Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

545 30 2de Dana Purgaru

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moscova vor să congeleze fragmente de ADN prelevate de la toate vieţuitoarelor care trăiesc sau au trăit pe Terra. Pentru acest proiect de mare anvergură, ce va fi finalizat în 2018 şi se va desfăşura într-un complex ştiinţific amenajat pe o suprafaţă totală de 430 de kilometri pătraţi, a fost alocată o mare sumă de bani.

Un proiect inedit, cu buget colosal

Pentru a recrea „Arca lui Noe” în variantă modernă, savanții ruși intenţionează să congeleze prin criogenie diverse celule care sunt capabile să se reproducă. „Proiectul implică amenajarea unui spaţiu de depozitare - o bancă de date în care sunt stocate fragmente de ADN ale tuturor fiinţelor care trăiesc pe Pământ, dar nu doar ale celor care trăiesc, ci şi ale celor care au dispărut”, a declarat Viktor Sadivnichy pentru „Russia Today”. „Proiectul va conţine şi sisteme informatice. Dacă va fi finalizat, el va reprezenta un salt uriaş în istoria Rusiei, care va deveni prima naţiune din lume ce realizează un fel de Arcă a lui Noe actuală”, a adăugat specialistul. Acestui proiect, autoritățile ruse i-au alocat un miliard de ruble. Alte astfel de depozite sunt: „Proiectul Arca Îngheţată” din Marea Britanie (cu 28.604 fragmente de ADN congelate, dintre care peste 7.000 aparţin unor specii aflate pe „lista roşie” a animalelor ameninţate cu dispariţia), banca de ADN din oraşul american San Diego (peste 8.400 de astfel de celule prelevate de la peste 800 de specii) și unitatea de criogenie din Iakutsk, Siberia (cel puţin 1,5 milioane de seminţe de plante).

Add comment


Security code
Refresh