Main menu

header

MINUNEA din întuneric:Stevie WONDER

537 30 1de Silviu Ghering

Luni, 6 august 1973. Zi fierbinte, arșiță uscată. Aproape de ora două după prânz. Mai exact, 13:42. Pe șoseaua Interstate 85, în apropierea orășelului Salisbury din Maryland, SUA, un Mercury Cruiser 1973 intră în spatele unei camionete Dodge model 1948. Platforma camionetei face praf parbrizul limuzinei, îl lovește „cu mare forță” în frunte, după cum avea să declare chiar el ulterior, pe pasagerul din dreapta și-l bagă în comă. Șoferul se alege doar cu tăieturi de la geamul spart! Celălalt șofer, nevinovatul din Dodge, a avut gleznele fracturate și o rană adâncă la maxilar. Comatosul era Stevie Wonder. Celebru deja la 23 de ani. Șoferul neatent era un văr de-al său, proprietarul camionetei era un ghinionist. Stevie Wonder venea de la un concert din Greenville, Carolina de Sud, susținut în seara anterioară. Dormea, cu căștile pe urechi.

Yves Saint-Laurent „Pictor“ pe trupurile femeilor

536 2 2de Silviu Ghering

Unul dintre cei mai mari designeri din secolul al XX-lea, cu siguranță cel mai omagiat şi influent designer din anii ’70, Yves Henri Donat Dave Mathieu Saint-Laurent s-a născut la 1 august 1936, în orașul algerian Oran. Într-o copilărie marcată de frustrările sărăciei, și-a găsit lumina în desen, transformat în pictură și sublimat în design vestimentar. La numai 17 ani câștigă primul loc la un concurs de design vestimentar și pleacă la Paris să lucreze pentru renumitul designer francez Christian Dior. Harul său impresionează și convinge, iar după moartea lui Dior, în 1957, Yves este însărcinat cu salvarea Casei Dior de la falimentul financiar iminent. Avea 22 de ani. Războiul de independență al Algeriei împotriva ocupantului francez îl smulge brutal din capitala mondială a modei și îl aruncă la nicio lună (!) într-un spital de boli mintale din cauza stresului pe care nu l-a suportat. N-a mai scăpat de această depresie adâncă toată viața... În 1962, în urma altei căderi nervoase, Saint-Laurent este concediat de la Dior şi astfel pornește propria afacere, „naște” propria etichetă, celebra YSL, finanţat de partenerul său și, ulterior, iubitul său Pierre Bergé. În ciuda „demonilor personali”, a dezvoltat o afacere de succes în numele unei singure pasiuni, aceea de „a face femeia să strălucească și de a-i permite să-și elibereze frumusețea și misterul. Mi-am găsit stilul cu ajutorul femeilor. De acolo vin forța și vitalitatea stilului meu, pentru că pictez pe trupul unei femei”. A lansat colecţii de haine, parfumuri şi accesorii, construind un imperiu, primul din domeniu care a fost listat la bursă în 1989. În urma depresiei cronice de care a suferit întreaga viață, părăsește lumea modei în 2002, la 65 de ani, devenind din ce în ce mai retras: „Am cunoscut teama și o singurătate groaznică. Calmante și droguri, prieteni înșelători, închisoarea depresiei și spitalele. Am trecut prin toate astea, buimac, dar lucid”. S-a stins din viață la Paris, la 1 iunie 2008, la vârsta de 71 de ani.

România frumoasă

536 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cu inima uşoară… HRIDD MUDRA - Mudra inimii

536 20 1de Mario Sorin Vasilescu

Din start vreau să fim clari cu două lucruri: oricât de eficiente ar fi aceste Mudras-uri - și Slavă Domnului sunt, atât proba timpului și a nenumăraţilor practicieni de pe toate meridianele, dar și cea a tuturor investigaţiilor medicale moderne au dovedit-o cu prisosinţă -, la mai multe dintre aceste mudras privind afecţiuni mai mult sau mai puţin grave este absolut necesară colaborarea cu medicul. Cât priveşte mudra de astăzi, ea este cu adevărat o mare binefacere pentru toţi cei care au o inimă suferindă, indiferent de origine sau de tipul de afecţiune. Tocmai de aceea avizul medicului este necesar.

Cele mai aprige curtezane ale istoriei

536 25 1de Raluca Grințescu

Se spune că istoria a fost scrisă din umbră de către femei. De obicei, în spatele împăraţilor, al regilor sau al marilor conducători a existat întotdeauna o femeie, la ale cărei mici gesturi au căzut sau au fost ridicate palate şi imperii. Forţa unei astfel de femei a rămas mereu o enigmă, descifrată numai de cei care au simţit şi au înţeles puterea feminină de seducţie. Sunt acele femei care seduc prin simpla menţionare a numelui, sunt cele care îşi murdăresc trupul spre a-şi păstra sufletul de nimfă pentru încununarea dragostei. Sunt acele femei care te farmecă doar cu un zâmbet ce orbeşte, cu o şoaptă ce înfioară, cu o unduire de trup ce deznădăjduieşte simţurile. Sunt curtezanele.

1001 de nopţi în magicul Bagdad

536 30 1de Silviu Ghering

Cine n-a auzit măcar, dacă n-a citit, de fabuloasa lume din „1001 de nopți”? De Șeherezada cea frumoasă și vicleană, de înțeleptul și dreptul calif Harun al-Rașid, de Aladin și lampa fermecată, de Ali Baba și cei 40 de hoți sau de cele șapte călătorii ale lui Sindbad Marinarul? Magia lumii de basm care învăluie personajele amintite are ca punct originar, ca izvor, ca univers atotcuprinzător un oraș și el de basm, la propriu, nu numai la figurat: Bagdadul. Un rai pământesc plin de palate fără seamăn, îngropate în grădini luxuriante, pline de flori rare și de havuzuri cristaline, înconjurate de moschei monumentale și minarete care țâșnesc mândre spre cer, totul strălucind în aur și smaralde.

Simon Bolivar El Libertador de América hispana

535 2 3de Silviu Ghering

Simon José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Ponte Palacios y Blanco s-a născut la 24 iulie 1783, în Caracas, pe atunci Noua Granada, azi Venezuela, în familia unui bogat colonel de origine spaniolă. Cunoscut mai bine ca Simon Bolivar, a fost educat în Europa, la curtea regală spaniolă și în Parisul dominat de figura impetuoasă a marelui Napoleon. A visat toată viața la eliberarea țării sale de sub tutela spaniolă și la înfiinţarea unor republici constituţionale în toată America hispanică. A purtat zeci de bătălii, a făcut și a desfăcut sute de alianțe, a trecut prin mii de situații, de la extaz la agonie și invers. A iubit pătimaș, ca un creol ce era, de două ori în viață: pe Maria Teresa Josefa Antonia Jaquina Rodriguez del Toro y Alaysa - la 19 ani se căsătoresc și la 20 de ani rămâne văduv din cauza frigurilor care i-o răpesc pe Teresa, și apoi pe Manuela Saenz, o revoluţionară  înflăcărată, care avea să devină pasiunea vieții sale în 1822.

România frumoasă

535 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Descoperiţi o lume fascinantă a Mudras-urilor Protecţia contra extremelor meteorologice

535 20 1de Mario Sorin Vasilescu

Sigur că nu uităm de respiraţie ca viaţa, dar şi ca instrument de îmbunătăţire continuă al acesteia. Doar că azi vă propunem să descoperiţi o lume fascinantă, veche de mii de ani. MUDRAS-urile!

Celebrităţile americane au făcut o modă din a primi în familia lor micuţi neajutoraţi Vedetele de la Hollywood şi copiii lor înfiaţi

535 24 1de Gabriela Militaru

Uneori, norocul le poate surâde chiar și celor mai ghinioniști. Chiar dacă s-au născut în țări sărace din Asia sau din Africa sau au fost abandonați de părinți la vârste fragede, unii copii au avut norocul să întâlnească oameni cu suflete mari, care să-i înfieze și, astfel, să le schimbe complet viața. Privită cu neîncredere de unii, adopția ajută copiii pe care destinul părea să-i fi vitregit.

Doar pietrele ştiu tainele...

535 30 1de Silviu Ghering

La 24 iulie 2015 se împlinesc 104 de ani de la descoperirea cetăţii incașe Machu Picchu, al cărei nume se traduce prin „piscul bătrân” în limba Quechua, vorbită de-a lungul Munților Anzi din America de Sud. Americanul Hiram Bingham III, profesor de istorie la Universitatea Yale, a descoperit citadela în anul 1911 și i-a dat numele muntelui pe care este situată, iar denumirea originală nu a fost descoperită niciodată. Machu Picchu tronează pe o culme de munte în Peru, la 450 de metri deasupra Fluviului Urubamba, afluent al Amazonului. Întregul complex se întinde pe 32.500 de hectare, însă zona construită, care cuprinde 172 de locuinţe, este concentrată pe un platou ce măsoară 530 de metri în lungime şi 200 de metri în lăţime, înconjurat de terase destinate agriculturii. Se crede că aproximativ 1.000 de oameni au locuit în acest vechi oraş incaş, construit în secolul al XV-lea.