Main menu

header

Mâna cea caldă a Mariei Magdalena, apostol al Apostolilor

546 22 1de Carmen Ciripoiu

De la femeia fără evlavie la cea plină de credință, de la păcat la sfințenie, de la durere la slavă. Acestea au fost extremele Mariei Magdalena, celebrată întâi de toate în Liturghie, apoi în predicile și comentariile părinților, fiind numită apostol al Apostolilor. Cine a fost Maria Magdalena și unde-și doarme somnul cel de veci vă spunem în rândurile de mai jos.

Mănăstirea Radu Negru, ocrotită de icoana Maicii Domnului

545 22 1de Carmen Ciripoiu

Despre Maica Domnului de la Mănăstirea Radu Negru nu se poate vorbi oricum. A stat mereu în umbra fiului său și a așteptat șapte decenii să ne poată privi, pentru ca apoi, neatinsă de vreme și deplin strălucitoare, să ne poată lăsa să-i adresăm cele mai ascunse și mai grele rugăminți. Și să se milostivească de sufletele noastre.

De la pictor de suflete la zugrav de icoane: Arsenie Boca

544 22 1de Carmen Ciripoiu

Văzător cu duhul, proroc, sfânt, Biciul lui Dumnezeu. Despre părintele Arsenie Boca e greu să povestești. A fost omul ales să aducă Raiul pe Pământ. Prin magia forței sale duhovnicești, a cuvântului, a picturilor realizate, a icoanelor de o frumusețe desăvârșită, în fiecare dintre acestea regăsindu-se ceva din duhul Sfinției Sale.

Lăcaşul Maicii Domnului şi al călugărului Gherontie: Mănăstirea Caraiman

543 22 1de Carmen Ciripoiu

Nu trebuie să-ți propui să ajungi la Mănăstirea Caraiman. Vei fi chemat de Maica Domnului. Iar dorința de a i te închina va fi atât de puternică, încât va deturna orice fel de plan. Iar tu, omule, de oriunde ești, vei înțelege că, odată ce-ai pus piciorul în această bucată de Rai, îți vei găsi împlinirea.

Picturile se pot transforma în rugăciuni Sfântul Evanghelist Luca, primul iconar al Maicii Domnului

542 22 1de Carmen Ciripoiu

O singură privire asupra icoanelor Sfântului Evanghelist Luca și înțelegi că pictura se poate transforma în rugăciune, putând întruchipa ardoarea, concentrarea, extazul. Totul e învăluit într-o mantie de taine sacre și constați de ce în ochii Maicii Domnului, serioși și gravi, bucuria învinge teama.

Cea mai iubită icoană a Moldovei: Sfânta Ana

541 22 1de Carmen Ciripoiu

În spațiul voievozilor de demult, între ziduri ca de cetate, în sfânta Mănăstire Bistrița din inima Moldovei, de peste 400 de ani o icoană de mari dimensiuni, ferecată în argint, nu contenește să vindece, să alunge duhurile necurate, să izbăvească din primejdii de moarte, să vindece copiii de boli grave, să le dăruiască prunci femeilor sterpe sau să reîmpace familii în prag de divorț și, nu în ultimul rând, să aducă ploaia. Este icoana mamei Maicii Preacurate, Sfânta Ana, ținând-o în brațe pe cea mai cinstită decât Heruvimii și mai fără de asemănare decât Serafimii, în fața căreia, de vei păși cu credință, orice suferință ia sfârșit.

Cel mai sexy bărbat al anului 1999 este un budist convins Richard Gere: „Viaţa este un proces de vindecare“

541 23 1de Gabriela Militaru

Cunoscut mai ales ca partener al Juliei Roberts în filme precum „Frumușica” sau „De bunăvoie şi nesilită de nimeni”, Richard Gere a devenit cunoscut publicului ca fiind unul dintre actorii care și-au manifestat un interes constant pentru budism. Căsătorit pentru câțiva ani cu Cindy Cawford la începutul anilor ’90, actorul a avut până de curând o relație de lungă durată cu actrița Carey Lowell, alături de care are un fiu căruia i-au dat un nume tibetan, Jigme. De fapt, mai mult sau mai puțin vizibil, actorul, care a câștigat un Glob de Aur pentru rolul din „Chicago”, și-a trăit aproape întreaga viață studiind și aplicând învățăturile tibetane.

Bisericile vechi, taina ascunsă a Bucureştiului

540 22 1de Carmen Ciripoiu

Resemnate și stinghere ca niște bătrâni împăcați cu sine, cu opreliști și încercări din cele mai ciudate, bisericile istorice ale Bucureștiului poartă cu sine greutatea sutelor de ani, urma sfântă a icoanelor de hram, și tac. Dar rugăciunile, rostite în tăcerea lor, nu se vor opri până la sfârșitul lumii.

Prima capodoperă a lui Nicolae Grigorescu: Mănăstirea Zamfira

538 22 1de Carmen Ciripoiu

Îmbrăcată în straie albe ca o mireasă în ziua nunții, impozantă, înconjurată de un brâu de chilii modeste şi totdeauna împrospătate cu flori. Așa arată Mănăstirea Zamfira, un loc idilic de început de lume, unde smerenia se împletește cu rugăciunea și cu nețărmurita iubire pentru Domnul și pentru toate ale sale.

Şerpii Maicii Domnului din Kefalonia, miracol creştin inexplicabil

538 22 1de Carmen Ciripoiu

Nu este o întâmplare că cele mai multe minuni aparțin Maicii Domnului. Ea reprezintă nădejdea fără sfârșit, Preasfânta și totodată Cea căreia îi poți spune cele mai ascunse dorințe și rugăminți. Trebuie doar să ai răbdare, și toate se vor împlini. Dar poate că nicio minune a Fecioarei Maria nu se compară cu cea a apariției șerpilor dintr-o mică insulă din Grecia, numită Kefalonia, care are loc în fiecare an la 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Un moment unic, care înfricoșează și cucerește în același timp.

Destinul special al capului voievodului Mihai Viteazul de la Mănăstirea Dealu

537 22 1de Carmen Ciripoiu

Lumină. Frumusețe. Grație. În cel mai creștin sens: Mănăstirea Dealu. Un loc unde nu s-a oglindit doar liniștea cerului, ci și valurile tulburi prin care a trecut omenirea. Dar duhul locului a știut dintotdeauna să împace sufletele oamenilor.