Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

de Dana Purgaru

Frecventarea unor spații verzi, cu multă vegetaţie, și albastre, în care predomină apa, are efecte extrem de benefice asupra sănătății mintale și fizice. Aceste locuri au fost denumite de o echipă de cercetători americani şi canadieni „peisaje terapeutice”. Oamenii de ştiinţă au atras atenţia că trebuie să se acorde importanţă nu numai amenajării de locuri de joacă pentru copii, ci şi amenajării unor spații verzi și albastre în mediul urban și semiurban pentru seniori. Acestea contribuie la o îmbătrânire în stare fizică și mintală bună și la o atitudine pozitivă în general.

Grefele de uter, o şansă pentru femeile care vor să fie mame

Marea Britanie va fi cea de-a doua ţară care va lansa, începând de anul viitor, primul test clinic de transplant de uter din această ţară, ce ar urma să fie efectuat pe zece femei. Candidatele au fost alese în funcţie de trei criterii: vârsta între 25 și 38 de ani, relația de cuplu stabilă și starea foarte bună de sănătate. Această intervenţie oferă o opțiune viabilă pentru femeile care nu au altfel nicio șansă să își poarte propriul copil. În Suedia, o femeie a născut anul trecut după ce a fost supusă unei grefe de uter.

Celulele stem pot suprima degenerescenţa maculară

Un prim pacient a fost tratat în Marea Britanie în cadrul unui studiu referitor la un nou tratament derivat din celulele embrionare stem destinat pacienților cu o afecțiune care provoacă orbirea, degenerescența maculară în varianta „umedă”. Oamenii de știință care susțin utilizarea celulelor stem embrionare consideră că acestea ar putea transforma medicina, furnizând tratamente împotriva orbirii, diabetului juvenil sau vătămărilor grave. Dar criticii obiectează că acestea sunt recoltate de la embrionii umani.

„Inima frântă“ nu este un mit

Cu ocazia Zilei mondiale a inimii, marcată la 29 septembrie, câțiva cardiologi au încercat să descifreze patologia cardiacă legată de stres, altfel spus „inima frântă” sau „tako tsubo”. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că „inima frântă” nu este un mit, ci un sindrom uneori mortal. Durerea din dragoste poartă numele de cardiomiopatie de stres şi se pare că ar afecta anual 2% dintre pacienții-victime ale unor atacuri cardiace. Majoritatea sunt femei (80%) de peste 60 de ani, care au trecut printr-o despărțire, decesul unei persoane apropiate sau pur și simplu printr-un mare stres emoțional.

Add comment


Security code
Refresh