Main menu

header

589 14 1de Cătălina Tăgârță

V-a trecut vreodată prin minte că suferințele digestive pot avea legătură cu psihicul? Doctor Natasha Campbell-McBride, originară din Rusia și stabilită în Marea Britanie în urmă cu 20 de ani, unde a înființat Clinica de Nutriție din Cambridge, a studiat în profunzime acest aspect, împinsă fiind de o problemă familială. Așa a luat naștere cartea „Sindromul GAPS - Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice”, cea mai cunoscută lucrare despre autism.

O patologie cu proporții epidemice

În momentul în care a devenit mamă, iar fiul său a fost diagnosticat cu autism, doctor Natasha Campbell-McBride, medic licențiat în nutriție și neurologie, a început să studieze cauzele acestei boli și a descoperit că nutriția joacă un rol decisiv în procesul de recuperare. Cu foarte multă determinare, ea a reușit să îl salveze pe fiul său din „ghearele” bolii. Metoda folosită o pune în practică în prezent la clinica sa din Cambridge, unde tratează copii și adulți cu autism, tulburări neurologice, digestive și imunitare. Experiența, cunoștințele și observațiile sale clinice sunt reunite în cadrul cărții „Sindromul GAPS - Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice”. „Asistăm la o veritabilă epidemie de autism ce cuprinde întreaga lume”, semnalează încă de la începutul cărții doctor Natasha Campbell-McBride.

Incidența a crescut, 1 din 78 de copii este afectat

589 14 2În urmă cu aproximativ 20 de ani, în țările vestice, incidența autismului era în medie de un copil la 10.000. Acum, cele mai recente date de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta arată că, în lume, 1 din 78 de copii este diagnosticat cu autism. În România, conform datelor Ministerului Sănătății, în anul 2012 erau înregistrați circa 8.000 de copii cu tulburări din spectrul autismului, însă numărul real al acestora ajunge la 15.000 de persoane, care nu figurează în statisticile oficiale din cauza subdiagnosticării. Practic, în orice grădiniță și în orice școală din România există cel puțin un copil cu autism. Vestea bună este că autismul nu mai este considerat un diagnostic fără speranță. „Copiii diagnosticați astăzi sunt mult mai norocoși decât cei din urmă cu 15 ani, deoarece părinții din zilele noastre au acces la atât de multe informații, încât pot începe să îi ajute imediat. Părinții copiilor nou-diagnosticați nu mai au timp să deznădăjduiască - au prea multe de învățat!”, susține doctor Natasha Campbell-McBride.

Există o legătură strânsă între intestin și creier

Fiind ea însăși părintele unui copil care și-a revenit, autoarea britanică împărtășește prin intermediul cărții informații valoroase și bine documentate privind cauzele autismului și tratamentul natural care oferă mari șanse de recuperare copiilor cu tulburări din spectrul autismului. Doctor Campbell-McBride a descoperit că autismul și alte afecțiuni precum dislexia, dispraxia, ADHD, diferite tulburări de comportament și de învățare se întrepătrund și se suprapun cu boli aparent fără legătură, cum sunt alergiile, eczemele sau astmul. Există o suprapunere de aproximativ 50% între dislexie și dispraxie și de 30%-50% între ADHD și dislexie. Copiii cu eczeme grave în perioada de sugar prezintă un risc crescut de a dezvolta autism în următorii ani. Care este elementul comun al acestor afecțiuni? Sistemul digestiv al copilului ne poate da cheia asupra dezvoltării sale mintale. „Problemele psihologice își au originea în intestin”, susține specialista. Ea a denumit această condiție clinică Sindromul GAPS (Gut and Psychology Syndrome), tradus prin Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice.

Microbiomul este profund dezechilibrat

Pornind de la constatarea că toți copiii cu autism au tulburări digestive, uneori severe, Natasha Campbell-McBride demonstrează în paginile cărții că adevărata cauză a autismului nu se află în creier, ci în intestin. Motivul? Microbiomul intestinal al copiilor cu autism este profund dezechilibrat, iar din această cauză devine o sursă de toxicitate pentru întregul organism, inclusiv pentru creier. Neurotoxinele sunt produse de flora intestinală anormală a acestor pacienți, care apoi trec dincolo de peretele intestinal distrus și ajung la creier prin circulația sangvină.

„Adevărata cauză a autismului nu se află în creier, ci în intestin. Motivul? Microbiomul intestinal al copiilor cu autism este profund dezechilibrat, iar din această cauză devine o sursă de toxicitate pentru întregul organism“ (doctor Natasha Campbell-McBride)

Detoxifiind corpul, dispare toxicitatea

Dieta GAPS, pusă la punct de doctor Campbell-McBride la clinica din Cambridge, are ca scop detoxifierea organismului pentru a scăpa de balastul toxic de pe creier și a-l lăsa să se dezvolte și să funcționeze în mod corespunzător. Alimentele recomandate în cadrul dietei GAPS sunt: carne de pasăre, vită, porc, vânat, organe și pește (proaspete, neconservate), ouă, lactate fermentate (iaurt, sana, chefir, smântână), unt și alte grăsimi naturale, legume proaspete, toate fructele, nuci și semințe, miere. Sunt total excluse din această dietă alimentele procesate, mezelurile, zahărul, grâul și produsele de panificație, cartofii sau soia. Cartea prezintă în detaliu aspectele nutriționale importante în terapia autismului, informații prețioase despre cum pot fi corectate deficitele de vitamine, minerale și acizi esențiali pe care le au copiii cu autism, sfaturi utile privind planul de introducere a alimentelor recomandate și rețete nutritive și gustoase care restabilesc echilibrul florei intestinale. Fiind o lucrare bine documentată, ea se adresează nu doar familiilor cu pacienți, ci și medicilor și altor specialiști care se ocupă de copii cu tulburări din spectrul autismului.