Main menu

header

Harry Belafonte, King of Kalypso

668 2 2de Silviu Ghering

Harold George Bellanfanti Jr s-a născut la 1 martie 1927, în Harleem, New York, fiul unei menajere de origine jamaicană (cu tată jamaican de culoare și mamă scoțiană albă) și al unui bucătar din Martinica, născut în Jamaica din tată evreu olandez și mamă jamaicană de culoare. De la 5 ani (1932) la 13 ani (1940) a trăit în Jamaica, la bunica paternă. S-a întors la New York, s-a înscris la Liceul „George Washington”, a abandonat studiile pentru a se înrola „in the Navy” și a participat la ultimul an de război, după care s-a angajat „asistent de portar” la Hotelul „The Plaza”, de pe Fifth Avenue din New York, unde un chiriaș bogat i-a oferit „bacșiș” două bilete la „American Negro Theater”. S-a îndrăgostit iremediabil de scenă, l-a cunoscut pe Sidney Poitier, născut cu o săptămână înaintea sa, şi s-au împrietenit. Nu-și permiteau să-și ia două bilete la teatru, luau numai unu și la pauză ieșea primul din sală și intra al doilea, își povesteau părțile văzute și visau amândoi la gloria ce avea să vină.

Read more: Harry Belafonte, King of Kalypso

Romania frumoasa

668 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Read more: Romania frumoasa

Cortina de fier sintagma care a împărţit Europa, s-a născut la un şpriţ

668 23 1de Andrei Dicu şi Adrian Barna

5 martie 1946. Germania nazistă capitulase de un an, dar lumea era, din nou, cuprinsă de un conflict care mocnea între SUA şi URSS sau, mai bine spus, între blocul capitalist şi cel comunist. Din acel moment s-a folosit, timp de mai bine de 50 de ani, termenul Cortina de fier, sintagma ce desemna linia de demarcaţie dintre zona occidentală şi cea răsăriteană a Europei. Contextul în care s-a împământenit acest termen a rămas, mult timp, o enigmă...

Read more: Cortina de fier sintagma care a împărţit Europa, s-a născut la un şpriţ

Pandora, bunica lui Barbie, o păpuşă cu trecut romanţat

668 27 1de Andrei Dicu şi Florica Pintea

Păpuşile Barbie nu mai au nevoie de nicio prezentare şi probabil că nu există pe lume cineva care să nu fi aflat de existenţa lor. Ceea ce însă puţini copii şi, poate, şi mai puţini părinţi ştiu este că Barbie a avut o predecesoare ilustră, în persoana Pandorei. Istoria păpuşilor se întinde pe durata a mai bine de 2.000 de ani şi este momentul să facem cunoştinţă cu strămoşii jucăriilor de astăzi, care în vechime aveau o simbolistică aparte.

Read more: Pandora, bunica lui Barbie, o păpuşă cu trecut romanţat

Staruri pasionate de aviaţie

668 28 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Dorința de a pilota avioane s-a transformat în hobby pentru unele dintre cele mai mari staruri ale Hollywoodului, care și-au luat licențele corespunzătoare pentru a putea zbura în voie.

Read more: Staruri pasionate de aviaţie

Ultimii trăitori pe apă uimesc civilizaţia

668 31 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Pentru mulți oameni, o locuință la malul apei este un vis. Dar undeva în lume există o populație pentru care a trăi pe apă este un mod de viață.

Read more: Ultimii trăitori pe apă uimesc civilizaţia

Tudor Muşatescu, continuatorul lui Caragiale

667 2 3de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Tudor Mușatescu s-a născut la Câmpulung-Muscel, la 22 februarie 1903. Provenind din familia unui avocat şi fiind „contaminat” de înclinațiile artistice ale mamei sale, este cuprins de patima scrisului încă din anii de școală. Scrie epigrame, compune și editează de unul singur o revistă scrisă de mână, „Ghiocelul”, cu versuri, schițe și chiar cu o piesă de teatru intitulată „Ardealul”. După ce a obţinut licenţa în Litere la Universitatea din Bucureşti, a colaborat cu diferite publicaţii, printre care „Rampa” şi „Adevărul”. La maturitate s-a dedicat trup și suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, conducător și proprietar de teatru.

Read more: Tudor Muşatescu, continuatorul lui Caragiale

Psiholog Laura-Maria Cojocaru: „Meseria de părinte se învaţă!“

667 18 1de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea

Se spune în popor că cei șapte ani de acasă sunt esențiali pentru educația fiecărei persoane. Instituțiile de învățământ au rolul lor, însă informațiile primite de copii în cadrul acestora trebuie să completeze baza primită de la părinți. În plus, regulile, comportamentul și stilul de viață deprinse în mediul familial își pun amprenta mult mai bine asupra micuților. Așadar, dragi părinți, rețineți că fiecare zi petrecută cu copiii voștri este o lecție de viață! Fiecare regulă, fiecare sfat pe care îl oferiți, fiecare sarcină pe care le-o trasați sau orice comportament pe care dumneavoastră îl aveți și ei îl observă se va reflecta ulterior în felul lor de a fi!

Read more: Psiholog Laura-Maria Cojocaru: „Meseria de părinte se învaţă!“

Rezolvaţi „Ecuaţia slăbirii“!

667 2 1de Silviu Ghering şi Florica Pintea

Propusă de medicul Șerban Damian în cartea cu același nume, „Ecuația slăbirii”. Un aliat perfect, un „prieten” apropiat, sincer și eficient pentru o viață sănătoasă și echilibrată. „Ecuația slăbirii” este un ghid capabil să ofere alternative sănătoase de hrană, să demonteze „mituri”, să ajute la alegerea celei mai potrivite alternative de mișcare, fără eforturi exagerate, având în vedere că majoritatea dintre noi suntem, hai să zicem, comozi, tentați să alegem mereu varianta cea mai ușoară. N-avem timp, suntem stresați, iar „Ecuația slăbirii” nu pierde din vedere tocmai aceste aspecte, oferind cunoștințele necesare unei nutriții echilibrate, sănătoase, fără interdicții, fără „diete-minune”, fără „trucuri magice”, într-un limbaj nesofisticat, clar, accesibil, prietenos, ceea ce face lectura foarte ușoară.

Read more: Rezolvaţi „Ecuaţia slăbirii“!

72 de „bijuterii“ perfect funcţionale Muzeul Motocicletei

667 27 1de Silviu Ghering şi Daniel Alexandrescu

Plecând de la Rădăuţi spre Vicov-Putna, la vreo doi kilometri pe DN 2H se face la stânga pe DC 46, care duce în comuna Horodnic de Jos. Acolo, în fața unei firme cu un nume... „criminal” (Killer, adică „ucigaș” în engleză), este un fel de „showroom” inedit, prin ai cărui pereţi de sticlă se pot vedea câteva zeci de motociclete din categoria „bijuterii pe două roţi”. Proprietarul acestui adevărat muzeu al motocicletei este Alexandru Șcheul, 58 de ani, inginer de industrie alimentară la bază, acum patronul firmei amintite, producătoare de preparate din carne, cu 250 de angajați și cu o cifră de afaceri de 15 milioane de euro în 2017.

Read more: 72 de „bijuterii“ perfect funcţionale Muzeul Motocicletei

Cărţi misterioase care au rămas nedescifrate

667 28 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

De-a lungul anilor, cercetători sau criptografi au făcut tot ce le-a stat în putință să descifreze misterul celor mai bizare cărți din câte există. Însă fără niciun rezultat… Motivul? Ori au fost scrise în limbi de mult uitate, ori pur și simplu autorii lor nu au dorit ca acest lucru să se întâmple vreodată.

Read more: Cărţi misterioase care au rămas nedescifrate