de Gabriela Niculescu
Vara este anotimpul în care se consumă cea mai mare cantitate de înghețată. Fie că o preferați pe cea cu aromă de fructe, de vanilie sau de ciocolată, trebuie să știți că ea poate deveni un ingredient ce poate sta la baza unor deserturi delicioase. Nu vă sfiiți să încercați combinații ce par, la prima vedere, imposibile. S-ar putea să aveți surprize plăcute!
Biscuiți cu înghețată... coaptă
Ingrediente: 5 cupe de înghețată, 2 ouă, 5 biscuiți mari (din comerț sau făcuți în casă, pot fi și din pandișpan), topping de ciocolată pentru decor.
Mod de preparare: bateți bine albușurile, apoi puneți pe biscuiți înghețata, pe care o acoperiți cu un strat consistent de spumă de albuș. Aveți grijă să o acoperiți peste tot, pentru a evita topirea și scurgerea ei în tava în care veți așeza biscuiții cu înghețată. Încălziți foarte bine cuptorul înainte și introduceți tava până când albușul se rumenește. Flacăra cuptorului trebuie să fie foarte puternică, să usuce rapid albușul, înainte ca înghețata să se topească. După ce îi scoateți din cuptor, ornați-i cu topping de ciocolată. Poftă bună!
Salată de fructe cu înghețată de ceai verde
Ingrediente pentru înghețată: 5 linguri cu pulbere de ceai verde, 200 ml lapte, 200 ml frişcă, 200 g zahăr.
Mod de preparare: puneţi pulberea de ceai în lapte şi mixați până când obţineţi un amestec omogen. Adăugaţi frişca şi zahărul şi amestecaţi bine din nou. Puneţi amestecul la congelator pentru mai multe ore. Din oră în oră, amestecaţi bine ingredientele, pentru a nu se forma ace de gheaţă, și veți obține un desert răcoros și excelent.
Ingrediente pentru salata de fructe: 1 măr, 1 portocală, 1 kiwi, 1 banană, 1 pumn cu zmeură, 2 felii de pepene galben, 1 pahar cu vodcă.
Mod de preparare: tăiați fructele în cubulețe, amestecați-le și stropiți-le cu puțină vodcă. După ce scoateți înghețata de la congelator, o puteți pune peste salata de fructe.
Pepene galben cu înghețată de cafea
Ingrediente: 1 pepene galben, 100 ml coniac, 30 g cafea solubilă, 50 ml lapte, 300 ml lapte condensat, 500 ml frișcă lichidă, boabe de cafea pentru decor.
Mod de preparare: într-un vas amestecați cafeaua cu laptele rece, apoi adăugați laptele condensat și omogenizați. Separat, mixați frișca, apoi o adăugați peste lapte și cafea. Dacă vi se pare că frișca lichidă nu are suficient zahăr încât să îndulcească întreaga compoziție, mai puteți adăuga dumneavoastră. Amestecați totul cu mixerul la viteză mică timp de trei-patru minute. Puneți compoziția într-un vas și o băgați la congelator minimum patru ore sau peste noapte. Când s-a întărit înghețata, tăiați pepenele galben în jumătăți, îl curățați de sâmburi și îl stropiți bine cu coniac. Pepenele se va aromatiza mult mai bine dacă îl veți lăsa timp de o jumătate de oră, o oră, cu alcool, înainte de a-l servi. Apoi îl puteți umple cu înghețată, îl puteți orna cu boabe de cafea și-l puteți savura într-o după-amiază toridă.