tot. La rândul său, sucul de mere verzi aplicat pe negi îi usucă, aceştia dispărând în foarte scurt timp. Foarte cunoscută în lupta cu negii este şi tinctura de tuia. Tratamentul constă în badijonarea negilor dimineaţa şi seara cu câteva picături de tinctură de tuia.

Sfat! În timpul tratamentului se adoptă o alimentaţie bogată în crudităţi şi fructe cu un conţinut mare de vitamina C.

• Specialiştii spun că cele mai bune vitamine cu rol deosebit în tratarea negilor sunt vitaminele A şi C. Astfel, se taie o capsulă de vitamină şi se pune direct pe zona cu probleme. Tratamentul se aplică de două ori pe zi

Tratamente imbatabile din bătrâni

Un remediu imbatabil, spun bătrânii, constă în a freca negul cu cretă, apoi se pune peste acesta praf de cretă. În urma tratamentului, negii vor dispărea în doar câteva zile. Tot pentru dispariţia negilor, dar şi a unor pete din naştere, se procedează astfel: cu o foarfecă se taie câteva fire de iarbă, cu care se crestează negul de câteva ori, apoi planta se îngroapă în pământ cu rădăcina în sus. Negii vor dispărea imediat. O metodă ciudată, dar eficientă atât pentru dispariţia negilor, cât şi a aluniţelor este următoarea: se face un nod cu o aţă roşie şi se leagă uşor în jurul negului sau aluniţei, astfel încât abia să atingă acel loc. Se lasă câteva ore, apoi se îngroapă aţa în pământ umed. Negul va dispărea în doar cinci zile. Un tratament ciudat, folosit în Rusia şi în ziua de azi, este frecarea negului cu o bucăţică de carne crudă, apoi aceasta se îngroapă. Procedeul durează trei zile, timp în care se repetă întocmai, apoi carnea va fi îngropată definitiv în pământ umed. Metoda elimină negii în câteva zile. În cazul aluniţelor unice se poate folosi puţină coajă de nucă verde, care se va pune strict pe aluniţă, unde se ţine câteva minute. Procedeul se repetă de mai multe ori pe zi.

• Aluniţele dispar dacă se unge locul cu tulpină de aloe

Cel mai popular leac împotriva pistruilor: tinctura de leuştean

Consideraţi de unii drăgălaşi sau chiar sexy, pistruii reprezintă pentru alţii o problemă de frumuseţe. Un remediu recomandat atât pentru pete, cât şi pentru pistrui este ceaiul de ciuboţica-cucului. Peste o lingură cu frunze şi rădăcini de plantă se adaugă o cană cu apă şi se fierbe cinci minute la foc scăzut. Cu lichidul obţinut se unge faţa de câteva ori pe zi. În cazul în care pistruii s-au înmulţit se recomandă fiertura de leuştean. Peste o lingură cu rădăcină şi frunze pisate se toarnă o cană cu apă fierbinte şi se lasă la infuzat o oră, apoi se fierbe zece minute. Se şterg zonele pline cu pistrui timp de două săptămâni, de două ori pe zi. Un remediu la fel de bun este pătrunjelul. Se taie mărunt o legătură de pătrunjel, se acoperă cu un pahar cu apă clocotită şi se lasă la infuzat două ore. Se şterg zilnic zonele cu probleme. O plantă de mare ajutor este şi coada-cocoşului. O linguriţă cu plantă se înmoaie într-o lingură cu apă rece. Peste acest amestec se toarnă 250 ml apă clocotită, apoi se fierbe cinci minute. Se folosesc comprese aplicate pe ten timp de zece minute, de două ori pe zi. Foarte bun în lupta cu pistruii este şi hreanul. Un pahar cu rădăcină rasă de hrean se va pune într-o sticlă de 500 ml, care se va acoperi cu 250 ml oţet. Se lasă la macerat cinci zile, apoi se strecoară. Cu soluţia obţinută se vor unge pistruii.

Excepţionalii fragi

Un alt remediu dat de natură în lupta cu pistruii sunt fragii proaspeţi. Fructele se vor zdrobi cu o spatulă de lemn până se obţine o pastă, care se va amesteca bine cu puţin amidon şi câteva picături de lămâie. Masca se aplică pe ten 20 de minute, apoi se îndepărtează cu apă rece. Tratamentul se efectuează de două ori pe săptămână. Efect împotriva pistruilor are şi sucul de morcovi, care se aplică pe faţă prin tamponare. Iar pentru a atenua culoarea pistruilor se şterge zilnic faţa cu suc de zmeură.