Main menu

header

Legume cu... chip uman! Mâncare, bibelouri sau semne extraterestre?!

541 18 1de Silviu Ghering

De mici învăţăm că raţa măcăne şi vaca-mpunge - deşi ne mai distrăm când zicem viceversa, vorba lui nenea Iancu... - sau că pisica miaună și câinele latră. O mulțime de truisme stau la baza educației noastre, de fapt la rădăcinile cunoștințelor noastre de bază. Care „spun”, cunoștințele, că fructele și legumele se mănâncă și sunt foarte bune pentru echilibrul organismului. Legumele, de exemplu. Toți știm cum arată o roșie, un morcov sau un cartof. Orice copil conştientizează asta de pe la 4-5 ani, dacă nu chiar mai devreme. Dar ce te faci când Măria Sa Mama Natură se „joacă” și morcovul cel țuguiat ia formă de... mână sau țelina cea rotundă seamănă cu o... bufniță, sau cartoful cel comun arată ca un... ursuleţ blând, sau vinetei celei grase îi cresc... brațe și nas?! Priviți în continuare ciudățeniile crescute prin grădinile și serele din toată lumea! Nu sunt experimente genetice sau urme extraterestre, sunt pur și simplu legume apărute pe pământ sub aceste forme neobișnuite pentru că... așa au vrut ele! Cele două exemple în care a intervenit voința umană sunt excepțiile care confirmă regula...

BabyTree sau plante-breloc care salvează mediul

530 19 1de Raluca Grințescu

BabyTree este un simbol ecologic şi sentimental pentru iubitorii naturii. Original din Japonia, BabyTree s-a extins până în Europa, devenind deja o modă. Un cadou preţuit şi apreciat în întreaga lume, acest fenomen a ajuns şi în România în urmă cu aproximativ un an.

Specii de flori rare ocrotite în România (II)

527 19 1de Raluca Grințescu

Multe dintre florile care împodobeau odinioară câmpiile şi munţii României au fost rupte fără milă şi au dispărut, iar altele sunt din ce în ce mai rare. Aceste plante, de o mare importanţă ştiinţifică şi estetică, sunt astăzi declarate monumente ale naturii fiind ocrotite prin lege, pentru a permite perpetuarea lor în flora României. Să vedem care sunt acestea!

Specii de flori rare ocrotite în România (I)

526 23 1de Raluca Grinţescu

Multe dintre florile care împodobeau odinioară câmpiile şi munţii României au fost rupte fără milă şi au dispărut, iar altele sunt din ce în ce mai rare. Aceste plante de o mare importanţă ştiinţifică şi estetică sunt astăzi declarate monumente ale naturii, fiind ocrotite prin lege, pentru a permite perpetuarea lor în flora României. Să vedem care sunt acestea!

Ovidiu Bojor: „De unde tăiem un copac, trebuie să plantăm o pădure“

499 25 1de Laura Zmaranda

Planeta Albastră suferă. Este o realitate confirmată de oamenii de ştiinţă, care atrag atenţia asupra faptului că este imperios un control raţional al exploatării bogăţiilor Terrei. Altfel, riscăm ca moştenirea pe care o vom dărui generaţiilor viitoare să fie doar un pământ sterp. Este o profeţie cu iz apocaliptic, susţinută însă de dovezi scriptice. Potrivit statisticilor, doar în ţara noastră se defrişează în fiecare oră 11,3 hectare de pădure. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că, din cauza poluării, mor anual 7 milioane de oameni, acest număr fiind în continuă creştere. Într-adevăr, planeta noastră suferă. Şi totuşi există speranţă. „De unde rupem o floare, să sădim două. De unde tăiem un copac, să plantăm o pădure”, este îndemnul domnului academician Ovidiu Bojor (medalion), mentorul şi iniţiatorul Concursului Naţional de Ecologie, a cărui primă ediţie a avut loc în 2001. Convingerea domniei sale este că una dintre misiunile primordiale pe care le avem de împlinit este să îi învăţăm pe copiii noştri cât de important este să iubim şi să respectăm natura. Prin ei putem schimba cursul istoriei planetei în bine.

Copacul care creşte în trei ani cât alţii în zece: Paulownia

497 23 1de Laura Zmaranda

În vreme ce păduri întregi de copaci seculari cad secerate, un arbore mai puţin cunoscut în ţara noastră prinde rădăcini tot mai puternice. De sorginte chineză, arborele Paulownia pare să fi devenit faimos în aproape toată lumea. „Copacul viitorului” sau „copacul-minune” sunt denumiri care i-au fost atribuite în timp, iar virtuţile pentru care este renumit nu sunt puţine. Lăudat pentru creşterea rapidă şi pentru calitatea superioară a lemnului său, Paulownia este privit de mulţi oameni de ştiinţă ca o soluţie salvatoare în cazul defrişărilor masive. Dacă din perspectivă ecologică acesta va fi arborele care va opri într-adevăr măcelul pădurilor, rămâne de văzut. Cert este că, pentru industria lemnului, Paulownia este o bogăţie nepreţuită. Vă invităm să aflați secretele acestei afirmaţii alături de managerul unei afaceri profitabile. Seminţele acestui succes au germinat odată cu primii arbori Paulownia care au crescut pe pământ românesc.

Trandafirul de Jericho ajută femeile să nască uşor

487 19 3de Raluca Grințescu

Trandafirul de Jericho, cunoscut și ca Planta Învierii sau Trandafirul Maicii Domnului, este un ghem de tulpini uscate, aparent fără viaţă, care poate renaşte cu doar câteva picături de apă. Legenda spune că Maica Domnului, plecând din Nazareth spre Egipt, în căutarea unui adăpost, a binecuvântat această plantă, dăruindu-i viaţă veşnică, de unde și numele său.

Rodul pământului un obicei uitat

487 19 1de Raluca Grințescu

Rodul pământului (Dracunculus vulgaris) pare o plantă coborâtă dintr-o poveste şi seamănă cu o înfricoşătoare limbă de dragon. Se mai numeşte Arum Dracunculus sau Crin „Voodoo”. bul mare face o floare de un roşu grena, mare, foarte atrăgătoare.

Cum faceţi o grădină într-o... damigeană

485 19 2de Raluca Grințescu

Vă vine să credeți că un borcan mare sau o damigeană poate fi „grădina” ideală pentru plante? Imaginați-vă figurile musafirilor dumneavoastră când vor vedea așa ceva.

Ce pământ să puneţi în ghiveci ca plantei să-i meargă bine

485 19 1de Raluca Grințescu

Pământul are o importanță vitală pentru toate culturile de ghiveci. Acesta trebuie să ofere rădăcinilor substanțele necesare hrănirii, posibilitatea de a se ancora solid, de a respira. De asemenea, substratul trebuie să ofere rădăcinilor apa necesară, dar fără a le îneca.

Ţânţărica ţine ţânţarii la distanţă

484 19 5de Elena Șerban

Cu o denumire populară ce descrie exact principala ei calitate, ţânţărica este o plantă foarte răspândită mai ales în vestul Europei. Datorită aspectului său „pletos”, este folosită frecvent ca plantă decorativă, dar şi ca plantă aromată, datorită mirosului puternic şi plăcut, precum şi a frunzelor cărnoase. Tot datorită acestui miros pătrunzător, în grădinile în care este plantată ţânţărica nu rezistă niciun ţânţar.