Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

538 14 1de Gabriela Niculescu

Căldurile extreme obligă la măsuri extreme, iar acest lucru nu este prea sănătos pentru organism. Una dintre aceste măsuri, tentaţia de a petrece prea mult timp în dreptul aparatelor de aer condiţionat setate pe temperaturi scăzute, vă poate duce din vacanţă direct la doctor, cu dureri acute la nivelul coloanei vertebrale, avertizează doctor Mihaela Proicea (medalion), managerul Clinicii Bio Ortoclinic.

„Multe dintre afecțiuni sunt amplificate de senzația de rece”

538 14 2Nicio persoană nu este imună la expunerile repetate la curenţii reci produşi de aparatele de aer condiţionat, cu atât mai puţin dacă are afecţiuni ale coloanei. Conform specialistei, atât persoanele sănătoase, cât şi cele care se confruntă frecvent cu dureri de spate e bine să evite să petreacă prea mult timp în încăperi cu temperaturi scăzute, și nu doar din cauza faptului că ar putea răci. „Multe dintre afecțiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzația de rece, și cum în această perioadă caniculară în majoritatea locurilor în care mergem, fie magazine, centre comerciale, locuri de servit masa ori mall-uri, temperatura este menţinută artificial cu cel puţin zece grade Celsius sub valorile exterioare, corpul se resimte din plin, chiar dacă în acele momente senzaţia pe care o percepe este cât se poate de plăcută. Aerul rece este unul dintre factorii destabilizatori ai sistemului vertebral, pe lângă traumatism, dehidratare, postură corporală incorectă, lipsă de substanţe minerale”, a declarat doctor Mihaela Proicea.

„Pot fi directe sau radiate”

Doctorul susţine că printre afecțiunile agravate de frig se numără: discopatia, scolioza, spondiloza, lombosciatica, lumbago și cifoza. Problemele de la nivelul coloanei debutează cu modificări ale proprietăţilor fizico-chimice ale discurilor intervertebrale, care pierd din grosime şi din mobilitate. Mai mult, se schimbă conturul suprafeţei articulare, muşchii şi ligamentele devin flasce şi mai puţin elastice apoi, apare faza instabilităţii. Vertebrele se vor mişca mai mult decât trebuie sau decât se întâmplă în mod normal, mişcarea antrenând după sine un efect de tip foarfece cu dureri şi scădere a mobilităţii corpului. Durerile de spate pot fi percepute direct în zona afectată, dar pot fi simţite şi în altă parte a corpului (radiate).

Decompresia şi hidratarea reechilibrează coloana

În cazul apariţiei durerilor provocate de expunerea la rece a coloanei, cele mai eficiente şi noninvazive tratamente constau în decompresie, mobilizare şi exerciţii fizice sub supraveghere de specialitate. Mai mult, hidratarea suficientă poate susţine recuperarea în astfel de blocaje, asociată cu odihnă.

Add comment


Security code
Refresh