Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

Anual, 3 din 100.000 de oameni au nevoie de transplant de măduvă

621 12 1de Cătălina Tăgârță şi Cristian Blănuţă

Dacă până în urmă cu ceva ani majoritatea pacienților români pentru care singura speranță la viață era transplantul plecau în străinătate să se trateze, ușor-ușor, au început să prindă curaj și specialiștii de la noi. În România, în 2015 erau realizate 237 de transplanturi de celule stem hematopoietice, potrivit Agenției Naționale de Transplant, cele mai multe dintre aceste proceduri fiind făcute pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice.

Alimente pro şi contra în caz de stres

621 14 1de Roxana Istudor şi Cristian Blănuţă

Stresul este o parte din viața omului contemporan și, până la o limită, organismul este programat să-i facă față. Dar atunci când factorii care îl provoacă depășesc o anumită limită, tensiunile se acumulează și duc la afecțiuni pe care mulți oameni le agravează prin obiceiul de a adăuga stres în plus cu alimente nepotrivite și în cantități prea mari.

Primăvara, când plouă mult şi sunt temperaturi schimbătoare, frigul şi răceala vin de la... picioare Alegeţi încălţăminte cu caracteristici de impermeabilitate şi respirabilitate!

621 22 1de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea

Plictisiți de iarnă până peste cap, cum se arată puțin razele soarelui, oamenii renunță imediat la hainele groase. Înlocuiesc paltoanele cu geci subțiri de primăvară, păstrând eșarfe colorate la gât și pletele în vânt, însă o greșeală pe care o fac mulți este aceea că trec direct de la bocanci la balerini sau pantofi decupați. Chiar dacă de cele mai multe ori în miezul zilei este cald, dimineața și seara, temperaturile se mențin scăzute, iar frigul vă va lua prin „surprindere”, de la extremități, îmbolnăvindu-vă imediat. Așadar, chiar dacă sunteți tentați să scăpați mai repede de cizmele grele și obositoare, nu vă lăsați înșelați de temperaturile schimbătoare și protejați-vă picioarele cât puteți de bine!

Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, celebrată anul acesta la 17 martie, specialiştii transmit populaţiei mesajul: „Dormind bine, preţuieşti viaţa“

620 12 1de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea

Tulburările de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții a 45% din populația planetei. Somnul este esențial pentru sănătate, fiind indispensabil pentru funcționarea organismului la maximă capacitate fizică și mintală. Printre consecințele pe termen scurt ale unui somn deficitar se numără dificultățile de învățare și de concentrare. Pe termen lung, lipsa somnului este asociată cu probleme precum obezitatea, diabetul și slăbirea sistemului imunitar.

Premieră în medicina privată din România: Robotul daVinci SI operează mai precis decât mâna chirurgului

620 14 1de Cătălina Tăgârţă şi Alexandru Filcu

Chirurgia asistată de robot, numită și „chirurgie robotică”, presupune utilizarea unui sistem revoluționar care include un braț dotat cu o cameră de înaltă rezoluție și mai multe brațe mecanice cu instrumente chirurgicale. Acestea sunt deosebit de flexibile și sunt conectate la o consolă computerizată, care este acționată de chirurg. Așezat la consola poziționată lângă masa de operație, medicul controlează cu o siguranță sporită brațele robotului, beneficiind de o imagine 3D mărită, de înaltă rezoluție. Primul centru privat de chirurgie robotică din România funcționează din luna martie la Spitalul Sfântul Constantin din Brașov, odată cu instalarea robotului chirurgical daVinci SI.

Obezitatea declanşează 11 tipuri de cancer

de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte

Persoanele care suferă de obezitate prezintă un risc mai mare de a deceda din cauza mai multor tipuri de cancer, printre care cel de sân, ovarian, al rinichilor, al pancreasului, de colon, rectal și al măduvei osoase, arată un studiu recent citat de „Reuters”. Per total, cercetarea a evidențiat dovezi puternice ale conexiunii dintre obezitate și 11 tipuri de cancer. În condițiile în care rata obezității este de peste două ori mai mare decât cu doar o generație în urmă, specialiștii semnalează faptul că îmbolnăvirile de cancer ar putea exploda.

Clişee „medicale“ desfiinţate de cercetători

620 18 1de Roxana Istudor şi Claudiu I.

Mult timp propovăduite ca fiind reguli de bază pentru sănătate, multe reguli ce păreau „de aur” au fost desființate de cercetări de ultimă oră. Una câte una, informații pe care oamenii s-au străduit să le rețină și să le introducă în rutina zilnică pică testul cercetărilor avansate.

Medic ginecolog Corina Buşe: „50%-80% din populaţia activă sexual se infectează cu tulpini de HPV“

619 12 1de Monica Beleneş

Cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporţie de 80% prin testarea regulată în cadrul programelor organizate de screening. Iar vaccinarea împotriva virusului papilloma uman conferă protecţie împotriva dezvoltării acestei boli. Aşa că, dacă nu aţi fost de mai bine de un an la un control, nu v-aţi făcut Testul Babeş Papanicolau sau sunteţi la începutul vieţii sexuale programaţi-vă cât mai curând la un medic ginecolog. Corina Buşe (medalion), medic primar de obstetrică-ginecologie la Donna Medical Center, vă explică de ce e indicat să nu vă neglijaţi şi ce se întâmplă dacă faceţi acest lucru.

Slăbind, preveniţi şi îmbolnăvirea rinichilor

619 14 1de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea

Aveţi tensiunea arterială crescută? Suferiţi de diabet? Sunteţi supraponderal? Fumați? Aveţi peste 50 de ani? Există în familie cazuri de boli de rinichi? Dacă răspunsul dumneavoastră este DA la cel puțin una dintre întrebările amintite, nu omiteţi să verificaţi sănătatea rinichilor efectuând un examen de urină sau determinându-vă creatinina serică printr-un simplu test de sânge! E mult mai ușor să preveniți decât să tratați!

Stiri sanatoase

Sportul în timpul sarcinii scade riscul de preeclampsie

Efectuarea de exerciții fizice în timpul sarcinii poate fi un mod eficient pentru ca gravidele să își reducă riscul de diabet, hipertensiune și alte complicații, cum ar fi cel de preeclamsie, potrivit unui studiu efectuat în SUA. Cercetarea a fost realizată pe femei gravide obeze, cu un indice de masă corporală (IMC) de cel puțin 30. Nivelul normal pentru IMC (raport dintre greutate și înălțime) e de 18,5-24,9. De asemenea, s-a observat o scădere a numărului de cazuri de nașteri premature și de moarte neonatală. (D.G.)

Drunkorexia, noua boală a tinerilor

Obsedați de siluetă, tinerii adulți ai începutului de mileniu trei recurg în număr tot mai mare la un obicei care îi poate îmbolnăvi grav și chiar ucide: bulimie combinată cu consumul de alcool, atrage atenția foodandnutrition.org. Numită „drunkorexie”, această adevărată maladie constă în restricționarea la maximum a hranei, în paralel cu exerciții fizice în exces care „să facă loc” unor cantități mari de alcool. Deși nu este o modă nouă, s-a răspândit îngrijorător, în special în campusuri, printre studenți. (R.I.)

Trecerea la ora de vară atacă inima

Efectele trecerii la ora de vară sunt mai serioase și mai profunde decât s-ar crede, notează Reuters. Astfel, potrivit specialiștilor, în ziua în care se face această trecere se înregistrează mult mai multe atacuri de cord, un număr sporit de accidente rutiere, iar productivitatea muncii este mult diminuată. Chiar și sentințele pe care le dau judecătorii s-au dovedit cu 5% mai aspre în ziua cu pricina. „Studiile noastre arată că orice mică schimbare în ritmul de somn are urmări serioase”, afirmă Amneet Sandhu, de la Universitatea Colorado. (R.I.)

Secretul menţinerii sănătăţii creierului: o viaţă socială activă

Socializarea cu cât mai multe rude și prieteni ajută la menținerea unei minți agere pe măsură ce organismul înaintează în vârstă, conform unui raport realizat de American Association of Retired Persons (AARP) și Global Council on Brain Health (GCBH). Acesta analizează beneficiile sociale ale deținerii unui animal de companie, modul cum comunitățile de prieteni de aceeași vârstă pot impulsiona relațiile sociale, cum relațiile apropiate sunt benefice atât în plan fizic, cât și mental și cum rețelele de socializare, inclusiv Facebook și Skype, îi ajută pe cei în vârstă să mențină legăturile sociale. Aproape patru din zece adulți cu vârsta de 40 de ani sau peste declară că nu au legături sociale, aceştia raportând și probleme de sănătate mentală. (D.G.)

Voluntarii sunt mai sănătoşi şi mai tineri

Activitatea de voluntariat este asociată cu o stare mai bună de sănătate și o prelungire a tinereții, afirmă specialiștii de la Universitatea Ghent, citați de sciencedaily.com. Mai exact, cei care practică voluntariatul s-au dovedit a fi într-o stare de sănătate mult mai bună decât cei care nu fac acest lucru, prin menținerea activității fizice și cognitive (care previn sedentarismul și demența), precum și prin eliberarea hormonilor oxitocină și progesteron, care reglează stresul și inflamațiile. (R.I.)

Bolile epocii moderne concurează cu diabetul şi tensiunea arterială

619 22 1de Monica Beleneş şi Alexandru Brădescu

Faţă de acum un veac, omenirea a evoluat şi tot timpul suntem înconjuraţi de noutăţi. Putem cumpăra orice, bani să avem, pentru că magazinele fizice şi virtuale sunt pline. Dar oare putem spune acelaşi lucru şi despre sănătate? Conform studiilor de specialitate, suntem o societate tot mai bolnavă. La vremuri noi, şi boli noi. Diabetul, hipertensiunea arterială sau chiar infarctul sunt deja nişte maladii banale, care pierd teren în faţa celor la modă ale noii civilizaţii. Dar haideţi să vedem cu ce ne confruntăm.