Main menu

header

Avertisment pentru cei care vor să practice în siguranţă sporturi de iarnă Medic ortoped Vlad Predescu: „Urcaţi pe schiuri doar dacă aveţi două luni de antrenament fizic intens înainte“

710 12 1de Valeria Roman şi Daniel Alexandrescu

Schiul nu este ca mersul pe bicicletă, de aceea este bine să acordați o atenție deosebită acestui sport dacă ați început să vă planificați deja vacanța de iarnă pe pârtie. Medicii ortopezi vin cu sfaturi pentru cei care practică această activitate, o accidentare însemnând o adevărată traumă. Ca să nu riscați să ajungeți pe patul de spital cu rupturi ligamentare severe, care necesită ulterior o recuperare îndelungată, specialiștii ne recomandă că ar fi ideal un antrenament temeinic de pregătire înainte de a lua contact cu stratul de zăpadă. Am stat de vorbă cu doctor Vlad Predescu (medalion), medic primar ortopedie-traumatologie, doctor în științe medicale și șef de lucrări la UMF „Carol Davila”, care ne-a explicat ce se poate întâmpla dacă urcăm pe schiuri complet nepregătiți.

Read more: Avertisment pentru cei care vor să practice în siguranţă sporturi de iarnă Medic ortoped Vlad...

Invenţii medicale revoluţionare

710 13 1de Roxana Istudor şi Florinel Dumitru

Aplicațiile tehnologiei de ultimă generație în lumea medicală par să nu aibă limite. Dintre invențiile ultimei perioade se remarcă unele care ar fi putut părea imposibile cu doar o generație în urmă.

Read more: Invenţii medicale revoluţionare

Encefalita letargică, maladia care a rămas învăluită în mister

709 12 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Apărută sub formă de epidemii în cea de-a doua jumătate a Primului Război Mondial, dar și în următorii zece ani după acesta, encefalita letargică a rămas și acum o boală învăluită în mister. Cât privește etiologia maladiei, aceasta nu a putut fi precizată de nimeni, chiar dacă mulți cercetători presupun că de vină ar fi un virus filtrant, despre care se crede că ar fi, de fapt, virusul gripei.

Read more: Encefalita letargică, maladia care a rămas învăluită în mister

Tratarea dinţilor în timpul sarcinii se face cu precauţie Medic stomatolog Alina Radu: „Anestezia poate declanşa travaliul şi naşterea prematură“

709 13 1de Valeria Roman şi Adrian Barna

Chiar dacă există persoane care nu dau prea mare importanță problemelor stomatologice, medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că între ce se petrece în gură și întregul nostru organism există o legătură foarte strânsă. Studiile au demonstrat că anumite probleme de la nivelul cavității bucale reprezintă semnalul că în corp se petrec alte lucruri care ne pot afecta grav dacă nu sunt tratate la timp. Femeile însărcinate sau cele care doresc să rămână însărcinate ar trebui să acorde o atenție sporită igienei dentare și să se asigure că nimic nu le va îngreuna sarcina, iar despre acest subiect am stat de vorbă cu doctor Alina Radu (medalion), medic stomatolog la Clinica Fill Luxdent.

Read more: Tratarea dinţilor în timpul sarcinii se face cu precauţie Medic stomatolog Alina Radu: „Anestezia...

„Lunea fără carne“ a ajuns mişcare internaţională

709 14 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

La 14 ani de la lansare, mișcarea „lunea fără carne”, fondată de Sid Lerner împreună cu Școala de Sănătate Publică „Johns Hopkins Bloomberg”, s-a extins în 44 de țări și este promovată de personalități publice și celebrități de primă vizibilitate.

Read more: „Lunea fără carne“ a ajuns mişcare internaţională

Mâncarea fast-food inflamează căile respiratorii

709 14 1de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Consumul mâncărurilor de tip fast-food obișnuite, precum burgeri, nachos sau hot-dog, crește semnificativ riscul de a dezvolta astm, arată un nou studiu.

Read more: Mâncarea fast-food inflamează căile respiratorii

Boala mileniului trei, provocată de viaţa nesigură şi agitată Atunci când grijile se intensifică, creierul încearcă să vă protejeze prin apariţia lipsei de concentrare

709 18 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Sunteți mereu cu gândul la concediu? Din ce în ce mai mult nu vă puteți aduna gândurile? Începeți o mie de lucruri, dar nu terminați niciunul, iar munca a început să vă fie afectată? Specialiștii au afirmat la unison că lipsa de concentrare e o boală, provocată de viața agitată, nesiguranță, informațiile pe care le primiți zi de zi. Iar atunci când creierul nu mai poate să răspundă la stimuli, e necesar să fie luate urgent măsuri.

Read more: Boala mileniului trei, provocată de viaţa nesigură şi agitată Atunci când grijile se intensifică,...

Yulissa Arescurenaga, primul instructor de zumba cu sindrom Down

708 12 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Când nu dansează pe scenă, Yulissa Arescurenaga predă zumba în orașul San Francisco. Este un unicat printre instructorii care inițiază amatorii în aceste mișcări latine, pentru că este singura persoană din lume cu sindrom Down care a reușit această performanță.

Read more: Yulissa Arescurenaga, primul instructor de zumba cu sindrom Down

Stiri sanatoase

Insomnia nu scurtează viaţa

Unul dintre cele mai ample studii realizate vreodată pe tema legăturii dintre insomnie și durata vieții a generat rezultate menite să pună la îndoială numeroase teorii anterioare: lipsa somnului nu scurtează răstimpul existenței. Potrivit specialiștilor de la Universitatea Flinders, din Adelaide, Australia, după analizarea observațiilor derulate pe impresionantul număr de 36 de milioane de subiecți din toată lumea, s-a constatat că, deși lipsa cronică a somnului poate duce la boli grave, cum sunt depresia, diabetul sau demența, în sine, această problemă nu este cauzatoare de mortalitate prematură. (C.P.)

Read more: Stiri sanatoase

Medic Rareş Simu: „Iridoscopul citeşte în ochi starea de sănătate a pacientului“

708 14 1de Adina Mandiuc şi Daniel Alexandrescu

Doctor Rareș Simu (medalion), medic specialist alergolog și imunolog la Centrul de Sănătate Armonia, își evaluează de câțiva ani pacienții și cu ajutorul iridoscopului. O investigație neinvazivă și foarte eficientă, care oferă informații consistente despre starea generală de sănătate a pacientului, ajutând medicul să descopere cauzele profunde ale bolilor care-i aduc pe oameni în cabinetul său. Pare simplu la prima vedere - o fotografie a irisului introdusă într-un soft care evidențiază modificările de culoare și de textură - însă specialistul atrage atenția că este foarte importantă experiența medicului care face interpretarea informațiilor astfel obținute.

Read more: Medic Rareş Simu: „Iridoscopul citeşte în ochi starea de sănătate a pacientului“

S-a lansat ceasul care face şi EKG

708 15 1de Luana Mare şi Adrian Barna

O nouă invenţie în domeniul gadgeturilor ar putea salva în viitor viaţa multor pacienţi cu probleme cardiace. Un ceas de mână produs de compania Apple, dotat cu un ecran mai mare decât modelele anterioare, a fost prevăzut cu un senzor ce poate realiza prin intermediul unei aplicaţii o electrocardiogramă în mai puţin de un minut.

Read more: S-a lansat ceasul care face şi EKG