de Dana Purgaru
E sezonul strugurilor, iar piețele sunt pline ochi cu ciorchini din nenumărate soiuri. Aceste fructe dulci și savuroase nu sunt bune numai pentru prepararea faimosului și mult-așteptatului must, ci merg de minune și la diverse feluri de mâncare, pe post de garnitură, de umplutură sau de sos. Vă prezentăm câteva rețete de bucate cu struguri, după savurarea cărora cu siguranță vă veți linge degetele.
Friptură de porc la tavă cu sos de struguri
Ingrediente: 2 mușchiuleți de porc, 2 cepe, 150 ml vin alb sec, 50 g unt, cimbru, sare, piper. Pentru sos: 250 g struguri, 1 cub de unt, 50 ml coniac, 250 ml supă de carne, 50 g smântână.
Mod de preparare: puneți în tavă muşchiuleţii, în cuptorul preîncălzit, ca să se prăjească în unt zece minute. Întoarceți carnea ca să se rumenească şi pe cealaltă parte. Puneți ceapa tăiată julien mare şi vinul şi condimentați cu cimbru uscat, sare şi piper. Acoperiți cu folie de aluminiu şi lăsați în cuptor, la foc mediu, aproximativ o oră. Pentru prepararea sosului puneți untul într-o tigaie, iar după ce s-a topit adăugați boabele de struguri și lăsați-le la înăbușit. Stingeți cu coniac și lăsați pe foc până se înmoaie strugurii. Adăugați supă de carne, dați în clocot, puneți deoparte cinci-zece boabe de struguri și pe restul zdrobiți-le în tigaie. Strecurați pasta obținută printr-o sită și păstrați sosul. Acesta se pune într-o cratiță curată, se adaugă smântâna și se lasă să scadă. Se servește alături de carne și de boabele de struguri.
Pui umplut cu struguri și nuci
Ingrediente: 1 pui, 300 g struguri albi, 150 g miez de nucă, 100 ml vin alb, 2 morcovi, 1 foaie de dafin, 5 căței de usturoi, cimbru, busuioc, sare, piper, ulei de măsline.
Mod de preparare: se combină toate condimentele și se unge puiul cu acestea în interior și exterior. Se umple cu boabele de struguri, cu nucă, cu usturoi mărunţit și cu rondele de morcovi. Se pune într-un vas termorezistent și se toarnă vinul. Se stropește cu ulei de măsline, se acoperă vasul cu o folie de aluminiu și se introduce în cuptor 40 de minute. Se îndepărtează folia și se mai lasă în cuptor până se rumenește. La servire se scot strugurii, morcovii și nuca și se pun alături de carne.
Pește cu struguri
Ingrediente: 50 g unt, 2 pești, 2 mâini cu struguri albi, 1 pahar cu vin alb.
Mod de preparare: se unge o tavă cu unt, se aşază peştii, se adaugă strugurii şi se stropesc cu vin. Se coace până când carnea se desprinde de pe oase. Se iau peștii cu grijă, se pun în farfurii și se adaugă sosul.
Struguri murați
Ingrediente: struguri, 1 borcan de 800 ml, 300 ml apă, 100 ml oțet, 1 linguriță cu sare, 2 linguri cu miere, boabe de muștar, boabe de piper, 1 frunză de dafin, 1/2 ardei iute rondele, rondele de hrean, 3-4 boabe de ienibahar, feliuțe de ghimbir.
Mod de preparare: boabele de struguri se pun în borcan împreună cu boabele de muștar și cele de piper și de ienibahar, frunza de dafin, ardeiul iute, hreanul și ghimbirul. Apa se pune la fiert cu oțetul, sarea și mierea. Se toarnă apoi în borcanul așezat pe metal. Se strânge capacul, se răstoarnă și se acoperă cu prosop. Se consumă după circa trei săptămâni.
Struguri umpluți cu cremă de brânză
Ingrediente: 1 ciorchine de struguri mari și albi, 1 cutie cremă de brânză la alegere, salată.
Mod de preparare: se umple fiecare bob cu cremă de brânză, se înfige câte o scobitoare și se servesc pe foi de salată.
Compot de struguri cu scorțișoară
Ingrediente: 1 kg struguri, 250 g zahăr, 1 baton de scorțișoară, 2 l apă.
Mod de preparare: boabele curățate de semințe și de coajă se pun în borcane sau în sticle cu gura largă. Zahărul, scorțișoara și apa se pun la fiert, și când siropul începe să se lege se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se toarnă peste struguri și se astupă sticlele. Se fierb la bain-marie 20 de minute, apoi se lasă să se răcească.
Dulceață de struguri cu nuci
Ingrediente: 1 ciorchine de struguri dulci cu boabe mari, miezul de la 6 nuci, 1 kg zahăr, 3 linguri cu zeamă de lămâie proaspătă, 4 pahare cu apă, vanilie sau scorțișoară (după gust).
Mod de preparare: se pune zahărul la fiert şi, după primele clocote, se adaugă o lingură cu zeamă de lămâie. Se amestecă, se stinge focul și se adaugă strugurii. Se lasă câteva minute, apoi se adaugă nucile și restul de lămâie și se pun din nou pe foc. Când dulceața este aproape gata se pune vanilia sau scorțișoara, după preferințe. Siropul trebuie să fie bine legat. Se ia spuma și se pune în borcane.
Tartă
Ingrediente: 500 g boabe de struguri negri mari și dulci, 200 g făină, 100 g unt, 2 ouă, 3 linguri cu zahăr, 2 linguri cu smântână, 1-2 linguri cu pesmet din biscuiți, 1 vârf de cuțit cu sare, 50 g nuci măcinate.
Mod de preparare: faceți un aluat mai tare din făină, sare și apă, formați o bilă și puneți-o în frigider 20 de minute. Întindeți apoi aluatul într-o tavă rotundă unsă cu unt și tapetată cu făină. Bateți ouăle cu zahărul, adăugați pesmetul și nucile, apoi smântâna. Puneți struguri întregi în tavă, turnați amestecul și coaceți tarta la foc potrivit 45 de minute.