Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

629 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Rumanitul de la Colţi, cel mai preţios chihlimbar din lume!

De la bun început trebuie spus că minunatul chihlimbar, considerat piatră semiprețioasă, nu este altceva decât rășina fosilizată a unor anumite specii de pin. Este transparentă, cu forme translucide, opace, de nuanţe ce merg de la galben ca mierea la brun-roşcat sau verde-negru. Ambra, cum i se mai spune, se găseşte în mai multe variante, cele mai cunoscute, în zona Mării Baltice şi în Sicilia, în Carpaţii României, la Sahalin (Rusia) şi în Myanmar.

Se ajunge ușor din DN 10 Buzău - Brașov

În România, singura zonă în care s-a găsit și s-a exploatat chihlimbar, de pe la 1828, este județul Buzău, mai exact împrejurimile comunei Colți, într-o zonă de deal cu peisaje minunate și păduri la tot pasul. Aici există singura colecție de chihlimbar din țară, într-o expoziție găzduită de o casă cu etaj, cunoscută drept Muzeul Chihlimbarului, cu o arhitectură rurală specifică locului, casă pe care nu aveți cum să o ratați dacă ajungeți în... Colți! Accesul se face ușor din DN 10 Buzău - Brașov, prin localitatea Pătârlagele, la vreo 50 de kilometri de Buzău, cam 70-80 de minute cu mașina.

„Fala” colecției: o bucată de ambră de aproape două kilograme

Puteți admira la Muzeul Chihlimbarului roci cu chihlimbar, chihlimbar brut şi prelucrat, flori de mină, fosile, unelte folosite la extragerea şi la prelucrarea chihlimbarului. „Fala” colecției este o bucată de chihlimbar de 1,857 kilograme. Nuanțele de culori sunt extrem de variate, de la negru opac, negru-verde, negru-galben sau maron sidefat până la galben strălucitor. Culoarea care face celebru chihlimbarul de la Colți este însă roșul aprins, culoare pentru care acest tip de ambră a primit propriul nume: rumanit. Considerat cel mai preţios chihlimbar din lume! Valoarea este dată de vârsta acestuia, care depăşeşte cu mult un milion de ani. Comparativ, faimosul chihlimbar de Baltica, succinitul, din care sunt făcute majoritatea bijuteriilor de pe piață, este cu vreo 40.000 de ani mai tânăr...

Programul în perioada 1 mai - 30 septembrie este miercuri-duminică, de la ora 10:00 la 18:00 (ultimul bilet se vinde la ora 17:15), iar intrarea este de 6 lei pentru adulți, 1,5 lei pentru elevi sau studenți și gratuit pentru pensionari

Add comment


Security code
Refresh