Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

de Claudia Stan

Mulţi dintre noi nu ne dăm seama cât de norocoşi putem fi numai pentru faptul că suntem sănătoşi şi realizăm importanţa acestui lucru doar atunci când suntem direct afectaţi. Oamenii cu handicap ne oferă, de multe ori, adevărate lecţii de viaţă, cu voinţa şi cu seninătatea de care dau dovadă. Printre aceştia se află şi o tânără din Sighetul Marmaţiei, Adela (foto), care s-a născut cu o malformaţie în urma accidentului nuclear de la Cernobîl. Tehnicienii de la Centrul de Protezare „Rosal Ortopedic” Cernica, în frunte cu domnul Dan Fridrich, directorul de producţie, au ajutat-o să ducă o viaţă normală.

„Rosal Ortopedic” i-a îndrumat primii paşi spre o viaţă normală
Centrul de Protezare „Rosal Ortopedic” de la Cernica ajută persoanele cu handicap locomotor să facă primii paşi spre o viaţă nouă, iar Dan Fridrich, alături de toată echipa, se ocupă îndeaproape de toate cerinţele pacienţilor, dându-le în acelaşi timp şi sfaturi despre cum să depăşească situaţia delicată în care se află. Despre tânăra maramureşeancă ne povesteşte, cu blândeţea unui părinte şi priceperea unui profesionist, însuşi Dan Fridrich: „Adela este un caz la care am lucrat de când avea 1 an. Venea împreună cu părinţii de la Sighetul Marmaţiei la Bucureşti ca să-şi facă proteză la «nenicu’ Dan», cum îmi spunea ea. S-a născut cu un picior malformat, din cauza accidentului nuclear de la Cernobîl, iar protezarea sa a fost întotdeauna o problemă, din cauza diferenţei mari de femur, în timp ce laba piciorului era deformată. Dacă în trecut avea o lăbuţă la picior ce semăna mai degrabă cu o terminaţie osoasă, după o operaţie, bontul devenise ca un ţăruş, iar axa nu era corectă. Noi am luat mulajul de la început până la sfârşit, pentru a-i face Adelei o proteză de calitate şi cu care să se simtă confortabil. Pentru noi contează rezultatul final, vrem să vedem copilul mergând”.

Studentă la Masterul de Informatică în Cluj
„Acum i-am făcut o proteză performantă cu lanier siliconic livrat  special din Statele Unite ale Americii, pe care l-am putut aduce la dimensiunile fetei. De asemenea, am realizat o cupă din fibră de carbon, ce a avut la bază o cupă interimară dintr-un material termorezistent şi transparent, pentru a vizualiza mişcările. Acest lucru este deosebit de important, deoarece ne ajută să facem retuşurile corect. Adela este foarte mulţumită de rezultate şi merge foarte bine. Vă spun sincer că mă mândresc cu acest copil, pentru că nu a abandonat nicio clipă. Mi-a adus bucurie în suflet pentru faptul că s-a integrat atât de bine în societate, iar părinţii au făcut-o să se simtă un copil normal şi au pus-o la treburi gospodăreşti. Adela este un copil-minune, acum este studentă la Masterul de Informatică în Cluj şi îşi trăieşte viaţa absolut normal. Este minunat să vezi cum oameni fără speranţă pleacă din centrul nostru plini de viaţă! Să-i văd mergând, să văd că rezultatele noastre sunt apreciate este cea mai mare satisfacţie”, ne povesteşte plin de emoţie Dan Fridrich.

„Este minunat să vezi cum oameni fără speranţă pleacă din centrul nostru plini de viaţă! Să-i văd mergând, să văd că rezultatele noastre sunt apreciate este cea mai mare satisfacţie” (Dan Fridrich, director producţie „Rosal Ortopedic”)

Add comment


Security code
Refresh