Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

Ivan Turgheniev, frustratul romantic veşnic îndrăgostit

600 2 2de Silviu Ghering

Ivan Sergheievici Turgheniev s-a născut în orașul Oriol, Rusia, la 28 octombrie 1818, fiul colonelului Serghei Nikolaievici Turgheniev din Cavaleria Imperială Rusă și al Varvararei Petrovna Lutovinova. Tatăl său a murit într-un duel pe când Ivan abia împlinise 16 ani, lăsându-l pe acesta, împreună cu fratele său, Nicolai, în grija unei mame excesiv de autoritare și de severe, care îi bătea frecvent, chiar și după ce deveniseră majori! Studiază literatura rusă și psihologia la Universitățile din Moscova și din Sankt Petersburg (1834-1838), apoi istoria și psihologia la Universitatea din Berlin (1838-1841). Sub influența lui Nicolai Vasilievici Gogol, în 1840 începe să scrie poeme și povestiri scurte. După succesul a două poeme se dedică în totalitate literaturii și călătoriilor. Are o relație cu cântăreața de operă Paulina Garcia Viardot, rămânând alături de ea și de soțul acesteia pentru tot restul vieții, într-un ciudat triunghi amoros nerecunoscut niciodată. Călătoresc împreună în Franța între anii 1845 și 1850. Devine celebru în 1852 cu „Povestirile unui vânător”. Opiniile sale politice i-au adus o lună de detenție în Sankt Petersburg și 18 luni de arest la domiciliu. Între anii 1853 și 1862 scrie cele mai bune povestiri, nuvele și romane: „Rudin” (1856), „Un cuib de nobili” (1859), „În ajun” (1860) și „Părinți și copii” (1862), aceasta din urmă fiind cea mai cunoscută lucrare a sa. Frumusețea dragostei timpurii, visul pierdut, frustrarea în dragoste, care în parte reflectă dragostea sa chinuită pentru Paulina, reprezintă tema centrală a scrierilor sale. În 1862, reacția ostilă stârnită de opinia sa din „Părinți și copii” privind conflictul dintre generații contribuie la decizia de a părăsi Rusia. Stă doi ani în Germania, apoi se mută la Londra, unde „Părinți și copii” înregistrează un mare succes. În 1871 se mută la Paris, împreună cu familia Viardot, unde va locui până la sfârșitul vieții. În 1860 devine membru corespondent al Academiei Imperiale de Știință, iar în 1879, doctor în drept civil la Universitatea din Oxford. La 3 septembrie 1883 moare la Bougival, în apropiere de Paris. Trupul său a fost mutat în Rusia și înmormântat în Cimitirul Volcov din Sankt Petersburg.

Cum să respingeţi fricile inconştiente

600 20 1de Raluca Grințescu

Frica poate fi o problemă atunci când o lăsați să vă copleșească. Când îi permiteți fricii să stea în scaunul șoferului, trăiți într-o credință falsă că evitați disconfortul inevitabil ce intervine atunci când călătoriți în tărâmurile necunoscute din inima și din sufletul dumneavoastră. Însă, nu poate exista decât un final posibil: viața ajunge într-o fundătură. Este ușor să lăsați frica să vă paralizeze, însă puteți să vă împuterniciți să recunoașteți în mod conștient frica și apoi să experimentați ce stă sub ea. Iată câteva moduri de a elimina vălul subconștient de frică ce vă oprește de la a acționa în viață…

Romania frumoasa

600 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Pădurile ucigaşe au „îngropat“ peste 900 de activişti de mediu

600 25 1de Andrei Dicu

Dacă v-am spune că industrializarea ucide, aţi răspunde sec: „E un şablon!” Ei bine, există cazuri „practice” şi oameni care au fost omorâţi pentru credinţa în protejarea pădurilor. Cazul lui Edwin Chota, care a fost asasinat în pădurea pentru care lupta s-o protejeze, stă mărturie. Moartea sa şi a altora, care uită preţul pe care trebuie să-l plătească în lupta lor pentru o idee, ne invită la reflecţie.

Park Young-Seok Alpinistul-fenomen

600 30 1de Silviu Ghering

Era 23 octombrie 2011, într-o duminică, atunci când, la ora 21:23, ora Coreei de Sud, şase ore mai devreme în România, 15:23, agențiile de știri din toată lumea preluau, oficial, de la Federația Coreeană de Alpinism vestea conform căreia cel mai celebru alpinist sud-coreean și unul dintre marii alpiniști ai lumii era dat dispărut în timp ce încerca să deschidă o nouă rută pe fața sudică a vârfului Annapurna I, cel mai înalt din masivul himalayan cu același nume - 8.091 m. Numele său: Park Young-Seok. O adevărată legendă în țara sa. Avea 48 de ani (născut la 2 noiembrie 1963, la Seul). Era însoțit de doi coechipieri mai tineri, de aceeași naționalitate, Gang Gi-Seok (33 de ani) și Shin Dong-Min (37 de ani).

François Mitterrand, primul preşedinte occidental venit în România după 1989

599 2 2de Silviu Ghering

François Maurice Adrien Marie Mitterrand s-a născut la Jarnac, la 26 octombrie 1916. A frecventat Colegiul „Saint-Paul” din Angouleme, iar din 1934 a studiat la Paris, obținând licența în drept și litere, apoi o diplomă în drept public și o diplomă a Școlii de Științe Politice. În septembrie 1939 a fost mobilizat odată cu declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial, în iunie 1940 a fost rănit la Verdun și apoi a căzut prizonier la germani. A evadat în decembrie 1941 și a intrat în Rezistență până la eliberarea Parisului. Generalul Charles de Gaulle l-a învestit la 17 august 1944 în primul guvern provizoriu, ca secretar general pentru prizonierii de război deportați și refugiați. S-a căsătorit cu activista de stânga Danielle Gouze (1924-2011) la 24 octombrie 1944, au avut trei fii. A mai avut, de asemenea, doi copii din relații extraconjugale: o fată cu amanta sa Anne Pingeot și un fiu cu jurnalista suedeză Christina Forsne. A fost ales deputat în noiembrie 1946 și a rămas membru al Camerei până în 1981. A făcut parte din mai multe guverne, a fost delegat al Franței la Consiliul Europei în perioada iulie-septembrie 1953. Între 1959 și 1962 a fost membru al Senatului. Președinte al Federației Stângii Democrate și Socialiste între 1965 și 1968, prim-secretar al Partidului Socialist din 1971, a fost candidatul unic al stângii în alegerile prezidențiale din 1965 și 1974, pierdute de fiecare dată. A fost ales președinte al Franței la 10 mai 1981. În 1988, a fost ales președinte pentru un nou mandat de şapte ani. A fost primul președinte al unui stat occidental care a vizitat România după evenimentele din 1989, în 18-19 aprilie 1991. În 1993, socialiștii au pierdut alegerile, iar la 17 mai 1995, a cedat oficial funcția supremă în stat lui Jacques Chirac. A murit la 8 ianuarie 1996, la Paris, fiind omagiat de personalități din întreaga lume. La funeraliile oficiale de la Catedrala Nôtre Dame au participat aproximativ 2.000 de invitați străini.

Romania frumoasa

599 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cum să deveniţi conştienţi

599 20 1de Raluca Grințescu

Buddha a făcut o observație uimitor de abilă atunci când a spus că noi suntem rezultatul gândirii noastre: „Așa cum gândești, așa vei fi”. Într-adevăr, conștiința - puterea energiei-gând - este cea care creează tot ceea ce noi numim realitate… În consecință, a vă asuma responsabilitatea gândurilor dumneavoastră este un pas necesar pentru a putea funcționa eficient în această dimensiune.

Puneţi-vă o dorinţă… în apă şi se va îndeplini

599 23 2de Raluca Grințescu

Jose Silva, autorul tehnicii paharului cu apă, a devenit faimos în întreaga lume datorită dezvoltării unui complex de workshopuri psihologice al căror ingredient principal era intuiția. Tehnica paharului cu apă pe care Silva o folosește de ani buni este extem de eficientă.

Trucuri ale vedetelor pentru imaginea din social media

599 23 1de Roxana Istudor

Cum își gestionează celebritățile momentului prezența în atotputernica social media? Ele însele, prin propria pricepere sau intuiție, ori prin intermediul firmelor specializate și al prietenilor apropiați. În mod cert, această lume funcționează după reguli mult diferite față de cele după care utilizează rețelele sociale restul oamenilor obișnuiți.

Clădirile futuriste au revoluţionat faţa Pământului

599 24 1de Andrei Dicu

„Chiar dacă ne aflăm pe Terra, privim către stele! Această cursă către infinit este câştigată de visuri şi, desigur, de zgârie-nori. Indiferent care este învingătorul, nu am încetat niciodată să privim spre neant”, a scris cotidianul iberic „As”. Jurnaliştii spanioli au prezentat o colecţie de clădiri futuriste, care mai de care mai surprinzătoare şi, în acelaşi timp, create într-o perfectă armonie cu mediul.