Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

Tarhonul, o plantă delicioasă şi sănătoasă

     Este de un verde intens, are un pafum subtil, dar picant (asemănător cu anasonul), este dulce şi aromat şi, din păcate, este extrem de puţin folosit, mai ales în bucătăria europeană.
     Puţine gospodine ştiu că tarhonul (o plantă misterioasă, pentru că nu s-a aflat cine şi când a cultivat-o, ci doar că îşi are originile în Asia Centrală) poate conferi un gust irezistibil mâncării. Parfumul bogat şi plăcut al tarhonului îl face să fie un adaos minunat la felurile delicate cu pui, la sosurile de smântână, maioneză sau ciuperci. Mai mult decât atât, ceaiurile din frunze de tarhon stimulează digestia şi oferă energie organismului. Tarhonul are frunze lungi, dispuse pe tulpină şi formează tufe ce pot atinge înălţimi de peste un metru. Tulpinile sunt subţiri şi elastice, de culoare verde-maroniu, iar seminţele sunt mici, în formă de lacrimă şi au o nuanţă de portocaliu-maroniu. Micuţele sale flori sunt de culoare alb-verzuie şi sunt adunate în ciorchini de-a lungul tulpinii. 

Salata verde combate arsurile solare

Odată cu venirea verii, majoritatea oamenilor se îndreaptă către meniurile uşoare, bogate în crudităţi şi verdeţuri, „alimente” menite să ne fortifice organismul prin aportul sporit de vitamine şi de minerale. Una dintre verdeţurile recomandate de nutriţionişti datorită conţinutului său bogat de potasiu, magneziu, fier şi calciu este salata verde.

Reduce libidoul exagerat

  Bogată în potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, dar şi în vitaminele A, B2, C, E şi PP, salata, planta cu efecte depurative, laxative, diuretice, emoliente, hipoglicemiante, analgezice şi antispastice, ne face viaţa mai frumoasă, după cum afirmă specialiştii. Proaspăta salată are rolul de a reduce libidoul exagerat şi fluxul menstrual, poate provoca sau favoriza apariţia menstruaţiei întârziate, calma stările de excitaţie cerebrală. Banala salată este un bun drenor hepatic, măreşte cantitatea de urină eliminată şi, o dată cu acest proces, creşte şi eliminarea toxinelor.

Farmacia verde - Horoscop naturist

   Încă din vechime, astrologia cuprinde date importante cu privire la alimente, plante, minerale benefice nativilor născuţi sub vibraţiile specifice ale unei planete. Cunoscându-le mai bine, ne vom putea convinge singuri de efectele acestora. Iată primele două zodii din horoscopul european şi plantele şi alimentele benefice nativilor acestora.

Berbec (21.03 - 20.04)
     Marcaţi de influenţa planetei Marte, Berbecii sunt firile cele mai dinamice ale cercului zodiacal. Regimul alimentar al acestor nativi este bine să fie alcătuit din ceapă şi praz, pentru că sunt legume cu dublu efect benefic: contribuie la fluidizarea sângelui şi au un uşor efect sedativ. În cazul în care se îmbolnăvesc, ceaiul sau siropul de păducel vor face minuni în restabilirea cât mai rapidă a stării de sănătate a Berbecilor. Berea este pentru nativii acestei zodii mai mult un aliment decât o băutură, pentru că hameiul pe care-l conţine îi fortifică. Vitaminele care îi ajută să se păstreze în formă maximă sunt PP şi B12.

Taur (21.04 - 21.05)
     Zodia Taurului guvernează gâtul, amigdalele, laringele şi faringele, gura, limba, maxilarul inferior, glanda tiroidă, vertebrele cervicale, o parte a nervului optic, organele genitale interne la femeii, jugulara şi carotida. Taurii se îmbolnăvesc cel mai adesea de stomac, ca efect al supraalimentaţiei, laringită, dar şi de boli genitale. Alimentele benefice organismului nativilor sunt sparanghelul, anghinarea, cerealele şi fasolea de orice fel. Fructele recomandate sunt toate sortimentele de struguri, merele, perele şi fructele de pădure. Plantele cu efect terapeutic pentru Tauri sunt menta, izma creaţă, cuişoarele şi măcrişul. Li se recomandă consumul vitaminei F.

Cidrul de coacăze ne protejează de cancer

    După 1990, mai ales, am început să bem multe băuturi răcoritoare făcute de marile companii internaţionale, băuturi ce au o sumedenie de E-uri şi îndulcitori ce produc tot felul de probleme de sănătate. Uităm că există posibilitatea de a ne prepara singuri, acasă, nişte băuturi răcoritoare şi pline de vitamine, fără costuri mari.

Zahărul invertit este mai sănătos

    Băuturile preparate în casă, pe lângă plăcerea pe care ne-o produc, au şi un rol important în sănătatea noastră. Ele ne aduc un important aport de vitamine, minerale şi enzime în organism, întărind sistemul imunitar, făcându-ne astfel mult mai rezistenţi faţă de microbi, viruşi etc. Pentru a fi şi mai sănătoase pentru organism, este indicat să ne preparăm aceste băuturi cu zahăr invertit. Invertirea zahărului se face prin fierberea lui cu sucul de la una, două lămâi. La un kilogram de zahăr se pune sucul de la două lămâi.

Băutura fortifiantă a adulţilor

    Cidrul este o băutură cu un conţinut moderat de alcool, obţinut din fermentaţia sucurilor unor fructe şi flori ale unor plante medicinale. Fiind nişte băuturi ce conţin alcool, sunt destinate exclusiv adulţilor. Sunt folosite ca tonice vitaminizante de adulţii în convalescenţă sau fără poftă de mâncare.

Cidrul din...Măceşe

    Într-un borcan de zece litri se pune apă, un kilogram de măceşe întregi, uscate sau 500 g de pulpă mărunţită. Se adaugă 2,5 kg de zahăr, sucul de la două lămâi şi 30-50 g de drojdie. După gust, se poate pune şi coaja lămâilor. Se acoperă cu un tifon pus în două, pentru a se putea elimina bioxidul de carbon rezultat din procesul de fermentaţie şi se ţine astfel între patru şi şase săptămâni la temperatura camerei. În primele 14 zile se amestecă în compoziţie din două în două zile, apoi mai rar. După limpezire se pune în sticle şi poate fi consumat cu moderaţie.

Flori de cătină

   În zece litri de apă fiartă se pun 400 g de fructe uscate, trei kilograme de zahăr şi 30-50 g de drojdie de bere. Se lasă la fermentat în aceleaşi condiţii ca şi cidrul de măceşe, dar timp de 15-20 de zile. După trecerea acestei perioade se poate bea, dar atenţie, la suprafaţă se va forma o peliculă uleioasă, ce poate fi folosită ca unguent extern în caz de arsuri şi răni. Se pune direct pe plagă. Aşa că ne alegem cu două produse dintr-o singură preparare.


Coacăze
    Se prepară din 1,5 kg coacăze, 1,5 kg zahăr, şase litri de apă. Se aleg fructele sănătoase, se curăţă de codiţe, frunzuliţe şi impurităţi. Se spală sub un jet subţire de apă sau se pun într-o strecurătoare ce se ţine de câteva ori în apă. După ce s-a scurs apa, fructele se strivesc şi se pun într-un vas emailat sau de sticlă.
Separat se prepară un sirop de zahăr din cantităţile de mai sus. După ce se răceşte acest sirop se toarnă peste fructele strivite. Se amestecă bine, se leagă vasul cu tifon şi se lasă să stea 24 de ore într-un loc cald (20-28 de grade Celsius).

    După aceea se filtrează printr-un tifon cu strat de vată sau printr-o pânză deasă. Se toarnă în sticle, după ce pe fundul fiecăreia s-au pus câte trei, până la şapte stafide. Sticlele se lasă neumplute cam opt centimetri. Se astupă bine cu dopuri opărite, se leagă cu sfoară şi se ţin într-o încăpere rece, pentru maturare. Se poate consuma după 7, 14 zile. Cidrul obţinut din coacăze are acţiune de întinerire, dizolvă acidul uric de la încheieturi, are efecte afrodiziace şi protejează organismul de atacuri de cord, boli de inimă şi cancer. Pentru a avea efectul scontat se vor consuma câte 100 ml înainte de mesele principale.


Flori de soc
    Se prepară din circa 80 g de flori proaspete sau 20 g flori uscate, curăţate de peduncul. Acestea se fierb 20-30 de minute într-un sirop făcut din cinci litri de apă şi un kilogram de zahăr, la care se adaugă sucul a două lămâi, iar după răcire, 10-15 g drojdie de bere. Se lasă la fermentat exact ca şi cidrul de măceşe şi după cinci, şapte zile se pune în sticle, fiind gata de consumat.

Anda Postolache
Băutură din miere şi lămâie
   Ingrediente: o lămâie, patru linguri cu miere, trei linguri cu zahăr.
Mod de preparare: se fierbe un litru şi jumătate de apă şi se lasă la răcit. După ce a ajuns la 70 de grade Celsius, se pun în ea mierea, zahărul, zeama de lămâie şi coaja de lămâie, rasă. Se leagă vasul la gură cu tifon sau cu o pânză rară şi se lasă să stea până a doua zi. Se strecoară prin tifon şi se pune în sticle, cu câteva stafide. Preferabil este ca îmbutelierea să se facă în sticle de şampanie. Se lasă la rece şi se consumă după 7-14 zile. Pe lângă beneficiile generale asupra organismului, unele sunt adevărate medicamente.

Farmacia verde - Mixturi cu efect diuretic

Şi amestecurile de plante au efecte diuretice, fiind foarte bune pentru combaterea anuriei.

1. 40 g frunze de mesteacăn, 20 g frunze de vâsc şi 40 g coada-calului. Se ia o linguriţă din acest amestec şi se opăreşte într-o cană cu apă clocotită. Se beau trei căni pe zi.

2. 20 g traista-ciobanului, plus 20 g coada-calului. Opăriţi o linguriţă din acest amestec cu o cană cu apă clocotită şi beţi două căni pe zi.

3. 30 g troscot, 20 g traista-ciobanului, 30 g pir medicinal, 20 g măceş. Infuzia se prepară dintr-o lingură cu amestec la 250 ml apă. Se beau două căni pe zi.

4. 20 g rădăcină de osul-iepurelui, 30 g coada-calului, 10 g fructe de ienupăr, 20 g măceşe şi 20 g cozi de cireşe. Opăriţi o linguriţă şi jumătate de amestec într-o cană cu apă clocotită.

Farmacia verde - Mătasea de porumb vindecă anuria

    Lipsa urinei sau anuria reprezintă suprimarea secreţiei urinare pentru mai mult de opt ore, vezica urinară fiind goală, sau urinarea de mai puţin de trei ori pe zi, volumul urinar fiind mai mic de 100 ml în 24 de ore la o persoană adultă. Această incapacitatea de a se forma sau excreta urină de rinichi este foarte important să nu fie confundată cu retenţia de urină. În acest din urmă caz, vezica urinară se umple, dar nu se goleşte în mod natural, ci doar prin sondajul vezical.

Cauzele anuriei pot fi de natură infecţioasă, toxică sau medicamentoasă, dar poate fi cauzată şi de o deshidratare puternică.

Ceaiul din cozi de cireşe, indicat bolnavilor de rinichi
    Dacă medicul a stabilit că anuria este o boală uşoară, vă recomandăm plante cu acţiune diuretică, administrate sub formă de infuzie sau de decoct. Iată câteva reţete ce vă vor repune pe picioare rapid.

Decoctul de cozi de cireşe are un puternic efect diuretic. Puneţi două linguri cu cozi de cireşe într-o jumătate de litru de apă rece, apoi fierbeţi 20 de minute. Preparatul se bea de-a lungul unei zile, cu înghiţituri mici.

Papaya intensifică arderile din organism

   Papaya este fructul arborelui Carica papaya, din genul Carica, şi mai este cunoscut şi sub denumirea de mamao, pepene de copac, lechoză (Venezuela) sau pawpaw.

Seminţele pot înlocui piperul negru

   Deşi este originară din Mexicul de Sud, America Centrală şi nordul Americii de Sud, datorită calităţilor deosebite, papaya este acum cultivat în majoritatea ţărilor tropicale. Carica papaya este un arbore mic, fără ramuri, singura tulpină având între cinci şi zece metri înălţime, cu frunze aranjate în spirală, limitate la vârful trunchiului. Frunzele au 50-70 cm în diametru şi şapte loburi palmate. Florile sunt produse pe axele frunzelor, maturându-se în fructe lungi de 15-45 cm şi cu un diametru de 10-30 cm. Fructele sunt coapte când sunt moi şi devin galben-portocalii. Seminţele negre sunt comestibile şi au un gust iute. Uneori sunt măcinate şi înlocuiesc piperul negru.

3 ponturi pe săptămână (170)

- Împotriva tusei date de răceală beţi trei zile, în fiecare dimineaţă şi seară, câte un pahar de 200 ml cu suc de pere.

- Persoanele predispuse la hemoragii nazale trebuie să consume alimente bogate în vitamina K (cartofi, fructe de cătină albă, conopidă, fragi, grâu nedecorticat, mazăre verde, morcovi, ovăz, porumb, roşii, salată verde, spanac, varză albă, broccoli, carne de vită, ficat de porc, untură de peşte sau gălbenuş de ou).

- Suferinzii de boli ale ficatului pot bea o licoare făcută din zeama de la 20 de măceşe zdrobite, lăsate în prealabil la înmuiat într-o cană cu apă, combinată apoi cu fiertura de la alte 20 de măceşe, puse pe foc în 250 ml de apă.

Scăpaţi de furuncule cu smochine

    Este o boală de piele caracterizată prin apariţia concomitentă sau succesivă de furuncule în diverse regiuni ale corpului. Furunculoza apare deseori ca o afecţiune secundară în cazuri de diabet sau de alte boli. Deşi este foarte important tratamentul afecţiunii primare, în vindecarea furunculozei, în afara antibioticelor, autovaccinului şi a tratamentului chirurgical pot fi folosite mai multe plante ce ajută la eliminarea toxinelor.


Rădăcinile de brusture, antiseptice

    Pentru uz extern se pot utiliza plante ce grăbesc „coacerea” furunculelor, dar şi unele ierburi antiseptice. Pentru uz intern se folosesc infuzii din trei-fraţi-pătaţi, rădăcini de brusture, cicoare, dar şi un amestec de câteva plante medicinale. Infuzia dintr-o linguriţă cu trei-fraţi-pătaţi la o cană cu apă clocotită este foarte eficientă. Pentru un efect mai puternic şi rapid se poate bea o infuzie preparată din patru linguri cu plantă la 250 ml apă. Preparatul se consumă cu lingura (o lingură la trei ore).
O altă plantă cu efecte benefice este brusturele, mai exact rădăcina acestuia. Opăriţi într-un litru de apă patru linguri cu rădăcini. Infuzia se bea de-a lungul unei zile.
Cicoarea, la rândul ei, vă scapă mai rapid de dureroasele furuncule. Fierbeţi un litru de apă în care puneţi 12 g de plantă. Lăsaţi la infuzat 15 minute şi apoi consumaţi pe parcursul unei zile.

Baia în frunze de nuc este o binecuvântare

Tratamentele externe sunt şi ele deosebit de eficiente. Iată câteva:
- Luaţi câteva smochine bine coapte, tăiaţi-le în jumătăţi. Fierbeţi-le în apă sau în lapte şi apoi aplicaţi-le direct pe furuncule. Aceste cataplasme au o foarte mare acţiune emolientă. Folosiţi smochine proaspete, având grijă să nu fie preparate în vreun fel.
- Cataplasmele cu făina de in sunt şi ele foarte bune. Puneţi într-o cană cu apă fierbinte făină de in până se face o pastă. Aceasta se pune între două bucăţi de pânză curată ce se aplică peste locul în care se găseşte furunculul. Cataplasmele se menţin în permanenţă calde, timp de trei ore.
- Baia în frunze de nuc este o binecuvântare. Fierbeţi 100 g de frunze de nuc bine mărunţite în trei litri de apă, timp de un sfert de oră. Amestecaţi lichidul obţinut cu apa din baie, care trebuie să aibă temperatura de 37 de grade Celsius. Bolnavul de furunculoză trebuie să stea în baia astfel pregătită 20 de minute.
- Banala pătlagină are şi ea un rol important în tratarea dureroaselor furuncule. Striviţi câteva frunze cu o sticlă, apoi aplicaţi-le direct pe furuncul.

Elena Şerban

Sucurile naturale detoxifiante

- Scăpaţi de kilogramele în exces fără complicaţii şi riscuri

Colăceii puşi pe burtă pot dispărea rapid dacă facem o cură cu băuturi naturale din legume şi din fructe. Sucurile combinate ne fac să pierdem o jumătate de kilogram pe zi şi ne înfrumuseţează totodată şi pielea.

Horoscop naturist

Încă din vechime, astrologia cuprinde date importante cu privire la alimente, plante, minerale benefice nativilor născuţi sub vibraţiile specifice ale unei planete. Cunoscându-le mai bine, ne vom putea convinge singuri de efectele acestora. Iată primele două zodii din horoscopul european şi plantele şi alimentele benefice nativilor acestora.