Main menu

header

cotnari wide

616 3 1de Dana Georgescu

Ați încercat până acum tot felul de regimuri de slăbit, însă după terminarea dietelor ați pus la loc toate kilogramele pierdute? Nu sunteți singura persoană care se confruntă cu această situație ce pare fără rezolvare. O speranță vine însă de la oamenii de știință. Ei au aflat recent răspunsul mult căutat de cei care se luptă cu această problemă numită generic efect „yo-yo”: tendința de a pune la loc, într-un timp foarte scurt, kilogramele eliminate după un regim de slăbit poate fi cauzată de schimbările apărute în cadrul microbiomului intestinal, acele trilioane de microorganisme care trăiesc în tractul digestiv.

O problemă foarte des întâlnită

Cercetătorii au descoperit, în cadrul testelor de laborator, că schimbările produse în microbiomul intestinal al unui organism obez în perioada în care acesta pierde din greutate pot persista luni în șir, acest lucru contribuind la accelerarea îngrășării după încheierea dietei. Fenomenul ar putea explica de ce atât de multe persoane eșuează în încercarea de a-și menține greutatea dorită în urma unui regim de slăbit - și ajung chiar la o greutate mai mare decât cea inițială. Eran Segal și Eran Elinav de la Institutul de Științe Weizmann din Israel au declarat că, deși au fost realizate progrese semnificative în ceea ce privește studiul obezității și al cauzelor acesteia, îngrășarea recurentă este puțin înțe- leasă. „Oamenii încep diete și continuă să eșueze. Este o problemă foarte des întâlnită. Până la 50% dintre persoanele obeze prezintă acest model recurent”, a declarat Segal pentru Reuters.

Schimbările din microbiomul intestinal durează luni în șir

În încercarea de a afla motivul pentru care acest lucru se întâmplă, Segal și Elinav au realizat experimente pe șoareci de laborator, pe care i-au trecut prin cicluri de diete bogate în grăsimi intercalate cu perioade de diete sărace în grăsimi. Astfel, ei au aflat că microbiomul intestinal al șoarecilor care au pierdut din greutate fusese modificat, iar schimbările s-au menținut multe luni și au condus la îngrășarea rapidă după ce animalele au fost trecute pe o alimentație bogată în grăsimi. Pentru a testa această teorie, oamenii de știință au transferat microbiom intestinal ce suferise modificări în corpul unor șoareci care nu fuseseră expuși la dieta de tip „yo-yo”. S-a observat și în acest caz o creștere în greutate rapidă și excesivă, însă numai după ce rozătoarele au primit alimente bogate în grăsimi. „Microbiomul nu este suficient pentru a produce acest efect (n.r. - creșterea rapidă în greutate), ci combinația de dietă plus microbiom”, a explicat Segal.

Este recomandat tratamentul „postbiotic”, bazat pe flavonoide

Cercetătorii israelieni nu au aflat cum funcționează cu exactitate acest mecanism, însă, analizând în profunzime microbiomul, au descoperit că printre schimbările-cheie care se petreceau în corpul șoarecilor se evidenția o reducere a nivelurilor de compuși numiți flavonoide din tractul intestinal. Ca urmare, specialiștii au concluzionat că un tratament „postbiotic” bazat pe flavonoide ar putea ajuta la împiedicarea luării în greutate în urma unui regim de slăbit. Echipa de cercetători încearcă în prezent să afle dacă microbiomul intestinal uman răspunde într-un mod similar cu cel al șoarecilor. În caz afirmativ, susțin ei, pot fi dezvoltate tratamente pentru anihilarea modificărilor suferite de microbiom în timpul unei diete, astfel încât silueta va putea fi menținută mai ușor.

Probiotice şi postbiotice

Potrivit Gutspace.com, postbioticele sunt produși secundari ai metabolismului microorganismelor probiotice. Inițial, oamenii de știință au crezut că postbioticele nu sunt decât reziduuri ale activității probioticelor în organism, însă noi cercetări au scos la iveală că reprezintă un factor-cheie pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos. Acest lucru face ca în prezent să se efectueze numeroase cercetări asupra importanței postbioticelor și a celor mai bune metode prin care se poate profita de pe urma lor. Alimentele cel mai bogate în probiotice (și nu numai) - microorganisme vii regăsite și în flora intestinală care s-au dovedit a fi capabile să îmbunătățească și să mențină sănătatea digestivă - sunt: ceaiul kombucha (o colonie de cel puțin 12 specii de microorganisme, enzime, bacterii și drojdii care conviețuiesc în simbioză), murăturile, iaurtul, chefirul, laptele bătut, brânza de vaci fermentată, laptele de soia, kimchiul, algele, soia fermentată din tempeh, tamari și miso și extractele de drojdie.