Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

552 3 2de Gabriela Niculescu

Grăsimea abdominală este formată preponderent din celule de grăsime albă, ce stochează în plus alimente. Grăsimea brună, în schimb, acţionează invers, arzând energia suplimentară. Cercetătorii de la Universitatea Bonn, coordonaţi de profesorul Alexander Pfeifer, directorul Institutului de Farmacologie şi Toxicologie, au petrecut ani buni studiind diferite modele animale pentru a identifica mecanisme prin care grăsimea albă poate fi transformată în mult-dorita grăsime brună. „Kilogramele în plus pot fi pur şi simplu «topite», luptând astfel împotriva obezităţii”, spune profesorul Pfeifer.

Inhibă factorul de transcripţie

După îndelungi şi anevoioase căutări, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice un „comutator microARN” la şoareci, ce joacă un rol important în funcţionarea celulelor de grăsime brună. Cercetătorii au analizat un comutator anume, intitulat microARN 155. Acesta inhibă un anumit factor de transcripţie ce gestionează funcţionarea celulelor de grăsime brună. Profesorul şi cercetătorii au descoperit că atunci când acest microARN este foarte activ, diferenţierea celulelor de grăsime brună este blocată. Atunci când factorul de transcripţie este mai puternic însă, grăsimea brună este produsă într-o cantitate mai mare, acest lucru stimulând arderea grăsimilor în organism.

Persoanele supraponderale prezintă un nivel ridicat al său

Cercetătorii au observat că persoanele supraponderale prezintă un nivel ridicat al microARN-ului 155, iar acest lucru corespunde rezultatelor sesizate în rândul animalelor. „Atunci când am înjumătăţit nivelul de microARN 155 la şoareci, aceştia aveau mult mai multă grăsime brună în corp decât şoarecii din grupul de control, transformând chiar grăsimea albă în grăsime brună. Cât timp există suficient microARN 155 în corp, producţia de grăsime brună este blocată”, a explicat unul dintre cercetătorii implicaţi în acest studiu.

PONT. Această descoperire reprezintă un punct de start pentru conceperea unor medicamente pentru combaterea obezităţii.

Add comment


Security code
Refresh