Chiar dacă perioada Sărbătorilor de iarnă a trecut, iar vremea caltaboşilor, cârnaţilor, piftiei s-a cam dus, nu înseamnă că gospodinele nu mai pun pe masă bunătăţi precum friptură de porc sau tradiţionalele sarmale. În acest număr vă propunem un altfel de sarmale, pe toate gusturile, chiar şi pentru... vegetarieni.
Cu păstrăv (sau orice fel de peşte)
Ingrediente: un kilogram de peşte (păstrăv), o ceaşcă de orez, trei-patru cepe, patru morcovi de mărime medie, cimbru după gust, două linguri cu bulion, o varză murată.
Mod de preparare: prăjiţi bine peştele, curăţaţi-l de piele şi îi scoateţi cu atenţie oasele. Apoi daţi-l prin maşina de tocat carne împreună cu ceapa şi cu morcovii. Spălaţi orezul şi apoi amestecaţi-l cu peştele şi cu legumele date prin maşină. Adăugaţi cimbrul. Alegeţi foile de varză în care veţi înfăşa amestecul. Sarmalele se fierb în apă cu ulei şi bulion, cât să le acopere.
Cu stafide
Ingrediente: 100 g stafide, 200 g orez, 200 ml ulei, 150 g ceapă, 100 g bulion, 250 g morcovi, 500 g roşii, două legături de verdeaţă, sare, piper după gust.
Mod de preparare: curăţaţi ceapa, tăiaţi-o solzişori şi puneţi-o la călit în ulei. Adăugaţi orezul ales şi spălat, morcovul ras, stafidele, sarea, piperul, verdeaţa tocată mărunt şi bulionul. Lăsaţi la călit până se umflă puţin orezul. Luaţi apoi câte o linguriţă din acest amestec şi înfăşuraţi. Fierbeţi într-o cratiţă, alternativ cu felii de roşii.
Greceşti
Ingrediente: o varză dulce, 300 g carne tocată, două cepe, o lingură cu orez, câteva foi de busuioc, 150 g unt, trei ouă, o lămâie, o lingură cu oţet, o linguriţă cu sare, piper.
Mod de preparare: prăjiţi într-o tigaie carnea cu 100 g de unt. Luaţi de pe foc şi adăugaţi orez, busuiocul tăiat mărunt, un ou întreg şi două albuşuri, sare, piper şi ceapa tocată mărunt. Desfaceţi foile de varză şi puneţi-le într-un vas în care aveţi apă fiartă amestecată cu oţet şi sare. Lăsaţi-le câteva minute, până se înmoaie, ca să poată fi folosite la sarmale. În aceste foi „împachetaţi” carnea, amestecată cu restul ingredientelor. Sarmalele se fierb într-o cratiţă în care aţi pus apă cât cuprinde şi restul de unt. După ce se fierb circa două ore, bateţi cele două gălbenuşuri cu zeama de lămâie şi câteva linguri cu sos fierbinte. Turnaţi peste sarmale. Rezultatul e delicios!
Arpacaş în foi de viţă
Ingrediente: foi de viţă, untură, ulei, trei cepe, 500 g arpacaş, făină, borş, mărar verde, două ouă, sare, piper, iaurt.
Mod de preparare: înăbuşiţi ceapa în ulei cu 100 ml apă. Adăugaţi sarea, arpacaşul, 150 ml apă şi continuaţi înăbuşirea. După ce se răceşte puţin, adăugaţi ou, mărar verde, piper, sare şi amestecaţi. Formaţi sarmalele în foi de viţă şi aşezaţi-le în cratiţă. Turnaţi apoi borşul şi lăsaţi la fiert circa 40 de minute. Separat dizolvaţi făina în 100 ml de apă rece, adăugaţi restul de ulei şi turnaţi deasupra sarmalelor. Se continuă fierberea încă 45 de minute, apoi se introduc la cuptor alte zece minute.
Cu ciuperci
Ingrediente: 200 g orez, 250 g ciuperci, patru cepe, trei roşii, verdeaţă, cimbru, borş, smântână, ulei, sare, piper, o varză murată.
Mod de preparare: amestecaţi orezul cu ceapa tăiată mărunt şi călită în prealabil, verdeaţa şi ciupercile tocate. Puneţi sare şi piper. Formaţi sarmalele şi aşezaţi-le la fiert într-o cratiţă cu borş sau în apă pentru o jumătate de oră. Adăugaţi apoi roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate cubuleţe şi cimbru după gust. Se mai lasă la fiert să scadă şi apoi se bagă la cuptor un sfert de oră.
Elena Şerban