de Alina Anghel
Prepararea hranei alături de copiii mici este un dar ce oferă numeroase recompense de ambele părţi ale „taberei”. Părinţii petrec mai mult timp împreună cu aceştia, oferindu-le un alt tip de „distracţie”, în detrimentul calculatorului sau al televizorului. Ce poate rezulta din alăturarea a doi părinţi, unul, doi sau poate trei copii, fructe şi legume, nuci, seminţe, creme? Multă distracţie de ambele părţi.
Minipizza
Ingrediente: 1 pachet aluat de foitaj, 2 ouă, 150 ml lapte dulce, 100 g brânză sărată, 50 g boabe de porumb din conservă, 1 ardei gras, 150 g piept de pui fript, 1 lingură cu busuioc verde, 1 lingură cu oregano verde, sare, piper, sos de roşii dulce.
Mod de preparare: aluatul de foitaj se dezgheaţă la temperatura camerei, apoi se decupează cercuri cu ajutorul unui pahar sau al unei căni şi se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Într-un bol se amestecă ouăle cu laptele, sarea şi piperul. Cercurile de aluat se ung cu acest amestec, se presară cu puţină brânză, apoi se pun celelalte ingrediente, inclusiv pieptul de pui tocat mărunt. Se presară cu restul de brânză, se introduce tava în cuptorul încins şi se coc la foc mediu 15-20 de minute sau până ce brânza s-a topit şi a devenit aurie. Se servesc imediat, simple sau cu sos de roşii.
Falafel verde
Ingrediente: 1 conservă de năut, 100 g broccoli fiert, 2 căţei de usturoi, 1 lingură cu pătrunjel verde, 1 lingură cu mentă verde, 1 linguriţă cu chimen măcinat, 1 lămâie, sare, piper, ulei pentru prăjit şi sfeclă roşie pentru salată.
Mod de preparare: năutul se scurge de apă şi se pune într-un bol. Se adaugă restul ingredientelor, sare şi piper după gust şi se toacă totul cu un blender. Se verifică de gust, se formează bile potrivit de mari, se aşază pe o tavă şi se introduc în frigider 30 de minute ca să se întărească şi să nu se desfacă la prăjit. Se încinge ulei într-o cratiţă, se pun pe rând bilele şi se prăjesc până devin aurii. Se scot cu o spumieră pe şerveţele absorbante, apoi se servesc ca atare sau cu o salată de sfeclă roşie.
Chifteluţe de pui
Ingrediente: 500 g piept de pui, 120 g făină, 2 ouă, 200 g pesmet, 1 legătură de pătrunjel, 1 morcov mic, 1 cartof potrivit de mare, sare, piper, ţelină, broccoli, varză roşie, lămâie, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: pieptul de pui se toacă mărunt cu cuţitul sau se dă prin maşina de tocat. Se pune într-un bol, împreună cu morcovul şi cartoful daţi prin răzătoarea cu ochiuri mici şi scurşi de suc. Se adaugă ouăle, sare şi piper după gust, pătrunjelul tocat şi se amestecă. Se formează chifteluţe rotunde sau plate, se trec prin făina amestecată cu pesmet, se prăjesc în ulei încins şi se scot pe şerveţele absorbante. Se servesc ca atare, cu salată de ţelină cu varză roşie sau cu piure de broccoli, stropit cu suc de lămâie.
Inimioare sărate cu brânză şi cu pătrunjel
Ingrediente: 12 felii de pâine integrală, 100 g unt, 300 g brânză telemea, 1 legătură de pătrunjel, 12 felii de şuncă, piper, sos de roşii dulce.
Mod de preparare: 6 felii de pâine se ung cu unt pe o parte, se pun piper şi pătrunjel tocat. Se presară brânză rasă, se aşază deasupra felii de şuncă şi se presară din nou brânză rasă. Se aşază deasupra cele 6 felii de pâine rămase, unse cu unt pe o parte, se presează cu un tocător şi se taie din fiecare câte două inimioare cu o formă sau câte o singură inimioară, în funcţie de cât de mare este forma de decupat. Se aşază inimioarele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduc în cuptor 10 minute, la foc mediu spre iute. Se servesc după ce s-au răcit puţin, simple sau cu sos de roşii dulce.
Prăjituri cu fulgi de orez expandat
Ingrediente: 3 căni cu fulgi de orez expandat, 4 linguri cu miere, 1 lingură cu zahăr tos, 1 lingură cu unt, 1 lingură cu esenţă de vanilie, 1 linguriţă cu esenţă de migdale, 150 g miez de nucă.
Mod de preparare: într-o oală se pun untul, mierea, zahărul şi se fierb un minut. Se ia amestecul de pe foc, se adaugă esenţa de vanilie şi cea de migdale, fulgii de orez şi miezul de nucă prăjit uşor apoi măcinat. Se amestecă totul foarte bine, ca să se încorporeze toate ingredientele, se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt, se nivelează şi se lasă să se răcească. Se taie apoi forme diferite cu ajutorul unui cuţit şi se servesc imediat sau se pun la frigider, putând fi păstrate câteva zile.
Pizza cu căpşuni
Ingrediente: 1 pachet aluat de foitaj sau aluat de pizza, 150 g gem de căpşuni, 300 g brânză de vaci dulce, 300 g căpşuni, 50 g zahăr brun, 1/4 linguriţă cu esenţă de migdale, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 100 ml sos de ciocolată.
Mod de preparare: aluatul de foitaj sau aluatul de pizza se dezgheaţă la temperatura camerei, apoi se decupează rondele sau alte modele cu forme pentru biscuiţi. Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se presară cu zahărul brun şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu până devin aurii şi au crescut suficient. Se lasă să se răcească, apoi se ung cu gemul de căpşuni. Într-un bol se amestecă brânza de vaci cu esenţa de migdale şi cu esenţa de vanilie, iar cu crema rezultată se ung biscuiţii obţinuţi. Se aşază deasupra felii de căpșuni şi se servesc imediat sau se introduc la rece 30 de minute, apoi se servesc ca atare sau cu sos de ciocolată.
Brioşe cu banane
Ingrediente: 2 ouă, 100 g făină, 100 g unt, 100 g zahăr brun, 1 banană foarte coaptă, 1 linguriţă cu condimente pentru turtă dulce, 1 vârf de linguriţă cu sare, 1/2 pliculeţ praf de copt, 200 g brânză de vaci, 1 lingură cu miere, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, sos de căpşuni, sos de vanilie.
Mod de preparare: într-un vas pentru robot de bucătărie se pun banana, untul moale, ouăle, făina, zahărul brun, condimentele pentru turtă dulce, praful de copt şi sarea. Se amestecă totul până se obţine o compoziţie omogenă, se pune câte o lingură din ea în forme de brioşe unse cu unt, se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu 15-20 de minute. Într-un bol separat se amestecă brânza de vaci cu mierea şi cu esenţa de vanilie. După ce s-au răcit, brioşele se ung cu pasta de brânză şi se servesc după ce au stat la rece circa 30 de minute. Se servesc ca atare, cu sos de căpşuni sau cu sos de vanilie.