Main menu

header

535 15 1de Gabriela Niculescu

Infecţia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infecţii transmise pe cale sexuală, până la 80% dintre persoanele active din punct de vedere sexual contactând o astfel de infecţie la un moment dat în viaţă. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzând diverse afecţiuni, de la negi la cancer de col uterin. Doctor Silviu Istoc (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul departamentului de medicină materno-fetală şi chirurgie ginecologică minim invazivă, de la Spitalul Medicover, ne-a oferit informațiile necesare prevenirii și tratării acestor infecții.

„Infectează epiteliul cutanat şi se formează negi”

535 15 2- Ce sunt Virusurile Papiloma Umane?

- Sunt virusuri mici, care infectează epiteliul cutanat şi cauzează negi (condiloame). Există două tipuri de HPV: virusurile nononcogenice, cu risc scăzut, şi virusurile cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase. Tipurile din prima categorie pot cauza leziuni benigne sau minore la nivelul celulelor cervixului, condiloame genitale şi leziuni laringeale. Virusurile Papiloma Umane cu risc ridicat pot cauza anomalii grave la nivelul celulelor cervixului, aceste anomalii fiind precursoarele cancerului de col uterin.

- Cum se transmite HPV?

- Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoană infectată, chiar dacă aceasta prezintă sau nu simptome, iar manifestările infecţiei pot apărea şi peste ani de la momentul infestării. Există o serie de factori care au legătură cu persistența infecţiilor cu HPV oncogene în cazul femeilor, precum numărul mare de sarcini, fumatul, alimentaţia deficitară, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar şi existenţa altor infecţii cu transmitere sexuală. De asemenea, există şi alţi cofactori care pot face ca infecţia cu HPV să progreseze spre cancer, precum infecţia simultană cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau încărcătura virală mare.

- Care sunt simptomele infestării cu acest virus?

- Manifestările clinice ale infecţiei cu HPV includ condiloame anogenitale, leziuni precursoare cancerului de col uterin precum neoplazia intraepitelială cervicală, dar şi mai multe tipuri de cancer. Diferitele tipuri de HPV pot cauza negi în anumite părţi ale corpului. Spre exemplu, un tip de HPV cauzează negi plantar (la nivelul tălpii), în timp ce alte tipuri sunt responsabile pentru negii care apar pe faţă şi pe gât. Mai mult de 40 de tulpini ale virusului HPV afectează zona genitală.

„Infecţia persistentă cu tipurile 16 şi 18 poate duce la leziuni precanceroase”

535 15 3- Care este legătura concretă dintre infecţiile cu HPV şi cancerul de col uterin?

- La începutul anilor ’80 s-a demonstrat faptul că în celulele cancerului de col uterin există ADN HPV, iar în anii ce au urmat, studiile au arătat asocierea clară dintre HPV şi cancerul de col uterin. În cazul femeilor, o astfel de infecţie persistentă cu tipurile 16 şi 18 ale Virusului Papiloma Uman poate cauza leziuni precanceroase, care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin (pasajul dintre vagin şi uter). Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai întâlnit tip de cancer la femei. În afară de cancerul de col uterin, infecţia HPV este asociată şi cu alte tipuri de cancere mai rar întâlnite, precum cancerul de vulvă, de vagin, de anus, dar şi de penis, în cazul bărbaţilor. Printre primele simptome care anunţă cancerul de col uterin se regăsesc modificări semnificative ale secreţiei vaginale, prezența în cantitate mare sau cu urme de sânge, sângerarea vaginală, apariţia durerii în timpul contactului sexual, sângerarea cervixului în momentul contactului sexual sau în cel al inserării diafragmei, cât şi dureri nespecifice.

- Cum poate fi prevenită și tratată infecţia cu HPV?

- Transmiterea HPV poate fi redusă prin utilizarea prezervativelor în timpul contactelor sexuale, însă protecţia nu este completă, deoarece virusul se poate transmite şi prin contact cutanat la nivelul zonelor genitale. Cea mai sigură metodă de limitare a infecţiilor HPV este relaţia monogamă cu un partener neinfectat. Majoritatea femeilor infectate cu HPV se vindecă de la sine în șase până la 24 de luni, fără a şti vreodată că au avut acest virus. Multe dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin detectarea modificărilor precanceroase cu ajutorul Testului Papanicolau. Este recomandat ca femeile să efectueze Testul Papanicolau pentru cancer de col uterin la maximum trei ani de la începutul vieţii sexuale.

„Majoritatea femeilor infectate cu HPV se vindecă de la sine în şase până la 24 de luni, fără a şti vreodată că au avut acest virus“

„Infecţia HPV este asociată şi cu alte tipuri de cancere mai rar întâlnite, precum cancerul de vulvă, de vagin, de anus, dar şi de penis în cazul bărbaţilor“

„Tratarea se face în funcţie de tipul de infecţie“

- În cazurile în care depistarea se face târziu, ce soluții există?

- Tratarea cancerului de col uterin se poate face printr-o serie de metode, în funcţie de nivelul de avansare al bolii şi de tipul de infecţie. Histerectomia totală presupune scoaterea întregului uter, inclusiv a cervixului, în timp ce histerectomia radicală presupune îndepărtarea uterului, a cervixului şi a unei porţiuni din vagin, împreună cu alte ţesuturi din jur. Radioterapia este un alt tratament al cancerului, aceasta utilizând raze X cu energie mare pentru a distruge celulele tumorale. Chimioterapia este o altă variantă de tratament care constă în utilizarea substanţelor farmaceutice pentru oprirea creşterii celulelor canceroase prin distrugerea lor sau prin oprirea diviziunii. Totuşi, pentru a creşte şansele de vindecare completă şi definitivă, este important ca tratamentul să înceapă în stadiile incipiente, de aceea se recomandă controlul periodic la medic, împreună cu efectuarea regulată a Testului Papanicolau.

Add comment


Security code
Refresh