de Raluca Grințescu
Unturile compozite (sau unturi compuse) conţin unt, rece sau cald, la care sunt adăugaţi diferiţi asezonatori: mirodenii şi amestecuri de mirodenii, ierburi aromate, condimente, coajă rasă şi sucuri de citrice sau de la alte fructe, uleiuri aromate, lichioruri, rom, miere, siropuri, oţeturi aromate, sosuri, legume condimentare, sare, anşoa, creveţi uscaţi etc. Dacă ingredientele aromatice au fost gătite, sunt lăsate întotdeauna să se răcească înainte de a le încorpora în untul rece.
Garnituri atractive
Dacă preparaţi untul compozit de mână, trebuie să porniţi de la unt moale, adus la temperatura camerei şi alifiat, adică amestecat bine cu o lingură de lemn până ce capătă aspectul unei paste omogene. La acesta se adaugă ingrediente aromatice tocate mărunt, crude sau gătite. Dacă preparaţi untul compozit cu maşina de tocat sau cu un blender, porniţi de la unt rece, căci acesta este tăiat uşor de lamele şi poate antrena, toca şi îngloba asezonatorii pe care doriţi să-i adăugaţi. Spre deosebire de varianta de mai sus, aceştia nu mai trebuie tocaţi mărunt, ci doar grosier sau chiar deloc. După ce la unt se adaugă asezonatori, amestecul obţinut este ambalat în folie de plastic, folie metalică sau hârtie pergament ori în recipiente ermetice şi este răcit până ce s-a întărit îndeajuns ca să poată fi feliat. De obicei, untul compozit se ambalează sub forma unor rulouri cu diametrul de trei-patru centimetri. Puteţi însă să modelaţi untul compozit ca bile sau în diverse alte forme, formând astfel o garnitură atractivă. De pildă, puteţi răci untul sub formă de placă având grosimea de un centimetru, pe care o puteţi tăia şi decupa folosind cuttere de diverse forme.
Unt aromat cu verdeţuri
Ingrediente: 250 g unt, 2 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu sare de mare, 1 mână cu frunze de busuioc, 1 linguriţă cu verdeţuri de Provence (uscate din râşniță).
Mod de preparare: pregătiți ingredientele şi un mojar. Untul trebuie să fie moale, dar nu îl încălziți la microunde. Îl amestecați puţin până devine cremos. Puneți busuiocul, usturoiul, sarea marină şi verdeţurile uscate în mojar. Le mărunţiți până devin ca o pastă mai groasă și le adăugați peste unt și amestecați. Îl repartizați într-o cutiuţă de plastic şi-l dați la frigider. Dacă untul a fost proaspăt, ţine cel puţin două săptămâni fără probleme. Se folosește peste grătare de vită, de porc sau chiar şi peste carne de pui grilată.
Unt picant
Ingrediente: 100 g unt, 1 lingură cu muştar, 1-2 gălbenuşuri tari, sare, piper, 1 lingură cu ulei.
Mod de preparare: se amestecă untul proaspăt cu muştarul, gălbenuşurile tari trecute prin sită, cu sarea şi piperul. Se freacă totul bine, adăugând, picătură cu picătură, uleiul. Se păstrează la frigider, iar când este nevoie se ung sandvișurile cu această compoziţie.
Unt à la Strasbourg
Ingrediente: 150 g unt, 100 g ficat, 100 g ciuperci, sare, piper.
Mod de preparare: se prăjesc ficatul şi ciupercile, apoi se dau prin maşina de tocat carne. Se amestecă bine cu untul, adăugându-se sarea şi piperul necesare. Se ung sandvișurile cu pasta obţinută.
Unt de usturoi: la 250 g unt se adaugă 100 g usturoi, 30 g hasme (sau ceapă), 1/2 legătură de pătrunjel proaspăt, sare şi piper după gust.
Unt de anşoa: la 250 g unt se adaugă 125 g fileuri de anşoa conservate în ulei, scurse şi tocate, 50 g hasme, 20 g pudră de migdale şi puţin suc de lămâie.
Unt de somon: la 250 g unt se adaugă 150 g somon afumat, tocat, piper şi sucul de la o jumătate de lămâie.
Unt de ardei: la 250 g unt se adaugă 150 g ardei gras copt, de culoare roşie, şi paprika.
Unt de muştar: la 250 g unt se adaugă 2 linguri cu muştar, 1 gălbenuş fiert şi câteva fire de cepşoară.
Unt Roquefort: la 250 g unt se adaugă 150 g brânză Roquefort, 1 linguriţă cu muştar şi 1 lingură cu coniac.
Unt de tomate: la 250 g unt se adaugă 100 g roşii tocate şi gătite (curăţate de coajă şi de seminţe), 50 g roşii uscate la soare şi 1 praf de piper.
Unt de curry: la 250 g unt se adaugă 2 linguri cu praf de curry.
Unt de hrean: la 250 g unt se adaugă 100 g hrean ras.
Beurre blanc: unt compozit preparat la cald, în care untul rece este adăugat după ce vasul a fost luat de pe foc, la o reducţie de vin şi de oţet, infuzate cu hasme, boabe de piper, dafin şi ierburi aromate.
Unt Café de Paris: la 250 g unt se adaugă 30 g pătrunjel proaspăt, 5 g tarhon proaspăt, 5 g maghiran proaspăt, 5 g busuioc proaspăt, 2 g salvie proaspătă, 15 g hasme, 2 căţei de usturoi, 3 g hrean ras, 10 g anşoa conservate în ulei, 4 g sare, 1 praf de piper de Cayenne, 1 lingură cu suc de lămâie, 1/2 linguriţă cu coniac şi câteva picături de sos de soia.
Unt de portocale: la 250 g unt se adaugă coaja rasă de la 1 portocală, 1 lingură cu Triple Sec şi 1 linguriţă cu fulgi de ardei iute.
Unt de boia: la 250 g unt se adaugă 2 linguriţe cu boia iute, 2 căţei de usturoi şi 1 linguriţă cu seminţe cu chimion pisat.
Unt de limetă şi coriandru: la 250 g unt se adaugă coaja rasă şi sucul de la 1 limetă, sare, piper şi 1/2 legătură de coriandru proaspăt.
Unt de brânză albastră şi rozmarin: la 250 g unt se adaugă 100 g brânză albastră şi 2 linguri cu rozmarin proaspăt.
Unt de usturoi copt: la 250 g unt se adaugă 1 căpăţână de usturoi copt în cuptor şi puţină sare.
Unt de mărar şi lămâie: la 250 g unt se adaugă coaja rasă şi sucul de la 1 lămâie, sare, piper şi 1/2 legătură de mărar.
Unt de citrice: la 100 g unt se adaugă 50 g zahăr pudră, coaja rasă şi sucul de la 1 lămâie şi 2 linguriţe cu şampanie sau cu lichior Grand Marnier.
Beurre Suzette: la 100 g unt se adaugă 100 g zahăr pudră, coaja rasă şi sucul de la 1 mandarină şi 1 lingură cu curaçao bleu.
Unt de nuci pecan: la 250 g unt se adaugă 1 lingură cu rom, 50 g zahăr brun şi 2 linguri cu nuci pecan prăjite.
Unt de scorţişoară: la 250 g unt se adaugă 2 linguriţe cu scorţişoară, 1 praf de nucşoară, 1 lingură cu zahăr brun, 1 praf de anason stelat pisat şi puţină sare.
Unt limonadă: la 250 g unt se adaugă coaja rasă de la 1 lămâie, 1 lingură cu suc de lămâie şi 3 linguri cu zahăr.
Unt cu miere: la 250 g unt se adaugă 1 praf de sare, 1 linguriţă cu scorţişoară şi 3 linguri cu miere.
Unt de arţar: la 250 g unt se adaugă 3 linguri cu sirop de arţar şi 1-2 linguriţe cu nucşoară.
PONT. Dacă doriţi să păstraţi unturile compozite mai mult timp în frigider, este preferabil să opăriţi ierburile aromate înainte de a le folosi. Apoi le scurgeţi bine, le uscaţi şi le tocaţi, după care le încorporaţi în unt.